Marlou Peeters (B1) naar Noorwegen
vrijdag 29 juni 2007 - 10:49

Het Nederlands team voor speelsters onder 17 jaar versloeg woensdagavond het Nederlands militair vrouwenelftal. In de oefenwedstrijd, die werd gespeeld in voorbereiding op het Nordic Tournament begin juli, werden de militairen met 5-2 opzij gezet.

"Ondanks de ruime score een matige wedstrijd van onze kant’’, zei Hesterine de Reus op het KNVB-sportcentrum in Zeist. ,,Als we op het Nordic Tournament goed voor de dag willen komen, kunnen we niet dit soort cadeautjes weggeven.’’ De KNVB-coach doelde daarmee op de twee tegentreffers die de jeugdige speelsters te incasseren kregen. Bij de eerste liep doelvrouw Denise van Luijn onder de bal door, bij de tweede glipte de bal tussen haar benen door en verdween in het doel.

Belangrijke toernooien

Ook bij het militair vrouwenelftal was coach Corne Oomens niet tevreden. ,,Het was voor ons een nuttige wedstrijd. Maar er werd pijnlijk duidelijk wat onze zwakke punten zijn. Maar goed, we hebben nog een paar maanden tot India.’’ De speelsters, werkend bij de Koninklijke Landmacht, Luchtmacht, Marine of Marechaussee, verdedigen in Hyderabad namelijk hun twee jaar geleden behaalde wereldtitel. De ‘Olympische Spelen voor militairen’ start half september en Nederland zal waarschijnlijk met zeven landen strijden om de titel.

Voor de selectie van O-17 heeft het belangrijkste toernooi van het jaar van 1 t/m 8 juli plaats. Nederland vertrekt 1 juli naar het Noorse Hamar, waar Nederland in de poule van het Nordic Tournament eerst Noorwegen treft, vervolgens Zweden, dan IJsland. De Reus: ,,Het wordt een loodzware week. Maar de meiden willen zich revancheren. Afgelopen jaar werd de ploeg laatste.’’

Gemis van twee vaste krachten

Het toernooi zal moeten worden gespeeld zonder twee vaste waarden: Roos Kwakkenbos en Mandy van den Berg. Beiden kwamen dit jaar al een aantal maal voor O-19 uit en er is door de staf gekozen om de speelsters nu rust te gunnen. ,,Daar waren ze uiteraard heel teleurgesteld over en dat tekent hun fanatisme. Ze willen graag alles spelen.’’

Van den Berg speelt aankomend seizoen in de Eredivisie vrouwen voor ADO Den Haag en die club start half juli al met de voorbereiding. De Haagse club speelt eind augustus de UEFA Women’s Cup (Europa Cup voor vrouwen).

Kwakkenbos speelde de afgelopen twee zomers al het Nordic Tournament en gaat eind juli bij FC Utrecht aan de gang. ,,Zij begint vermoeidheidsverschijnselen te vertonen, heeft nu bijvoorbeeld een lichte knieblessure. We vinden het heel belangrijk om ernstiger blessures te voorkomen. Daarbij is het belangrijk dat de Eredivisie goed van start gaat.’’

‘Goede, nette overwinning’

Nederland zal dus afreizen zonder twee basisspelers en daarom haalde De Reus enkele internationals van Oranje onder 15 jaar bij de groep. In de nieuwe samenstelling werd uiteindelijk volgens De Reus toch nog wel ‘een goede, nette overwinning behaald’. Suzanne de Kort, Mandy Versteegt, Giséle Fraikin zette een 3-0 voorsprong voor Oranje op het scorebord. Sonja Lenting en Gila Kruijssen zorgden nog wel voor een sterke ‘militaire’ comeback, maar uiteindelijk was het Tessa Oudejans die met twee treffers de deur voor de oudere Oranjes dicht deed.

Bij het nationale militaire elftal deed onder andere aanvalster Jessica Torny mee. De sergeant die volgend jaar bij FC Twente speelt, komt ook voor het Oranje A-elftal uit.

Speelsters Nederland (allen kregen speelminuten):

Cynthia Beekhuis (W.W.N.A), Daisy Beek (VV Reuver), Denise van Luijn (Delta Sport ’95), Giséle Fraikin (Scharn), Hélène Heemskerk (SV Zevenhoven), Kika van Es (Olympia ’18), Larissa Wigger (Stevo), Lianne de Vries (Amstelveen Heemraad), Mandy Versteegt (Sportlust ’46), Maran van Erp (RKVVO), Marlou Peeters (VV Dongen), Renate Jansen (VV Kagia), Siri Worm (DZC’68), Suzanne de Kort (RKSV Bekkerveld), Tessa Oudejans (RKSV Pancratius), Vanity Lewerissa (SC Jekerdal)