Voetbalvereniging Dongen
Webmail

NABESCHOUWING SEIZOEN 2007 – 2008
donderdag 29 mei 2008 - 18:25

1

Wat een seizoen !!!!!

In een seizoen waarin op het eind op het tandvlees werd gelopen, heeft VV Dongen 1 een historische prestatie neergezet .
Het seizoen 2007 – 2008 zal ingaan als het jaar waarin VV Dongen voor het eerst in haar bestaan op eigen kracht de 1e klasse heeft weten te behalen. Met 41 punten uit 22 wedstrijden bleef VV Dongen  3 punten voor op RCS en behaalde het kampioenschap op de laatste speeldag in Made, ondanks een 2-1 nederlaag.

Voorafgaand aan het seizoen filosofeerde trainer Mart van Bree over doelstellingen en over eventuele kampioenskandidaten.
In het interview dat ik met Mart had voor het begin van het nieuwe seizoen had vond Mart dat VV Dongen op basis van hun 3 tot 4 jarige ervaring in de 2e klasse minimaal een periode moesten halen.
Het halen van de Top 4 was de tweede doelstelling van het seizoen.

CITAAT uit dat interview :
“Terneuzen ( vorig jaar gedegradeerd, red. ) , Halsteren, met een aantal nieuwe spelers en SC ’t Zand als outsider, zijn voor mij de favorieten voor de titel. Maar een periode titel moet erin zitten”.

Dit was de voorspelling van Mart, nog voor het seizoen  was begonnen. Zo zie je maar dat voorspellingen alleen maar leuk zij om de bar met praat te vullen, want wie had gedacht dat Halsteren rechtstreeks zou degraderen en wie had gedacht dat Terneuzen het op het eind van de competitie zo zou laten lopen ?
Natuurlijk heeft Mart wel gelijk dat Terneuzen en SC ’t Zand mee hebben gedaan voor de titel. Maar nooit heeft hij zijn eigen team naar voren geschoven als kanshebber en nooit heeft hij het over RCS gehad.

Na de 1e wedstrijd zag het ernaar uit dat Halsteren wel degelijk een kanshebber zou zijn voor de top. Op de valreep wisten de Dongenaren er een 2-2 uit te slepen.
Voor Mathieu Luppens was het seizoen al weer bijna voorbij, want door een onbesuisde actie op de enkels van Luppie mocht hij een half seizoen revalideren.
Zijn vervanger op positie 6 werd Jason Keizer. Al snel ontwikkelde deze verdedigende middenvelder zich tot een vaste waarde voor VV Dongen 1.

De seizoensstart liep ondanks het gelijke spel voortvarend en tegen Terneuzen, Oosterhout, RCS en HVV ’24 werd de volle winst behaald.
Vooral de zeges tegen de Zeeuwse ploegen dwongen respect af, daarbij aangetekend dat Stijn Biemans bij RCS zijn ongekende talenten tentoonspreidde.
Tegenvaller in die wedstrijd was het uitvallen van Manuel de Ceuster, die door een “rare beweging” zijn knie destabiliseerde en ruim 5 weken uit de running was.
Het team ontwikkelde zich in een razendsnel tempo en zowel verdedigend als mentaal merkte je van de zijkant, dat het heel moeilijk was voor de tegenstanders om van Dongen te winnen.
Met 15 punten uit 7 wedstrijden leidde Dongen de dans in de 2e klasse en er werd gedroomd van een periode titel.
Op de cruciale 8e speeldag moest VV Dongen aantreden tegen RKDVC Bij winst zouden de mannen verzekerd zijn van de periodetitel, maar er lagen meer kapers op de kust, waarvan SC ’t Zand de grootste belager was. In een onbeschrijflijke slechte wedstrijd liep Dongen tegen haar eerste nederlaag aan. Spanning, overconcentratie en een felle tegenstander maakten deze zondag een uiterst vervelende dag.
Toen kwam om 16.30 het bericht uit Tilburg dat SC “’t Zand met 4-1 had verloren van RCS. Dat maakte opeens IFC uit Hendrik Ido Ambacht kanshebber, maar die verzuimde de fout van Dongen en ’t Zand te verzilveren door een ordinaire schoppartij met EBOH uit te vechten, waarbij de scheidsrechter ook nog een hand in had.
De wedstrijd werd gestaakt en moest in een later stadium worden uitgespeeld bij een stand van 2-0 voor EBOH . IFC verloor 2 man door rode kaarten en de kans dat ze het in die laatste 20 minuten zouden rechtbreien was uiterst miniem en kon Dongen zich officieus periode kampioen noemen. Officieel werd Dongen pas in januari of februari kampioen van de 1e periode, omdat de wedstrijd tussen IFC en EBOH toen uitgespeeld werd. Maar daarin maakte IFC met nog maar 9 man en een 2 – 0 achterstand geen kans. En het werd uiteindelijk 3-0 voor EBOH.
Dus op 20-10-2007 had Dongen eigenlijk al haar eerste prijs binnen en was er een doelstelling van Mart van Bree al gehaald.

