BN De Stem: Van Bree waakt voor holadijee
vrijdag 16 november 2007 - 12:03

1

Bron: BN De Stem 16 november 2007

Vrijdag 16 november 2007 - VOETBAL - Het is geen makkelijke man, Mart van Bree. Gelukkig geeft de VV Dongen-coach dat zelf ook toe. Een vakman blijkt het tot dusver wl. Zijn ploeg maakt een prima seizoen door en behaalde onlangs zelfs de (officieuze) eerste periodetitel. Het recept van Van Bree: een stevige discipline. "Een dolletje mag. Soms, niet te vaak.".

De missie vooraf was helder: een periodetitel moest de bekroning worden van de metamorfose die drie jaar terug is ingezet op sportpark 'De Biezen'. De oudjes gingen, de jonkies kwamen. "We hebben bewust gekozen voor de weg van de geleidelijkheid", blikt Mart van Bree terug op de resolute koerswijziging bij de Dongense VV. Een keuze die niet direct tot grote resultaten zou leiden, wist hij toen al.

Toch, zo vult Van Bree onmiddellijk aan, werd de gestelde doelstelling elk jaar opnieuw bereikt: handhaving in het eerste jaar, gevrijwaard blijven van degradatieperikelen het seizoen daar op om vervolgens bij de eerste zes te eindigen.

Dit jaar dus op voor de titel? "Nee", veert Van Bree op uit zijn kantinestoel. "Terneuzen is de grote favoriet. Dat is geen bescheidenheid, maar realiteit. Pas halverwege de competitie kan ik zeggen hoe goed wij daadwerkelijk zijn." In elk geval z goed om de eerste periodetitel te bemachtigen. Zij het officieus, IFC kan in theorie nog met de prijs aan de haal gaan.

Van Bree (voorheen: Dijkse Boys, Good Luck, ONI en RKC-jeugd) past er evenwel voor om nu al voorop te gaan in de polonaise. "Alleen als alle petten goed staan, kunnen we ver komen dit seizoen", is hij beslist. "Vergeet niet dat de groep zeer jeugdig van karakter is. Op een enkeling na, zijn het vooral onervaren krachten die het dit jaar moeten doen voor ons."

Niet op de laatste plaats drom hamert Van Bree voortdurend op discipline. Telaatkomers en andere schenders van afspraken zijn bij de coach aan het verkeerde adres. "Ik zit er bijzonder kort op", zegt hij op strenge toon. "Dit Dongen moet het hebben van zijn collectief, we hebben geen echte uitblinkers. In dat opzicht mag je als individu niet verzaken. Nooit."

Ook zondag dus niet, als Madese Boys op visite komt bij virtueel koploper Dongen.

Hoewel het gat met de eenzame nummer laatst liefst twaalf punten bedraagt, weigert Van Bree zijn equipe in de favorietenrol te drukken. "Zo werkt dat niet", doceert de trainer/coach. "Madese Boys is van oudsher een rivaal. Dat soort wedstrijden zijn - ongeacht de positie op de ranglijst - altijd bijzonder. We zullen keihard moeten knokken om de punten in eigen huis te houden."

Lukt dat, dan is Dongen wr een stapje dichterbij een uiteindelijke topklassering in de tweede klasse. Van Bree: "Iedereen bij ons weet wat er gevraagd wordt. Als dat dan leidt tot een eindnotering in de topvier, zijn wij hier dik tevreden."

Bij VV Dongen zijn ze namelijk niet bescheiden, maar reel.