• Zaterdag 1 juni was het dan zover, na twee maanden lang wachten mochten de jongens van VV Dongen JO 11-1 dan eindelijk het internationale jeugdtoernooi gaan spelen bij Rood-Wit in Sint-Willebrord. Met Pasen hebben de jongens het kwalificatietoernooi gewonnen en als beloning mochten ze het weekend van 1 en 2 juni weer meedoen maar dan tegen diverse profteams. De spanning zat er goed op bij de jongens, zouden ze een beetje mee kunnen met sommige van de beste voetballers van de wereld?

  De dag op zaterdag begon vroeg omdat alle ploegen uiterlijk om 9.15 aanwezig moesten zijn. Het toernooi startte namelijk met een vlaggenparade voor alle deelnemende teams. Vele oh’s en ah’s volgden, mede ook doordat de jongens als echte profs werden ontvangen. Het hele weekend een team assistent, eigen kleedkamer met drinken en fruit en in de pauze een pasta lunch. De vrijwilligers van Rood-Wit hadden aan alles gedacht, geweldig hoe zij dit voor elkaar kregen.

  Tijdens de vlaggenparade werden alle deelnemende teams voorgesteld en stond VV Dongen mooi tussen clubs als PSV, Atletico Madrid, Ajax, AC Milan. Chelsea en Liverpool. Met veel gejuich werden de jongens begroet door alle aanwezige fans waarna het toernooi begonnen kon worden.

  Toen de bal eenmaal rolde was er van spanning weinig meer te merken. De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Chelsea en hoewel Chelsea technisch sterker was werd het nog spannend. Na een snelle 1-0 van Chelsea beet Dongen namelijk goed van zich af en moest de Chelsea keeper een bal uit de kruising halen. Ook Abdi zorgde met een mooie actie voor gevaar alleen eindigde zijn schot op de paal. Helaas met 1-0 verloren maar toch met een goed gevoel van het veld. Het vertrouwen groeide bij de jongens en de tweede wedstrijd werd FC Ilves, de kampioen van Finland, van het veld geveegd. Dongen won met 5-0 en de Finnen hadden geen schijn van kans.

  Het hoogtepunt van het toernooi kwam tijdens de derde wedstrijd. Aangezien de meeste jongens (en de trainer) van het team supporter zijn van PSV stond de wedstrijd tegen Ajax bovenaan om goed te presteren. Na een spannende wedstrijd waar Dongen met hangen en wurgen overeind bleef werd verdienstelijk met 0-0 gelijk gespeeld. De verdediging bestaande uit Daan, Filip, Mels en Robin had hun handen vol aan de spits van Ajax (die uiteindelijk gekozen werd tot speler van het toernooi) maar ze hielden hem mooi van scoren af. Niet in de laatste plaats door zeer goed keeperswerk van Jonah. Wat waren de jongens trots op hun prestatie en de rest van het toernooi kon al niet meer stuk.

  Tegen KRC Genk werd net verloren terwijl Dongen de beste kansen had, hierdoor kon Dongen zich helaas niet meer plaatsen voor de strijd om de hoofdprijzen. In de laatste poulewedstrijd werd uiteindelijk nog met 1-0 verloren van NAC Breda, niet geheel verdiend maar helaas viel de bal na een vrije trap in het doel van Dongen.

  Na de eerste groepsfase volgde een vervolg in de Europa League poule. De eerste wedstrijd van deze tweede fase moest nog gespeeld worden op zaterdag avond en de jongens konden eigenlijk niet meer. Gelukkig vonden ze nog wat energie en versloegen ze Hola Skoko uit Zuid-Afrika met 3-1 dankzij mooie acties en goals van Cas, Mats, Freek en Noud. Een top afsluiting van een geweldige eerste dag.

  Op zondag moest het team om 9.00 weer terug zijn en bij vertrek merkten de jongens wel dat zij niet gewend zijn aan wedstrijden op meerdere dagen achter elkaar. Met frisse moed gingen ze echter weer aan de slag. Tegen Eastside FC uit de Verenigde Staten werd met 1-0 gewonnen en tegen Cayman Soccer werd het 1-1. Met de laatste energie werd daarna FC Utrecht met 2-0 verslagen om de poule af te sluiten tegen Techno Select met een 0-0 gelijkspel. Door dit laatste resultaat werd de poule helaas niet als eerste maar als tweede afgesloten en volgde niet de gedroomde wedstrijd tegen PSV. Niet getreurd, nogmaals tegen FC Ilves was ook mooi. Na een spannende wedstrijd moesten penalty’s de beslissing brengen en trok VV Dongen aan het langste eind. Eindresultaat een geweldige 15e plaats op het sterk bezette toernooi. Van de organisatie kregen ze naast de beker en medailles ook de complimenten en de eervolle vermelding dat ze als enige niet verloren hadden van de uiteindelijke toernooiwinnaar Ajax.

  Het was een ervaring om nooit te vergeten. Ondanks de goede tegenstand werd er 5x gewonnen, 3x gelijk gespeeld en slechts 3x verloren. Het weekend werd als team afgesloten met lekkere frietjes bij Van Holst waarna iedereen zijn bedje op kon zoeken.

  Speciaal woord van dank aan de sponsors Intersport Oosterhout, Pro Soccer Academy, Ecodoor en Autobedrijf Verharen & Wijnen voor het mooie tenue dat zij ter beschikking gesteld hebben voor het toernooi. Namens alle spelers en ouders willen wij ook Danny en Linda bedanken voor hun tomeloze inzet op dit toernooi en het afgelopen seizoen.