‘Groeien van Onderuit’ werpt vruchten af

VV Dongen breidt jeugdteams uit en start met JO12 en JO14

Door Piet Scheepers

Ruim voor het begin van het Coronatijdperk kwam VV Dongen met een nieuw plan van aanpak. ‘Groeien van Onderuit’ was het motto en moest de club een nieuwe boost geven. De Technische Commissie (TC) waarin o.a. Marcel Haarbosch en Erwin van Dongen de jongste jeugd vertegenwoordigen, kan terugblikken op een prima start van dit motto. Sterker nog, het aantal nieuwe jeugdleden is dit jaar flink gestegen. “Ook al door de Open Trainingen waar de jeugd kon kennis komen maken met de club en hun leeftijdgenootjes. Maar ook door de nieuwe aanpak. Door het aantal aanmeldingen gaan we volgend seizoen met twee nieuwe categorieën van start. De JO12 en JO14,” vertelt een trotse Marcel Haarbosch. De nieuwe trainers van deze teams – Ruben van Dongen (22) en Jannick Kraus (24) –  hebben al jaren ervaring met deze leeftijdscategorie. Zij zijn nu trainer van respectievelijk de JO13-1 en JO13-2.

De TC houdt er een aantal basisprincipes op na. Als eerste geldt: Plezier als basis van ontwikkeling. Daarnaast: Als je voetbal leuk vindt, dan ga je het vaker doen. Hoe vaker je voetbalt, hoe beter je wordt. En hoe beter je wordt, hoe leuker voetbal is. Dit geldt voor alle jeugdvoetballers op alle niveaus. Met deze basisprincipes kunnen Ruben (straks trainer JO14) en Jannick (straks JO12) zich uitstekend vinden. “Wij willen jeugdvoetballers zoveel mogelijk op fysiek gelijke weerstand laten spelen,” vertellen beide trainers volmondig. Beiden zijn dan ook blij dat de club gekozen heeft om deze twee leeftijdscategorieën in te passen. Op de vraag wat is voetbalplezier, hebben beiden een uitgesproken mening. Ruben: “In een leuke warme sociale omgeving voetballen en spelers in hun waarde laten!” Jannick: “Spelplezier is een voldaan gevoel hebben en iets geleerd hebben met een grote glimlach op het veld.”