Voorbeschouwing EHC/Heuts - Dongen
woensdag 1 september 2010 - 19:55

Dongen opent hoofdklasse kompetitie in Limburgse Hoensbroek

Komende zondag is het dan eindelijk zover. Onze jongens debuteren in de hoofdklasse zondagamateurs. Een unieke gebeurtenis in het bestaan van VV Dongen. De selectie hoopt, net als vorig seizoen, weer op een vurige aanhang. Met name wordt veel gevraagd van de geel/blauwe supportersaanhang ‘de Leerlooierkus’. Zij moeten onze tegenstanders weer doen bibberen. Want het zijn niet zo maar tegenstanders. Vele clubs hebben al jaren een naam vanwege hun status in de hoofdklasse. Blijkbaar is deze klasse, de op één na de hoogste amateurklasse, een zeer gewilde klasse voor aanstormende talenten. Maar ook spelers die hun sporen in het betaalde voetbal hebben verdiend, slijten in deze klasse hun laatste voetbaljaren. Er zullen nog vele mooie confrontaties uit en op het sportpark De Biezen volgen.

Zo ontvangt zondag EHC/Heuts uit Hoensbroek de Kanaries uit Dongen. In het verre Zuid Limburg is deze vereniging een gevestigde naam. Het afgelopen seizoen is deze ploeg er in geslaagd om zich bij de beste drie in hun 1e klasse te plaatsen. Zodoende werd promotie naar de hoofdklasse gerealiseerd. Dit ging ten koste van buurman Vinkenslag, dat in een nek-aan-nekrace de eer aan de Hoensbroekers moest laten. Hun trainer Jean Maas heeft vele relaties en connecties in het zuiden. Zo wist hij vorig seizoen de spielmacher Stijn Haeldermans (MVV, Fortuna Sittard, Standard Luik en Rot-Weiß Essen) naar EHC te halen. Dit jaar zijn er nog een paar voormalige betaalde voetballers naar Hoensbroek gekomen. De meest aansprekende is de Deen Ole Tobiasen (Heerenveen, Ajax en AZ). De voormalige 34-jarige Deense international moet dit seizoen de jonge Limburgse ploeg op sleeptouw gaan nemen. EHC/Heuts heeft een indrukwekkende oefencampagne achter de rug. Het speelde daarin o.a. tegen Roda JC (0-2) en Fortuna Sittard (0-4).

Wat gaan de Kanaries doen?
Er is in diverse voorbeschouwingen, hoe goed het vorig seizoen ging, al genoeg over geschreven. Nu staat er een nieuwe uitdaging te wachten! De nieuwe trainer, Clemens Bastiaansen, met dit jaar als assistent Osman Erbas (die pas afgelopen seizoen zijn actieve voetbalcarrière inruilde voor het cotrainerschap), zag na de vakantie een bijna dezelfde selectie terug. Deze werd aangevuld met Jeroen Nagel, Floris Wouters en Jaouad Chraou.
,,Wij moeten vanaf het beginsignaal scherper aan de wedstrijd beginnen,” concludeert Bastiaansen na het laatste fluitsignaal van de ruim gewonnen bekerwedstrijd tegen RKJVV/v.Dalsen afgelopen dinsdagavond. Na een moeizame start, waarbij Dongen geholpen werd door een rode kaart voor rust en de tweede na rust, liep de ploeg uit naar een geflatteerde 7-2 overwinning. Zonder de licht geblesseerde Fatih Kamaci en spits Sander de Bont (afwezig vanwege de rode kaart tegen Ste.Do.Co). Twee tegendoelpunten waren net iets te veel van het goede. Op de vraag van Bastiaansen wat je onder scherper beginnen verstaat, denkt deze voorbeschouwer dat je vanaf het beginsignaal de spelbepalende tegenstander heel kort moet dekken. In dit geval waren de twee middenvelders van RKJVV veel te veel aan de bal. Kort dekken zulke tegenstanders. Hierdoor twijfelen zijn medespelers of zij hun spelbepaler wel kunnen aanspelen. Ik hoef de tactiek van deze wedstrijd tegen EHC/Heuts niet te maken.
Daar is Clemens en zijn technische staf voor. In het veld zijn het onze eigen Kanaries die in het Zuid Limburgse Hoensbroek hopelijk het hoogste lied gaan fluiten. Zij, de jongens van geel en blauw, zullen ongetwijfeld alles in het werk stellen om de punten mee naar Dongen te nemen. Zeker als hetzelfde spel als tegen Rijnsburgse Boys op de mat wordt gelegd.

Selectiespelers van Dongen 1, trainers en begeleiding en meereizende supporters:
Veel succes!

(Piet Scheepers; de komende drie weken voorbeschouwervervanger van de op vakantie zijnde Frank van Heteren.)

EHC/Heuts
Sportpark De Dem