Voetbalvereniging Dongen
Webmail

Dongen pakt ook landelijke beker
dinsdag 15 juni 2010 - 16:13

189

Supercup niet in de Arena, maar thuis bij VV Dongen
Na districtsbeker ook de landelijke beker voor VV Dongen

Naar schatting 2.500 bezoekers omzoomden afgelopen zaterdag het hoofdveld van sportpark de Biezen. VV Dongen zou een grote kroon gaan zetten op het al zo geslaagde seizoen. Tegenstander Sneek stond al diverse keren in de landelijke bekerfinale en moest elke keer weer de beker aan de tegenstander laten. Het werd dit jaar tijd, ook al vanwege het 100 jarig bestaan van de Friezen, deze beker eens te pakken. Dongen, dat in een enorme overwinningsroes leeft, dacht daar hetzelfde over. De routinier uit de hoofdklasse C miste door een blessure spits Age Hains Boersma (voorheen Heerenveen en Veendam). Dongen kende geen blessureproblemen.

De fysiek sterke Friese formatie wilde hetzelfde als Dongen, meteen druk op de tegenstander zetten. Dat lukte de bezoekers het eerste kwartier zeer goed. Na 2 minuten belandde een vrije trap hoog over de Dongenverdediging bij rechterspits Kassim Bizimana die geen moment aarzelde en met de bal de zestien binnen sprintte. Zijn schot ging in het zijnet. Enkele angstige momenten voor het Dongendoel volgden elkaar op. Twee gevaarlijke vrije trappen voor Sneek net buiten de zestien en in de 9e minuut een nuttige overtreding van Manuel de Ceuster op de doorgebroken Freerk de Jong. Na dit Friese kwartier kreeg Dongen grip op het spel van de tegenstander. Het middenveld kwam in handen van architect Fatih Kamaci. Daarbij gesteund door Larry van Ommen en aanvoerder Manuel de Ceuster. Zij zetten op de vleugels Yeswemdun Gire en Remon Koenen aan het werk. Hun directe tegenstanders hadden de handen vol aan dit beweeglijke duo. Het spel was sportief, maar ontzien deden de acteurs elkaar zeer zeker niet. Dit leidde tot de eerste gele kaart voor Arvid Osinga. Kamaci zette hieruit Remon Koenen vrij voor doelman Bantema, die een openingsdoelpunt voorkwam.

Dongen time!!

Enkele minuten later was het wel raak. Sander de Bont, wel of geen buitenspel, opende de score op aangeven van Larry van Ommen. De meegereisde Sneek supporters merkten op dat hun ploeg in de halve finale tegen Haaksbergen ook met 1-0 achter kwam te staan. Deze woorden waren nog niet verstomd of Larry van Ommen joeg de 2-0 tegen het nylon. Een breedtepass van de rechterzijde kwam op links bij Yeswendum Gire die na een passeerbeweging de bal voor het doel toverde in de voeten van Van Ommen, die geen moment aarzelde. Sneek was even van slag en voordat zij hun verdediging weer goed op de rails hadden staan, keken zij al tegen een 3-0 achterstand. Even voor dit doelpunt waren de bezoekers een wissel aan het voorbereiden. Osinga, die vanwege zijn harde spel mogelijk tegen zijn tweede gele kaart (dus rood) zou oplopen, zou moeten wisselen voor Wybren Visser. Kamaci reageerde snel en effectief. Vanuit de vrije trap stuurde hij in de 28e minuut De Bont de diepte in. Zo’n kansje moet je de Dongenspits niet geven, 3-0. Dongen bleef aandringen. Koenen kwam in de 35e minuut alleen op doelman Bantema af. Weer was het de Sneek doelman die hier als winnaar uit de bus kwam. Kort daarop draaide een voorzet van Paul van Zon bij Sander de Bont die zijn derde treffer tegen Sneek liet aantekenen, dus de 4-0 op het scorebord. ,,Drie goals! Raar he. Ik stond bij de derde wel te kijken en dacht Shit wat heb ik nou gedaan! Tegen Geldrop maakte ik ze niet. In belangrijke wedstrijden wel! Heb ik ook tegen de trainer gezegd. Prachtig he, zo’n team. Volgend jaar een andere trainer. Zal er wel een kilootje of vijf af moeten. Ik zal weer voor mijn plaats moeten knokken,” vertelt de succesvolle spits na afloop.

,,Wij beginnen met 5-1 tegen Desk en eindigen in stijl met 5-1.”

