• Lars Jansens voelt zich vereert als trainer Dongen 023

  Hij was 4 jaar oud toen hij lid werd van VV Dongen. Hij voetbalde daar tot zijn 26e jaar. Hij maakte jaren deel uit van de selectie van Dongen 1, maar verkaste naar VV Oosterhout, om een jaar later weer terug te keren op het oude vertrouwde geel/blauwe nest. ‘Het kind van de club is terug!’ Dit zou je kunnen zeggen over iemand die al zo jong al zoveel jaren het geel/blauw van Dongen heeft verdedigd. We hebben het over Lars Jansens, in het dagelijks leven afgestudeerd fysiotherapeut, die samenwoont met Marjolein de Ronde en…. hun zes maanden oude zoontje Morris. ,,Schrijf maar op: sportfysiotherapeut,” verbetert hij de schrijver (herken ik hierin vader Ton? Red.). Nadat Lars nog enkele jaren met plezier in Dongen 2 tegen het balletje heeft getrapt, moest hij stoppen vanwege het feit dat werk, studie en zelf voetballen, plus nog eens de ambitie om het trainerschap op een zo’n hoog mogelijk niveau te vervullen, simpelweg niet meer te combineren waren.

  ,,Het is een hele eer, na het definitieve besluit van het bestuur, om vanaf de oprichting als eerste gevraagd te worden de 023 te gaan trainen en te begeleiden,” vertelt Lars. Hij heeft zijn sporen inmiddels verdiend. Nadat hij noodgedwongen gestopt is als actieve speler in het tweede elftal, heeft Lars als UEFA-B trainer de B-jeugd getraind. Hiervoor was hij al actief bij de D- en later de C-jeugd. ,,Ik zat soms zeven dagen per week bij VV Dongen.” Voor het thuisfront geen probleem; vader Ton en moeder Helmi waren ook al met het geel/blauwe virus besmet en vele dagen op sportpark De Biezen te vinden.

  ,,Toen ik voor 023 gevraagd werd, was ik bang dat het een Dongen 2 verhaal zou gaan worden van de laatste jaren,” merkt Lars op. De kersverse trainer 023 vertelt hoe hij dit nieuwe beleid van de club wil gaan aanpakken en hoopt een belangrijke rol te kunnen vervullen om dit te veranderen. 

  Dongen 2 haalde nog niet zo lang geleden een hoog niveau in de reserve hoofdklasse en het bekertoernooi. ,,Toen speelden daarin nog jongens van 26 en 27 jaar oud. Het niveau was simpelweg hoger dan de omliggende eerste elftallen,” realiseert Lars zich. In de ogen van de kersverse 023 trainer/coach is het daar de laatste jaren fout gegaan. ,,De toenmalige getalenteerde jeugd kon het geduld niet opbrengen om vanaf hun 18e jaar te rijpen in het 2e elftal en af te wachten wanneer zij opgeroepen werden voor een plaats in Dongen 1. Ook hadden zij de pech dat Dongen 1 steeds hoger ging spelen en daardoor aantrekkingskracht had op spelers van buitenaf. Het geduld van diverse spelers raakte op waardoor zij toen kozen voor een andere club om daar in de hoofdmacht te mogen acteren. Daar hoop ik met 023 verandering in te brengen. De jongens moeten hier met plezier langer willen blijven. Het niveau waar 023 dit jaar gaat spelen is hoog en biedt veel mogelijkheden om door te ontwikkelen. Er is niets  mooier dan spelen in het tenue van je eigen clubje. Dat heb ik zelf mogen ervaren. Jongens moeten weer trots zijn om het Dongen tenue te dragen. Ook als zij (nog) niet het niveau hebben dat Dongen 1 op zondag van hun vraagt. Dongen 023 is een verlengde van onze  jeugdopleiding. Net wat langer de tijd om aan te haken bij Dongen 1 op zondag. En lukt dat uiteindelijk niet…..dan moet Zaterdag 1 uitkomst bieden. Dit moet een team worden waar spelers met ambitie ook op niveau kunnen spelen. Daar gaan Luke van Overbeek en ik dit jaar van alles aan doen. Als jongens uiteindelijk weggaan bij Dongen, is dat prima. Maar dan niet omdat ze met ambitie niet bij ons kunnen blijven.”

  ,,We trainen nu nog samen met de hele groep. Zowel de jongens die straks Zaterdag 1 moeten gaan vormen, als de jongens die de groep 023 gaan zijn.  Het bestuur ziet zowel 023 als Dongen Zat. als volwaardige elftallen, met vergelijkbare condities als Dongen 1 (zondag).” 

  Medio augustus verwacht Lars Jansens de definitieve splitsing. ,,Beide teams kunnen dan wedstrijdgericht naar de competitie gaan werken. Het niveau zal dan naar verwachting ook omhooggaan. Want er zijn nu al jongens die zich middels trainingen naar de groep van Dongen 1 willen knokken. En als het goed is, willen de jongens van 019, zodra het kan, de stap maken naar de 023.”

  Ambitie genoeg bij spelers en Lars Jansens met zijn staf om hierin te gaan investeren.

  Het bestuur is er trots op en ook dit past binnen de visie "groeien van onderuit". Weer een jongen van de club die de kernwaarden van vvDongen verder kan uitdragen!

  Voor de liefhebbers, Dongen 023 speelt op zaterdagmiddagen op sportpark De Bie