Dongense Kamelen
donderdag 16 oktober 2008 - 16:12

Al vanaf medio 2006, hebben de veteranen van Dongen de bijzondere titel:  De Kamelen.

(Voor verwijzingen naar figuren: zie fotoboek)
                                                fig-1 Dongense kamelen

Voor dat uw verslaggever u vertelt hoe de veteranen de bijnaam Kamelen verdienden, allereerst wat algemene informatie over kamelen.

We spreken over; De Kameel.
Op internet (wikipedia) kan men tegenwoordig veel lezen over kamelen. Als men dan ook in gedachten het veteranen elftal van Dongen ziet dartellen in het veld dan wordt al veel duidelijk.
De wetenschappelijke naam is Camelus bactrianus ferus, (de wilde Kameel)

fig-2 De intelligente blik

Een kameel heeft een heel bijzondere neus.  Met de neus kan hij water ruiken . De Dongense kamelen ruiken dit seizoen de overwinning, en de speciale biersoorten in de kantine. Met de ogen is ook iets speciaals aan de hand. Elk oog heeft een extra ooglid. Het is een vlies dat over de oogbol beweegt.  Vergelijk het met een ruitenwisser.

De Kameel is een hoefdier uit de onderorder der eeltpotigen. Voor de lezers die niet wekelijks met de veteranen onder de douche staan, vertel ik u er even bij dat na het uit doen van de “kicks” er bij de veteranen geen hoeven zichtbaar zijn, maar de oudjes hebben wel degelijk eelt onder hun gerimpelde voeten. Ook wel begrijpelijk, veteranen hoeven niet, ze mogen.

De Kameel is geen dromedaris, (onthoudt het voor eens en altijd), de Kameel heeft TWEE bulten op zijn rug. Ik zal u niet teveel details vertellen, maar veteranen met twee bulten op de rug komen voor.
De wilde kameel is tegenwoordig een bedreigde diersoort, dit in tegenstelling tot de huiskameel, die in vele dierentuinen te zien is. Veteranen zijn niet een bedreigde soort, wel komen ze steeds minder voor. Van veteranen gaat buiten het voetbalveld geen enkele dreiging uit. Kamelen worden vaak het schip van de woestijn genoemd,omdat ze eigenlijk het enige lastdier zijn die in de barre omstandigheden, die er in een woestijn heersen,  kan reizen. De veteranen van Dongen zijn een  zeilboot op de accommodatie van de VVDongen.
Er zijn ook wel grote verschillen, maar juist daardoor maakt dat weer veel duidelijk. Kamelen kunnen wekenlang zonder drinken, verdere uitleg is hier overbodig,voegt niets toe.
Kamelen gaan pas zweten op het moment dat hun lichaamstemperatuur boven de 40 graden komt. Bij de Dongense veteranen zweten Cees Brands, de supersub en Hans Kusters, onze  keeper, pas als ze onder de douche staan.
Als een Kameel drinkt, dan drinkt hij bijzonder veel, en ook het liefst achter elkaar. Naast onze SuperSlurb,  zijn er nog zo’n 16 andere Dongense Kamelen die dat kunnen.
Kamelen kunnen heel groot en heel zwaar worden. In het Midden-Oosten wordt de Kameel als symbool gezien van gehoorzaamheid.

fig-3 Heersers in het veld

Er zijn ook enkele bijzondere  Dongense Kamelen die ooit dartelden op het veld, en nu nog steeds de andere kamelen op zoeken. Bij speciale gelegenheden, fotosessies en toernooien staan ze altijd klaar. Geven ongevraagd commentaar. Vereenzelvigen zich met het team.  Het zijn dus ook kuddedieren. Als de Dongense Kamelen  zich verplaatsen, dan bij voorkeur in een karavaan van enkele auto’s en met voldoende vocht aan boord.
Kamelen , worden in de natuur ( de Gobi woestijn)  ongeveer 50 jaar. Gelukkig weten wij inmiddels dat de Dongense Kamelen na hun 50ste  pas echt gaan leven en bijzondere prestaties leveren.

Kamelen moet men niet verwarren met  de Lama’s , hoewel ze wel enige overeenkomsten hebben. In het Veteranenteam van Dongen lopen wel enige La-maar’s rond, dat zijn spelers die als de bal iets te ver voor hen uit wordt gespeeld zeggen: “Laat maar!”
De Dalai Lama is de hoogste spirituele leider van het Tibetaanse Boeddhisme. Bij de Kamelen is tegenwoordig Toon Beerens de inspirator , Toon geeft ons voor de wedstrijd en  tijdens  “de Chinese thee pauze” altijd weer nieuwe opdrachten mee. De spirituele waarde van zijn voetbalanalyses grenst aan filosofie.

Hoe komt het dat we Kamelen als bijnaam kregen.
Ooit speelde de vader van uw verslaggever als rechtervleugelspits in een veteranenelftal in het oosten van het land. Op een gegeven moment zag hij het team spelen en dacht aan Kamelen.  Kamelen die bewegen in een rustige cadans over een groen veld. Het hele tafereel doet denken aan een rustiek schilderij,  waarin mensen zich rustig bewegen naar een geweldig doel.  Op de een of andere manier werd de beeldspraak gemakkelijk over genomen door de overige spelers.
Zo ontstond toen in Twente en nu in Dongen de bijnaam voor de veteranen.
De Kamelen.

fig-4 Jonge kamelen op het veld
                                                fig-5 Kamelen op vakantie
                                                fig-6 Kamelen in ruste

Dick Bosch. © Dongen oktober 2008.