Dongen verslaat ook Deurne 2-3, op naar de finale
zondag 6 juni 2010 - 11:15

NAAR DE ARENA?
VV DONGEN NU OOK IN DE LANDELIJKE BEKERFINALE

Ongelooflijk. VV Dongen maakt echt geschiedenis. Na de promotie naar de Hoofdklasse, vervolgens het kampioenschap in de Eerste Klasse en daarna het winnen van de Districtsbeker is het Dongen nu gelukt om de finale van de Landelijke Beker te bereiken. Dit dankzij een, overigens zwaar bevochten, 2-3 zege op SV Deurne.

Deurne was sterk. Dat was bekend. Nadat zij in 2008 het kampioenschap in de Hoofdklasse hadden behaald, volgde in 2009 degradatie naar de Eerste Klasse, o.a. als gevolg van een strafvermindering van wel zes punten. Maar in 2010 werden ze weer grandioos kampioen en, net zoals Dongen dus, bekerwinnaar. Eerder had Deurne in de bekercompetitie al grote successen weten te behalen met onder andere een wedstrijd tegen Feyenoord.

Tot zover de voorgeschiedenis. En dan nu de wedstrijd. Dongen begon uitermate sterk en de ene aanvalsgolf volgde op de andere. De eerste twintig minuten had Deurne dan ook niets in te brengen. Toen had Dongen eigenlijk al op voorsprong moeten komen, maar verder dan een schot van Yeswendum Gire, dat de keeper makkelijk kon keren, en een afstandsschot van  Larry van Ommen rakelings over de lat, kwamen onze club- en plaatsgenoten niet.

Net toen Deurne het initiatief wat naar zich toe had weten te trekken kwam Dongen dan toch op voorsprong Paul van Zon scoorde uit een vrije trap van de rechterkant van het strafschopgebied met een kromme bal feilloos in de linkerbovenhoek. Direct daarop volgde  al de gelijkmaker, ook uit een vrije trap. En toen Dongen weer had afgetrapt, kwam de bal voor de voeten van Larry van Ommen. Hij zag de keeper iets te ver voor zijn doel staan en wist deze met een boogbal van grote afstand te verschalken. Drie doelpunten in twee minuten dus. Deurne bleef in het offensief, maar tot de rust wist Dongen de 1-2 voorsprong te behouden.

Na de pauze moest Dongen opnieuw alle zeilen bijzetten en liet Deurne duidelijk zien, dat het over een ploeg beschikt, die in de komende competitie ongetwijfeld weer hoge ogen zal gooien. Maar de Dongenverdediging, onder leiding van de voortreffelijk keepende Timen Beijes, hield stand. De strijd werd ook harder, getuige de gele kaarten, die door Dongen moesten worden geaccepteerd, nadat Deurne eerder zijn deel hierin had gehad. Bij een uitbraak van Dongen onder aanvoering van Fatih Kamaci dacht iedereen, dat hij de bal aan Sander de Bont zou afgeven. Maar tot ieders verassing ging hij zelf door, tot in het strafschopgebied. Hij kon alleen nog onreglementair worden gestopt. De hieruit resulterende penalty verzilverde hij feilloos.

De 1-3 voorsprong bleek vooralsnog niet voldoende. Deurne slaagde er in deze middels een vrije trap, die tot onduidelijke situaties in de Dongenverdediging leidde, uit een scrimmage te verkleinen.

En ja, toen werd het spannend. Er was nog zo’n kwartier te gaan. Beide partijen voerden de nodige wissels door. Maar eigenlijk kwam het Dongendoel niet meer echt in gevaar. Deurne, dat had gedacht een gemakkelijke zege te kunnen behalen, droop teleurgesteld af.

Finale
En dan komt nu dus de finale. Deze vindt in Dongen plaats en wel aanstaande zaterdag om 14.30 uur. Een grotere apotheose is niet denkbaar. De tegenstander is Hoofdklasser Sneek Wit Zwart, dat met 2-1 van HSC’21 uit Haaksbergen won. En dan kan Dongen gaan dromen. Wordt namelijk ook dan gewonnen, dan speelt Dongen op 31 juli in de Arena tegen de nationale amateurkampioen en wel in de voorwedstrijd Ajax – FC Twente voor de Johan- Cruijfschaal.

Verslag BN DeStem

Verslag Brabants Dagblad