Voorbeschouwing WSC – VV Dongen
donderdag 2 april 2009 - 12:00

In de laatste fase van de competitie is het niet alleen spannend, maar het is ook mooi om te zien hoe er strijd geleverd wordt.
Iedereen zet een tandje bij, zowel in de top van het klassement, maar zeker onderin. Er kan maar 1 team kampioen worden, maar er degraderen er 2 rechtstreeks en plaats 10 van de ranglijst is veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie.
Al deze uitgangspunten verzamelen zich in een voetbalwedstrijd en de spelers zijn tot het bot geladen om de punten te pakken. Wat me dan wel eens bevreemd is dat de arbitrage daar soms geen rekening mee houdt. Ik wil zeker geen kritiek geven op de mannen in het zwart, maar een wedstrijd kan pas heel mooi worden als hij mee kan voelen in het belang van beide teams. Ofwel hij is vanaf  de eerste minuut duidelijk en consequent en hij geeft geen millimeter ruimte, waardoor beide teams zich alleen maar kunnen focussen op voetbal, ofwel hij geeft iets meer speelruimte en geeft beide teams op bepaalde momenten het voordeel van de twijfel. Maar wat zeker niet kan is een mengelmoesje van beiden, dan weet je zeker dat het uit de hand gaat lopen.

Ik las op de site van WSC, dat de club zich afgelopen zondag sterk benadeeld voelde door de arbiter. Waar normaal gesproken een trainer niets zegt over de leiding liet de trainer van WSC zich na de verloren wedstrijd tegen Geldrop verleiden tot de volgende uitspraak : "Deze man zie ik liever nooit meer op een voetbalveld. Hij heeft het compleet voor ons verziekt" en liet later ook optekenen : Verloren, waar gewonnen had moeten worden, de scheidsrechter had opgelet. "Dat doet niet alleen zeer", zegt de oefenmeester van WSC, "we zien Geldrop ons tot op drie punten naderen. We zijn dus nog niet veilig, we moeten nog volop aan de bak. Allemaal te danken aan die scheidsrechter.

Die boodschap is overduidelijk en geeft aan dat je een wedstrijd kan verliezen door de scheidsrechter. Maar dat is inherent aan de voetbalsport en daar moet je niet te lang bij stil staan, want zo heeft elk team in een seizoen wel zo’n moment. Ik refereer maar even naar de uitwedstrijd van VV Dongen bij RCS, waar de scheidsrechter reageerde op een onterecht vlagsignaal na het doorbreken van een van onze spitsen. Dat had ook de wedstrijd beslist, want we stonden op dat moment met  2 –1 voor. Uiteindelijk werd deze wedstrijd nog verloren. En zo heeft elk team wel wat te zeuren, maar op het eind van de competitie heeft iedereen gekregen waar het recht op had.

Zondag speelt VV Dongen tegen het Waalwijkse WSC. Eerder dit seizoen werd het een gelijkspel (1 - 1)  waarbij aangetekend mag worden dat het een eerlijke puntenverdeling betrof. Er werden aan beide kanten veel kansen gecreëerd, maar dat kwam niet tot uitdrukking in de uitslag. WSC wisselt goede resultaten af meer minder goede resultaten en dat maakt de ploeg onberekenbaar. Zeker na de onverdiende nederlaag tegen Geldrop  is WSC gebrand op een overwinning. In punten staan de beide ploegen gelijk, VV Dongen heeft een iets beter doelgemiddelde. VV Dongen deed goede zaken in Etten–Leur en heeft misschien wel een briesje in de rug. In ieder geval wordt het een duel waarbij veel op het spel staat. Wie de meeste druk gaat voelen ? Ik weet het niet, maar ik gok erop dat het team met de sterkste ruggengraat als overwinnar uit dit duel gaat komen.

ZONDAG 5 APRIL 2009

WSC    -           VV DONGEN