Spelerspas
maandag 30 januari 2006 - 15:37

Spelerspas 2006

Vanaf het seizoen 2006/'07 moeten alle spelende KNVB-leden vanaf de D-pupillen in het bezit zijn van een spelerspas. De KNVB heeft vanaf seizoen 2002/'03 in West II een proef gehouden met de spelerspas en op basis van de goede resultaten en de positieve reacties is besloten over te gaan tot landelijke invoering.

Het mag duidelijk zijn: de spelerspas moet de sportiviteit op en rond de velden verhogen. Het is vanaf volgend seizoen niet meer mogelijk een valse naam op te geven of een ongerechtigde speler op te stellen. Met de spelerspas, die de grootte heeft van een creditcard en is voorzien van een pasfoto, kun je aantonen dat je lid bent van een voetbalvereniging en dat je geregistreerd staat bij de KNVB. Indien spelers geen pas kunnen overleggen mogen zij niet spelen. Controle van de passen gebeurt voor de wedstrijd door scheidsrechters in het bijzijn van de aanvoerders/leiders. Bij twijfel kan de scheidsrechter, in het bijzijn van beide aanvoerders/leiders, controleren of de foto's op de spelerspassen overeenkomen met de betreffende spelers.

De scheidsrechter en de aanvoerders kunnen straks met behulp van de spelerspas van de voetballers een aantal belangrijke zaken controleren:

De identiteit van de speler

Of de speler lid is van de KNVB

Of de speler geregistreerd staat als spelend lid van de voetbalvereniging die is aangesloten bij de KNVB

Of de speler in de betreffende leeftijdsklasse mag uitkomen. Doet er bijvoorbeeld geen B-junior mee bij C?

Of het wedstrijdformulier correct is ingevuld. Komen de gegevens op het formulier overeen met de gegevens op de spelerspassen en staan de juiste spelers op het veld?

ALLE SPELERS, DIE LID BLIJVEN EN GEBOREN ZIJN VOOR 1996, ZULLEN EEN PASFOTO MOETEN INLEVEREN EN MOETEN ZIJ EEN HANDTEKENING PLAATSEN OP EEN SPECIAAL DAARVOOR BESTEMD KNVB-FORMULIER. DIE INLEVERING MOET BIJ HET WEDSTRIJDSECRETARIAAT. HET MAG GEEN DIGITALE PASFOTO ZIJN!