Veteranen verrassen Toon Bakx
zondag 20 januari 2008 - 15:45

VETERANEN DONGEN VERRASSEN KRASSE OUD-VOORZITTER

Zaterdag 19 januari verrasten de veteranen van V.V.Dongen hun voormalige voorzitter Toon Bakx.

Toon, bij de vereniging bekend als een van de spelers en bestuurders van het eerste uur en ere-lid van Dongen,  werd in het zonnetje gezet. Toon heeft het afgelopen jaar aangegeven dat hij, na vele jaren van bestuursfuncties, een stapje terug gaat doen. Voor de veteranen van Dongen een aanleiding om Toon een receptie aan te bieden.

Alle competitiewedstrijden waren vanwege de barre weersomstandigheden afgelast. Toch kwamen opvallend veel oudgedienden afgelopen zaterdag naar de kantine.

In die kantine ging de receptie gewoon door, weer of geen weer. In een prettige ambiance werden door verschillende oud spelers en leden van de veteranen verhalen verteld van vroeger.Natuurlijk was Toon het middelpunt van deze middag.

Hoewel velen betrokken waren bij de opzet van deze verrassingsreceptie (waaronder zijn vrouw en (klein)kinderen) was het voor Toon een onverwacht festijn.

Zichtbaar genietend dat ook en deel van het ‘Thuisfront” was betrokken, liet hij, zoals we dat dan zeggen, alles over zich heen komen.

De nieuwe voorzitter, Jan van Boxtel, sprak zijn voorganger met veel respect toe.

“Toon”, zo beschreef de nieuwe voorzitter, “is een voorzitter geweest die graag de touwtjes goed in handen wilde houden”. Toon was al speler, voorzitter bij de veteranen toen sommige spelers van nu nog geboren moesten worden.  Bij alle spelers stond hij bekend als streng, duidelijk maar rechtvaardig. Langs de voetbalvelden in Brabant herkennen velen Toon’s gelaatstrekken als de oude mannen weer eens opdraven voor en stevige pot.

“Voor de wedstrijden altijd een korte peptalk en een kauwgommetje voor elke speler. Ook na de wedstrijd deelde hij, waar nodig, een pluim uit.”

Uiteindelijk deden de veteranen dat die zaterdag naar Toon toe. Sterker nog, er werden verschillende “Pluimen” uitgedeeld. Enkele schitterende geschenken die Toon zelf kan samenstellen.

Ook kreeg hij het eerste exemplaar van een nog verder te ontwikkelen boekje over de geschiedenis van de veteranen van V.V.Dongen. Toon kreeg de zgn. “nulde druk”

In dit eerste exemplaar moeten nog enkele “witte vlekken”worden ingekleurd. Die kleuring moet Toon als eerste aanzetten.

In zijn dankwoord wist Toon de mannen weer duidelijk van repliek te dienen. “het allerbelangrijkste”, aldus Toon, “was het plezier wat ik beleefde met dit voorzitterschap, natuurlijk was het wel eens moeilijk, maar afgelopen jaar werden we kampioen dus we doen het weer goed.”

Toon beloofde plechtig dat hij het boekje aan een nauwkeurige lezing zal onderwerpen.

De mooiste verhalen van toen kunnen toch eigenlijk het best worden verteld door de betrokkenen zelf, en bij voorkeur onder het genot van een lekker drankje.

Daar waren de veteranen het volledig mee eens, en voegden de daad bij het woord van de voorzitter. Er werd die middag en avond in de kantine van Dongen weer geschiedenis geschreven.

HJ Bosch.

Brahmsstraat 9