De periode titel bracht nog meer vertrouwen in het team. De ploeg werd versterkt door Richard van der Lee, die door een vervelende blessure meer dan 9 wedstrijden moest missen.
In het duel tegen EBOH maakte de routenier zijn debuut bij VV Dongen. Met een prachtige goal bekroonde hij zijn harde werken om terug te komen en VV Dongen won deze thuiswedstrijd met 4 – 3.
Voor de winterstop werden er nog drie wedstrijden gespeeld. Een heel vervelende nederlaag tegen Madese Boys gaf het team van Mart een deukje in het zelfvertrouwen en toen de week erna ook nog gelijkgespeeld werd tegen SC ’t Zand werd het tijd voor de trukendoos van Mart van Bree.

Op zondag 2 december 2007 stond het duel tegen Halsteren op het programma. De ploeg van Halsteren stond in de onderste regionen en hadden op dat moment een trainerswissel gehad.
Mart wist dat Halsteren zonder trainer naar Dongen moest afreizen, omdat die man nog andere verplichtingen had dus Mart wilde hoe dan ook spelen.
Het regende dat weekend pijpenstelen en het zag er niet naar uit dat er afgetrapt zou worden. Druk telefoonverkeer tussen Dongen en Halsteren kenmerkten die memorabele ochtend. Op zaterdag was alles afgelast dus het hoofdveld was overal bespaard voor gebleven en om 10.00 uur zag het veld er nog goed uit. Totdat het 11.00 uur werd.
De hemel ging open en je zag het veld zienderogen veranderen in een modderpoel. Maar Mart hield voet bij stuk en zei dat de enige man die het kon aflasten de scheidsrechter van dienst mocht zijn. Om 13.00 uur meldt de beste man zich en Toon Beerens loopt een stukje met de leidsman uit Rotterdam over het veld.Spannende 10 minuten voor Mart, want zou het plan gaan werken. Hij moest spelen, want dan zou hij bij winst een virtuele voorsprong nemen in het klassement en moesten de anderen het nog maar zien. Natuurlijk lag er een risico op de loer in het hele opzetje, want je kan in dat soort omstandigheden ook verliezen en dan heb je de hele club over je heen. Het veld zou dan voor niks worden vertrapt en daar zou je de rest van het seizoen de nadelen van kunnen ondervinden.
De scheids keurde het veld goed, want hij was er nu toch: zoals hij zei en hij ging een lekker bakkie koffie drinken. Het eerste gedeelte van het plan was gelukt en je zag Mart opgelucht ademhalen. Nu nog even winnen van Halsteren.
Winnen van die ploeg hadden we al in 3 jaar niet gedaan, maar toen de wedstrijd was afgelopen en iedereen droge kleren had aangetrokken was het team van Mart de trotse aanvoerder van de competitie  met 22 punten uit 12 wedstrijden. Plan gelukt, iedereen blij en tactisch erg sterk.

De winterstop was een welkome afwisseling in een competitie, waarin geen echte uitblinkers te vinden waren.
Tot en met plaats 8 kon iedereen nog iets betekenen en het stuivertje wisselen van de koppositie kon beginnen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie wilden een paar jongens van de selectie hun voornemen voor 2008 kracht bijzetten door af te spreken dat Dongen dat jaar KAMPIOEN zou worden  !!! Danilo Verus, Mathieu Kops, Koen Gerrits, Koen Bakker en nog een paar van die badmutsen waren er heilig van overtuigd dat het dit jaar zou gebeuren. Met lachende gezichten zeiden ze ook nog dat het beslist zou worden in de laatste wedstrijd tegen Madese Boys.
Op dat moment was net bekend dat Mart op het einde van het seizoen zou stoppen en dat Made in de toekomst kon gaan genieten van het overbekende “VOORWAARTS !!!! “

Hoe gelijk kregen de jongens. Maar het kwam niet voor niets !!!
Op 27 januari werd de competitie hervat tegen de rode lantaarndrager RCD uit Dordrecht. Een teleurstellende start had VV Dongen zich niet kunnen wensen. In de slotfase van de wedstrijd besloot een warrig leidende scheidsrechter om RCD een strafschop te geven, die feilloos werd benut door ex – prof Louis Laros. In een duel dat werd gedomineerd door Dongen werden zomaar 2 punten door het toilet gespoeld. Dit zou VV Dongen in de tweede helft nog een paar keer gebeuren en tegen de laaggenoteerde ploegen verloor het team haar meeste punten.

