Interview BN de Stem hoofdtrainer
donderdag 12 augustus 2010 - 10:36

'Linkerrijtje haalbaar voor Dongen'

VOETBAL - Je kunt je een gunstiger scenario bedenken om als coach binnen te stappen bij Dongen, de club die vorig seizoen alles won wat er maar te winnen viel.

Tilburger Clemens Bastiaansen durft de uitdaging echter wel aan. In januari tekende hij een njarig contract.

De voormalig prof van onder andere Willem II en RBC wil verder bouwen op het succes van zijn voorgangers en van de dorpsclub een vaste waarde in de hoofdklasse smeden. Zaterdag (15.00 uur) kan hij zijn borst vast nat maken. Dan strijden zijn kanaries tegen hun 'rooie' rasgenootjes uit Spakenburg, IJsselmeervogels. Inzet: de Supercup. "Wie denkt dat wij ons in gaan graven heeft het mis. Wij gaan voor een stunt."
Terwijl de zon zich deze morgen angstig schuil houdt achter de wolken, geeft Bastiaansen (52) zijn ambities bloot. Het linkerrijtje van de hoofdklasse, dr moet het onlangs gepromoveerde Dongen na dit seizoen terug te vinden zijn. Gedurfd? Misschien wel. Maar de sportdocent aan scholengemeenschap ROC is er de man niet naar om voor hoge verwachtingen weg lopen. Hij omschrijft zichzelf niettemin als 'realistisch'.

"Onze doelstelling is pittig, maar ook reel gezien de kwaliteit van onze selectie. Al zou het natuurlijk geen schande zijn als we net iets lager eindigen dan het linkerrijtje. Het uiteindelijke doel is om als vereniging weer een stapje door te groeien. Dongen moet een stabiele ploeg in de hoofdklasse worden. En dat met 'eigen' jongens die binding hebben met club en dorp."

Bastiaansen, die namens RBC de legendarische bekerfinale van 1986 tegen Ajax speelde, had de afgelopen drie jaar het beloftenteam van Helmond Sport onder zijn hoede. Daarvoor trainde hij de jeugd van Willem II (acht jaar) en NAC (twee seizoenen).

Wijzend naar die geschiedenis ziet Bastiaansen zich dan ook nog steeds als 'opleider'. "De gemiddelde leeftijd bij Dongen ligt rond de 22 jaar. Talenten als Sander de Bont en Remon Koenen kunnen dus alleen maar ng beter worden. Een mooie uitdaging. Ik wil dat bereiken op de typische Nederlandse manier. Dus met attractief en aantrekkelijk voetbal. Ja, precies zoals mijn voorgangers Roland Schuermans en Mart van Bree al deden. Ik heb diezelfde filosofie. Spelers moeten plezier beleven aan het spelletje."
Bastiaansen wenst geen waardeoordeel te geven over de omstreden manier waarop succestrainer Schuermans bij Dongen de wacht aan werd gezegd. Begin vorig seizoen kreeg hij al te horen dat er na dat jaar geen plaats voor hem meer zou zijn op sportpark De Biezen. Vervolgens won Schuermans alle mogelijke prijzen. "Ook k heb als toeschouwer genoten van het spel van Dongen. Zowel Schuermans als Van Bree heeft het hier fantastisch gedaan."
Bastiaansen, nog zongebruind van twee weken Spanje, roert rustig in zijn koffie. Gebukt onder de zware erfenis van zijn voorgangers lijkt de coach bepaald niet te gaan. Hij kijkt eerder uit naar het nieuwe seizoen, waarin de Dongen-selectie nauwelijks mutaties kent. Jeroen Nagel (Haaglandia) , Floris Wouters (Willem II/RKC-jeugd) en reservekeeper Emiel Akkermans (Achillesveen) zijn de enige nieuwe gezichten.
Zaterdag, in het duel tussen Nederlands' algemeen- en bekerkampioen, kunnen zij zich voor het eerst showen aan het hondstrouwe Dongense voetbalpubliek. Bastiaansen: "Spelen tegen IJsselmeervogels is voor ons een schitterende, leerzame ervaring. We gaan er voor, hoe moeilijk het ook zal worden. Ontzag moeten mijn spelers zeker niet hebben."