• Daan van Oudheusden (Willem II) legt uit wat de bedoeling is

  Door Piet Scheepers/clubredacteur VV Dongen

  VV Dongen organiseerde woensdag 16 december, in het kader van de samenwerking met Willem II, een Talentendag op sportpark De Biezen. Maar liefst 60 ambitieuze jeugdspelers van VV Dongen, en ook een aantal niet-leden, geboren tussen 2006 tot en met 2010 stonden te popelen hun voetbaltalenten te kunnen laten zien. Daan van Oudheusden, hoofd Trainingsplan en Scouting van Willem II: ,,Dit wordt een leuke training. Je moet ambitie, maar vooral plezier hebben!” De Willem II jeugdtrainers werden geassisteerd door VV Dongen jeugdtrainers.

  Deelnemers zijn voor even een nummer

  Alle deelnemers meldden zich vooraf. Zij werden voorzien van een hesje met nummer, gekoppeld aan hun naam. ,,Dit maakt het eenvoudiger om de spelers te herkennen,” legt een van de trainers uit. Toch hoor je de trainers ook de namen van de spelers roepen tijdens het coachen. Na een stevige warming-up verwelkomde Daan van Oudheusden de jongelingen. ,,Wil je prof worden, dan moet je iedere dag trainen. Hoe gemotiveerd zijn jullie? Dat gaan we vandaag zien. Het moet leuk zijn en blijven. Je moet vooral plezier hebben,” was zijn boodschap.

  Op gewicht en lengte ‘gesorteerd’

  De deelnemers zijn verdeeld in groepen van ongeveer tien spelers. De helft in groene hesjes en de andere helft in gele. Als gevraagd wordt of mij niets opvalt moet ik even kijken. ,,Alle spelers zijn op lengte bij elkaar gezet.” De kinderen zijn geselecteerd op lengte en gewicht. Blijkbaar zijn de verschillen in leeftijd minder belangrijk. ,,Dit heeft te maken dat je niet met je fysiek probeert te domineren. Iedereen is nu gelijk.” Op twee velden zijn een aantal speelvlakken uitgezet. Duidelijk herkenbaar, niet te veel kleuren, alles prima voorbereid en heel simpel. Zo worden belangrijke situaties nagebootst. Denk aan het veld groot maken in balbezit. Daarvoor zijn in het veld, op de hoeken, vier vakken uitgezet. Een speler kiest daarin positie en moet worden aangespeeld. Alles in een hoog tempo.

  Pittige training

  Een van de VV Dongen jeugdtrainers is Sietse Moelands. Hij is trainer van de JO11 bij VV Dongen en geeft ook training bij het Willem II Trainingsplan op zondagochtend. ,,Ik train op zondag in Tilburg met de jongens die daarvoor zijn uitgenodigd. Kinderen kunnen zich ook zelf aanmelden.” Ondertussen moedigt hij de jongens aan: ,,Houd het baltempo hoog. Niet stilstaan!” Dat wordt deze avond veel gehoord. Zo zie je een jongeling, die de bal tijdens een Rondo moet zien te onderscheppen, helemaal kapotgaan. Niet verwonderlijk: zijn vier tegenstrevers hebben de bal al 54 keer rond getikt! En hij maar fanatiek blijven jagen! Ook de keepers krijgen deze anderhalf uur vele ballen te verwerken. Daarbij wordt opgemerkt dat je je handen niet voor niets hebt gekregen. ,,Een keeper heeft handen gekregen om de bal tegen te houden en te pakken!”

  Samenwerking

  Deze Talentendag is een van de eerste activiteiten die voortvloeit uit de samenwerking tussen VV Dongen en Willem II. Dit voorjaar presenteerde de Tilburgse club haar visie op jeugdvoetbal en talentenontwikkeling aan de aanwezige bestuurs- en commissieleden van VV Dongen. Corona leidde tot enige vertraging, maar de samenwerking tussen VV Dongen en de Willem II Voetbalacademie is alsnog een feit.

  Gerenommeerde jeugdopleiding

  VV Dongen wil zoveel mogelijk spelers met zoveel mogelijk plezier zo goed mogelijk leren voetballen. Willem II gaat VV Dongen helpen door oefenstof, kennis en ervaringen te delen. Willem II heeft in de loop der jaren veel goede voetballers opgeleid. Zo kwamen Virgil van Dijk en Frenkie de Jong uit de Tilburgse jeugdopleiding. Ook huidige technisch directeur Joris Mathijsen doorliep de opleiding en had vervolgens een prachtige internationale profcarrière. Lang geleden heeft daar ook Dongenaar Harry Broeders gespeeld. De broer van voormalige VV Dongen spelers: Ad en Hein Broeders.

  Plezier en ontwikkeling

  VV Dongen wil, met de kennis van Willem II, de eigen jeugdafdeling op een zo hoog mogelijk niveau brengen en houden. ,,Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen een profclub en een amateurvereniging. Maar er zijn ook verrassend veel raakvlakken,” vertelt Marcel Haarbosch namens de Technische Commissie van VV Dongen. ,,Plezier staat voorop. Voetbal moet in de eerste plaats leuk zijn. Iets wat leuk is ga je nog liever en vaker doen. En dan word je er beter in. Dat geldt voor alle spelers op alle niveaus.”

  Gezonde ambitie

  Inmiddels zijn er vijftien spelers uitgenodigd voor een 10-daagse trainingssessie in Tilburg. Zij en hun ouders/verzorgers zijn via een persoonlijk bericht op de hoogte gebracht door Willem II. VV Dongen heeft de spelers die zijn uitgenodigd voor het Willem II Trainingsplan via een persoonlijk bericht gefeliciteerd. De strekking? Wees trots! Wees blij! Haal er uit wat er in zit. Zie het als een mooie kans om nog beter te leren voetballen. Tegelijkertijd een oproep aan de ouders/verzorgers: schep thuis niet te hoge verwachtingen. Het is slechts weinig spelers gegeven is om daadwerkelijk bij Willem II te gaan voetballen. De grootste winst van de Talentendag? Alle kinderen hebben plezier gehad en onder begeleiding van trainers van Willem II en VV Dongen weer wat beter leren voetballen.