Vanaf 18 november 2007 was er niet meer verloren, maar nooit kon Dongen twee wedstrijden achter elkaar winnen. De ene week winst , de andere week gelijkspel. Je kon er de klok op gelijkzetten en nooit kon de koploper van die week, afstand nemen van de nummer twee. Ook de concurrentie morste de punten en het werd aardig spannend toen Terneuzen zich wederom ging mengen in de titelstrijd.
De Zeeuwse ploeg had iets van 4 wedstrijden op rij verloren, maar begonnen de laatste periode met winst na winstpartijen en kropen terug op de ranglijst.
In die vier achtereenvolgende verliespartijen zat ook het verlies op eigen terrein tegen onze vaandeldragers. In een cruciale wedstrijd ,die het verdere verloop van de competitie bepaalde,  “zwijnde” Dongen door in de blessuretijd de punten te “stelen”. Koen Gerrits werd als invaller de matchwinnaar en Sonny Moerenhout werd het slachtoffer van zinloos geweld. Indrukwekkend was het optreden van Stijn Biemans in de wedstrijd tegen RCS, naar dan nu thuis.
Drie doelpunten en een ontgoochelde verdediging o.l.v. Gerard de Nooijer ( ook zo’n ex prof) was het eindresultaat van een “Middagje Stijn”. De volgende dag schreven BN de Stem en het Brabants Dagblad onze nummer 10 de Eredivisie in. Gelukkig speelt hij bij ons en is er het volgend seizoen ook bij.

De punten werden binnengehaald. Dan weer 3, dan weer 1 punt, maar Dongen bleef in de race.
Het werd er allemaal niet mooier op, maar dat konden de tegenstanders ook niet zeggen. Dat VV Dongen over een groot arsenaal goede voetballers beschikt bewijst het optreden van Rob Roovers.
Nadat Danilo Verus zichzelf blesseerde tegen RCS was Rob een gelijkwaardige vervanger van Danuilo. Door blessures en andere ongemakken moest het eerste team steeds meer aanspraak maken op jongens uit VV Dongen 2. Het team van de eveneens afscheidnemende Tom Smits verkeerde in directe degradatienood, maar moest wel elke week haar beste spelers aan Dongen 1 afstaan.
Dit kwam niet ten goede aan het resultaat en aan het spel. Degradatie uit de Hoofdklasse res. zou een klein rampje genoemd mogen worden en dat zou een eventuele promotie van Dongen 1 minder uitbundig maken.
Maar hun professionaliteit staken de beide trainers niet onder stoelen of banken. Alles staat in het teken van VV Dongen 1 en dan is de rest ondergeschikt.

Toch zou alles goed komen.

