• Dongen tankt zelfvertrouwen in Amsterdam.

  Onbevangen voetbal wordt beloond met prima overwinning.

  Door Piet Scheepers.

  Ik denk dat vele Dongen aanhangers net als ik hun ogen niet geloofden toen zij op internetpagina 835 keken en lazen dat Dongen brutaalweg een 0-2 voorsprong had genomen. Als je achteraf de opmerkingen of commentaren hoort, dan is deze overwinning een logisch gevolg van een prijzenswaardige instelling. “Niet lullen maar poetsen. Oftewel lekker ballen en ons eigen spelletje spelen.” Zo kun je hier nog wel tientallen superlatieven aan toevoegen. Een ding moet je de spelers meegeven: Zij speelden of er niets meer te verliezen was. Lekker onbevangen en de tegenstander vroeg vastzetten.

  Dat merkte ook spits Sel Bastmeijer na afloop op. Hij was goed voor de eerste twee treffers. De plaatselijke Amsterdamse sportverslaggevers prezen de aanvalsdrift van Dongen. ‘JOS kon zondagmiddag aanvallend gezien geen aanspraak maken op een overwinning of zelfs maar één punt tegen degradatiekandidaat Dongen. Omdat JOS ook verdedigend steken liet vallen, kreeg het op eigen veld in Amsterdam met 0-3 op de broek. En aan die zege – voor de gasten uit Dongen – was niets gestolen.’ De ploeg was weer geheel compleet, dus ook weer met Sam Spijkers als rechtsback en Luke Hultermans centraal naast Jan Gerrits jr. Zet daar Pieter Jan Scheerlinck en Wessel Sprangers bij, dan heb je gesloten blok. Alleen Mart van Bree jr. ontbrak helaas vanwege blessure.

  En voor de criticasters die er nog steeds voor zijn dat er meerdere keren per week getraind moet worden om conditie op te doen, als je deze wedstrijd hebt gezien dan zit het met de conditie wel snor. Dongen zette Jos in de eerste helft bij vlagen onder druk. De start van Dongen was fel en energiek. De Amsterdammers mochten blij zijn dat Dongen in de beginfase wat slordig omging met de geboden kansen. Een hogere uitslag was het gevolg geweest. JOS zocht te moeilijke oplossingen waardoor Dongen weer snel in balbezit kwam.

  In de drieëntwintigste minuut kon Dongen voor het eerst deze middag juichen. De geplaagde ploeg van Osman Erbas, geplaagd omdat geluk de laatste weken niet meezat, kwam tot eigen verrassing aan de leiding. JOS ging op pijnlijke wijze in de fout op eigen helft; in plaats van resoluut uit te verdedigen was geklungel de aanleiding. Sel Bastmeijer liet keeper Bas Schol kansloos in de lange hoek: 0-1. Vijf minuten later wederom gestuntel aan de kant van JOS, waar Dongen juist op loerde. De ploeg raakte van slag als Dongen vroeg druk zette. Twee verdedigers vechten om de bal, Dongen ging er mee heen. Opnieuw mocht Sel Bastmeijer juichend opstaan. Deze keer was het gezamenlijke juichen een stuk overtuigender en Dongen wist direct dat er zondagmiddag wat te halen viel in Amsterdam.

  JOS/Watergraafsmeer probeerde hierna uit een ander vaatje te tappen. Daarbij werd stevig ingrijpen niet geschroomd. Sam Nijpels had moeite met de aalvlugge Shenty Saez en haalde de Dongen spits genadeloos onderuit. Donkergeel of rood? Scheidsrechter Max Kok toonde de gele kaart. Na afloop gaf hij toe dat het misschien wel rood had kunne zijn. “Ik ben niet zo van rood,” was dat zijn antwoord richting teambegeleider van Dongen Jan Gerrits sr.

  Kort na rust weer een mogelijkheid voor Bastmeijer. Maar de boog kan niet altijd gespannen staan, wordt dan opgemerkt. En weer moest Saez proberen een aanslag te omzeilen. Ditmaal was het Anthony Albert die de rappe spits probeerde af te stoppen. Ook weer geel was de oplossing. Jos bracht een extra spits in. De Amsterdammers vonden in Wessel Sprangers een hinderlijk obstakel. De Dongen doelman ging deze middag voor een clean-sheet. Met zijn bepalende reddingen hield hij JOS uit de wedstrijd. Invaller Burak Erbek gooide, met nog tien minuten te gaan, de wedstrijd met 0-3 in het slot.

  Na afloop volop feest in de Amsterdamse kantine. De thuisclub had voor een aantal zangers gezorgd, maar niet gerekend op de inzet van een verrassend Dongen. Komend weekeinde wordt er een inhaalprogramma afgewerkt. In Dongen is het dan de Carnavaleske Straotparade met halfvasten. De week erop, zondag 26 maart om 14.00 uur komt nummer twee VVSB naar sportpark De Biezen. Hopelijk heeft dit intermezzo geen invloed op de huidige gang van zaken. Hoe gaan de mannen van Osman Erbas deze wedstrijd aanpakken? Kom gewoon kijken.