Even concentratie verlies bij de kanaries waardoor nog geen minuut na de 4-0  Klaas Schotanus via onderkant lat de 4-1 binnenschoot. Dongen was hiervan niet geschrokken. Drie minuten voor tijd kopte aanvoerder Rene Geertsma de bal net over. Op slag van rust soleerde Fatih Kamaci van rechts naar de linkervleugel, passeerde daar een aantal Friezen alsof zij er niet stonden. Vanaf de achterlijn zette hij de bal hard en strak voor. Alles en iedereen had hierop niet gerekend en miste deze voorzet. Ook doelman Bantema. Achterin, op de rechterflank, stond Remon Koenen in een pracht positie om deze voorzet alsnog binnen te schieten: 5-1. De uiteindelijke rust- en eindstand.
De tweede helft was niet meer dan een controlerend spelend Dongen en een spartelend Sneek, dat op zoek was naar een volgende treffer. De solide achterhoede met Koen Bakker, Mathieu Kops, Dennis Amkreutz en de jeugdige Paul van Zon waren deze middag een niet te nemen bolwerk. Doelman Timen Beijes had daardoor de tweede helft weinig of geen spectaculair werk te verrichten. Het is ongelooflijk! Wij zijn met deze bekercompetitie met een 5-1 zege tegen DESK begonnen en sluiten nu in stijl met 5-1 af,” merkt Hans Kuijsters, lid van de technische staf bij Dongen, nuchter op.

Applauswissels en prijzen

Scheidend trainer Roland Schuermans en zijn assistent Serge van der Linden gebruikten het laatste kwartier van deze lange kompetitie om de wisselspelers Thomas Mertens, Mounir Maamar en Osman Erbas in te zetten. Wat het verlossende eindsignaal bij de spelers en vaste aanhang los maakte, laat zich raden. Uitbundig werd ook deze zege gevierd.Na afloop was het aan Bernard Fransen, voorzitter amateurs KNVB, om de prijzen uit te reiken. Allereerst riep hij Sneek naar voren. “Ik weet dat jullie het beter kunnen”. Je hebt vanmiddag je sportieve plicht gedaan. Voor jullie de medailles en de bijbehorende geldprijs en het aandenken.” Voor Dongen stond de grote beker te wachten. Ooit eerder gewonnen door verenigingen met klinkende namen. Waren het in Oosterhout blauwe badjassen, aangetrokken tijdens de prijsuitreiking van de districtsbeker, thuis in Dongen werden het dit keer rode badjassen waarin de kanaries zich hulden om de prijzen in ontvangst te nemen.
Tijdens de zegetocht langs het publiek genoot de totale selectie. Overal luid applaus. Ook vanuit het sponsorhome. Daar stond Ali Bouguite met zijn kinderen te genieten van het succes. Poltec Group BV uit Bergen op Zoom, doet in gewasverzorging van tomaten. Vanaf september verhuist het bedrijf naar Etten Leur. Vier jaar geleden zijn wij begonnen met sponsoring bij Dongen. Wij worden nu met hoofdsponsor OSDO de shirtsponsor. OSDO en Poltec gaan er een goed seizoen van maken,” aldus een blije en tevreden Bouguite. Na afloop werd op het veld voor het sponsorhome afscheid genomen van trainer Roland Schuermans. Bij de spelers vertrekt Rob Roovers naar SCO en zet Osman Erbas een punt achter zijn actieve loopbaan. ,”Hij blijft gelukkig voor ons clubke behouden,” merkt oud-voorzitter Jan Beex op. Erbas wordt assistent trainer bij Dongen 1.  15 juni sluit de transferperiode. Wie er vertrekt, blijft of komt, is dan duidelijk. Ik hoop dat wij deze selectie bij elkaar kunnen houden,” hoopt de nieuwe trainer Clemens Bastiaansen.

,,Geen Amsterdam Arena maar gewoon Sportpark de Biezen!”

Het totale afdelingsbestuur Zuid en een afvaardiging van het hoofdbestuur van de KNVB, was naar Dongen gereisd. Aan Tonny Dijkhuizen, persvoorlichter van de KNVB amateurs, de vraag wat er nu waar is van een mogelijke wedstrijd om de Supercup bij de amateurs in de Arena. ,,Ik heb dat ook op diverse verschillende websites zien opduiken. Wie dat in het leven geroepen heeft, is voor mij een raadsel. Het programma voor de Supercup is bekend. Alleen moeten de verenigingen nog ingevuld worden. Vast en zeker is dat de bekerwinnaar (VV Dongen dus) thuis speelt tegen de algehele landskampioen amateurs. IJsselmeervogels, de zaterdagkampioen, moet tegen Gemert, de zondagkampioen, spelen om een plaats in de Supercup die op zaterdag 14 augustus gespeeld wordt. Een week voor de start van de topklasse.” IJsselmeervogels heeft de eerste wedstrijd, afgelopen zaterdag 12 juni, met 0-1 gewonnen. 19 juni, thuis in Spakenburg om 18.00 uur, vindt de tweede ontmoeting plaats. Wordt dit IJsselmeervogels, dan kan het 14 augustus wel weer eens een hete zaterdagmiddag worden in de “ Hel van Dongen” aan de Minister Goselinglaan.

Link Uitzending gemist Omroep Friesland

Verslag Dongennieuws.nl

Fotoimpressie Dongennieuws.nl

Verslag Omroep Friesland

Verslag Sneeker Nieuwsblad

Verslag BN DeStem (zondag)

Verslag 1 BN DeStem (maandag 14 juni)

Verslag 2 BN DeStem (maandag 14 juni)