Op 27 april 2007 staat Osman Erbas op uit zijn bed en de hele nacht heeft hij gedroomd van het komende kampioenschap. Hij speelt al 8 seizoenen voor VV Dongen en is met 32 jaar de meest gelouterde speler in de selectie maar is nog nooit als kampioen gehuldigd. Hij voelt zich sterk net als de rest van het team. Het lijkt net alsof ze onoverwinnelijk zijn geworden.
Koen Bakker heeft zijn maten in Made al een paar weken genegeerd. Mathieu Kops de Beckenbauer van de ploeg zegt ’s morgens tegen Valerie dat het wel eens laat kan worden vandaag. Sonny Moerenhout, de onverschrokken “killer’ van menig ex-prof  kijkt met een vrolijke blik de dag in en weet zeker dat hij zijn revanche op Madese Boys zal krijgen. Daan Andries weet het zeker : Ik sta vandaag weer linksback en om een uur of zes sta ik op de platte kar.
Manuel de Ceuster, die op meer dan vijf posities heeft gespeeld en daardoor een mooie bijnaam verkreeg, gaat joggend vanuit Breda naar Dongen, want hij hecht waarde aan een goede warming-up. Mathieu Luppens laat zich niet gek maken en gaat in de ochtend voor de wedstrijd nog een paar uurtjes timmeren. Er moet tenslotte ook gebeund worden en de wedstrijd begint pas om 14.30 uur. Stijn Biemans laat zich inspireren door de avond voor de wedstrijd een zonnebadje te pakken. Je moet er tenslotte goed uitzien. Hij heeft zichzelf ook voorgenomen om op de grond te gaan liggen als VV Dongen kampioen is geworden en dan gaat hij roepen dat hij kramp heeft; Daar trapt iedereen in en dan kunnen ze me een drankje geven !!!
In Breda schrikt Fabian van de tijd die de klok op de Mark aangeeft. ‘Shit,1 uur, dat ga ik nooit halen “…..”Pak mijn auto maar’ zegt pa Frishert. Fabian salueert en vliegt naar Dongen waar hij ruim op tijd de bus instapt. Hij denkt nog bij zichzelf :  “Als ik mijn kruit maar niet heb verschoten “.  Koen Gerrits roept Nathalie en zegt dat hij Fabian net voorbij zag vliegen in de auto van zijn pa. Hij is ervan overtuigd dat hij eerder in Dongen is dan Fabian. Koen trekt alvast zijn voetbalschoen aan en zegt dat hij er toch wel instaat !!! Dan begint Koen te rennen …RRRRRR RRRRRRRRR RRRRRRRRRrrrrrrrrrrrrrrrrr.
Tegelijk met Fabian stapt Koen Gerrits ( ook wel Ben Johnson genoemd) in de bus. “Maxje, Maxje waar ben je ? “ roept Eefje en pakt haar videocamera . Het meisje van Danilo heeft net afscheid genomen van haar keepende en dansende vriend, want vandaag is de grote dag .
Als Danilo kampioen met Dongen wordt gaan ze volgend jaar meedoen aan de wereldkampioenschappen Salsa- dansen en zal het hele team van Dongen het stel komen aanmoedigen. Danilo wil winnen, sterker nog hij wil altijd winnen en hij heeft thuis al voorbereidingen getroffen om een mooie DVD van het kampioenschap te maken. Hij zegt tegen Eefje dat hij de videocamera wel in de goal kan hebben , want Madese Boys komt nooit bij de 16 meter, dus tijd genoeg.
Jason en Richard hebben samen een hele nacht doorgehaald in Made . Ze willen op tijd zijn voor de wedstrijd en zijn getooid in geel-blauwe tenues. Richard had dat kostuum nog van DESK gekregen en Jason was de vorige dag bij Piet kerkhof geweest. 
Ferry,  Rob, Dameso en Remon  weten het zeker. Eerst gaan ze winnen met Dongen 2 en dan gaan ze los in de dug – out van Made.
Een tapje neerzetten, alles natuurlijk gesponsord door de Hamse Bok. Ferry zal de hele wedstrijd zijn maten van drank voorzien, want je bent niet voor niets de zoon van de kastelein !!!!  Mart is het er natuurlijk helemaal mee eens,  want wat kan er deze dag nog fout gaan. Hij drinkt op zijn gemak een pintje tijdens de wedstrijd en vertelt de omliggende toeschouwers de ene na de andere mop !!  Gelukkig is er maar een man rustig en dat is de leider. Frank zit met zijn gedachten en aandacht bij de wedstrijd, die zich voor hem ontrolt.
Met enkele tactische opmerkingen van zijn kant gaat het helemaal mis met het team . Frank denkt dat hij veel van voetbal snapt, maar de jongens begrijpen de geniale vondsten van de leider totaal niet !!
Bij rust is het nog 0 – 0 en in Zeeland is het 3 – 0 voor Terneuzen, dus we zijn al kampioen !!
Mart pakt nog een pint en Frank probeert zijn team te motiveren tot grootse daden. Dat gaat helemaal fout en na rust komt Dongen achter met 1 – 0 . Dan maar Ahmet erin denkt Frank.
Ahmet is opgestaan met het gevoel dat hij ging scoren. Tenslotte was zijn productie nog niet zo geweldig. “Vandaag gaat het gebeuren Leider.. “ Frank geeft hem het vertrouwen en dat betaalt zich uit. Hij scoort met een magistrale halve omhaal. Hij rent naar de dug-out en omhelst de meelevende leider. Danilo maakt een close –up van de goalgetter en Ferry trakteert het hele team alvast op een rondje.
Osman roept nog ; Voor mij geen alcohol ….ennuh kom eens in het veld, want ze trappen af !!! Danilo is nog halverwege het veld en kan nog net een mooie opname maken van de goal die Made produceert.  “Shit,  2 – 1….maar wel mooi om het een keertje van deze kant te zien “ zegt Danilo.
Mart is al een tijdje niet meer aanspreekbaar, want hij is met een paar toeschouwers de kantine ingedoken en is nieuwe vrienden aan het maken met supporters van Madese Boys. Dat heeft hem geld gekost….dat wil je niet weten.
Frank, de rust zelve ziet het allemaal aan en denkt: “Ach ja, nu is iedereen blij, maar hoe ga ik dit verlies aan Ton Jansens uitleggen ? “ Zoals vaker dit seizoen doet Frank zijn telefoon uit en wacht geduldig op maandag !

Langzaam stopt de scheidsrechter zijn fluitje in zijn mond en hij fluit voor de laatste keer dit seizoen af !!!!

VV DONGEN IS KAMPIOEN en ik heb het altijd wel gezegd ………                   
                      GAVE GASTEN , die gozers !!!