Voetbalvereniging Dongen
Webmail

Voorbeschouwing VV Dongen – Venray SV
vrijdag 24 september 2010 - 19:34

1

Wedstrijdsponsor: Toon Leemans

Ik ben het typen nog niet verleerd, maar voordat ik met mijn voorbeschouwing begin wil ik vanaf deze plaats Piet Scheepers hartelijk bedanken voor het schrijven van de voorbeschouwingen van de afgelopen weken.

Als je op vakantie bent zou dat een natuurlijke rust moeten geven en een heerlijke ontspannen bezigheid moeten zijn, maar naarmate de zondagen dichterbij kwamen was het moeilijk om rustig aan het zwembad te blijven liggen en van de zon te genieten.
Ik heb de wedstrijden tegen EHC en UDI ’19 ijsberend ( bij een temperatuurtje van rond de 30 graden ) vanaf 1245 kilometer afstand per SMS intens meebeleeft.
Samen met Jannes en Nelleke wisten we in Frankrijk al eerder dan in Dongen dat Remon een aanslag op zijn lijf moest bekopen met een gebroken neus.
De informatie stroom tussen 14.30 uur en 16.30 uur was bijna continue en nippend aan het flesje Kronenbourg had ik het gevoel dat ik toch onderdeel uitmaakte van de toeschouwers.
Voor en na de wedstrijd natuurlijk met Larry de analyse van de wedstrijd per SMS en dan nog even verifiλren met Timen of het wel allemaal klopte. Zo had ik rond 17.30 uur al een compleet beeld van het duel en kon ik erover praten alsof ik erbij was geweest.

Maar een wedstrijd live meemaken is toch wel het ultieme. Zeker als je een paar voetballoze zondagen hebt meegemaakt.
Ik heb het team van Clemens Bastiaansen het laatst zien spelen tegen RKJVV op 31 augustus.
De overwinning van 7-2 kon me op dat moment niet imponeren, gezien het verloop van de wedstrijd waarin RKJVV bijna de hele ontmoeting met 10 man moest spelen. Later werden dat er nog 9 en VV Dongen kreeg in die fase zelfs 2 tegendoelpunten te incasseren.
Het was dus niet zo dat ik gerust op vakantie ging, des te verrassender was het dat het debuut in de Hoofdklasse tegen EHC winnend werd afgesloten.
’s Avonds op internet de samenvatting ( wat een doelpunt van Mounir ) en ik trok er maar een nieuw flesje wijn voor open.
De thuiswedstrijd tegen UDI ’19 leek voor mij in Zuid Frankrijk de goede richting op te gaan totdat ik van Angela Jansens om 16.00 uur het SMS ‘je kreeg: “Shit 2-2.”
Een lange 20 minuten braken aan en de informatiestroom stopte volledig. Het leek  alsof ik in het donker door een doolhof liep en ik stelde me zo voor dat in de laatste minuur de overwinning alsnog zou worden binnengehaald.
In de commentaren daarna begreep ik dat we van geluk mochten spreken dat we 1 punt uit dit treffen hadden gehaald, zeker omdat  de trainer geen aanvallende impulsen kon brengen.

Afgelopen zondag  kon ik dan met eigen ogen zien hoe het team ervoor stond. Ik had prachtig weer meegenomen uit Frankrijk en Veghel profiteerde daarvan mee.
Dat was ook het enigste wat ze van deze Dongen supporter kregen, want al snel zag ik een hemelsbreed verschil van voetbal tussen de wedstrijd van RKJVV en tegen Blauw-Geel ’38.
VV Dongen oogde van het begin zelfverzekerd zonder arrogant over te komen. De contouren van het fantastische voetbal van eind vorig seizoen waren zichtbaar, maar het kwam er nog niet helemaal uit.
De inschuivende Jeroen Nagel controleerde ( op een paar schoonheidsfoutjes na) in de verdediging en op het middenveld samen met Manuel de Ceuster . Maar wat me het meeste opviel was dat VV Dongen niet in de val liep van Blauw-Geel ’38.
Ik heb sowieso een hekel aan thuisspelende ploegen die op de counter voetballen en Blauw-Geel hanteerde deze speelwijze nadrukkelijk.
Het geeft aan dat er respect is voor onze jongens, maar dat kan tevens onze valkuil worden.
Te aanvallend opereren kan in het voordeel werken van snel omschakelende tegenstanders. Blauw-Geel had niet dat vermogen, maar er zullen ongetwijfeld andere tegenstanders in deze klasse zijn die dat keihard afstraffen.
De ingrepen die Clemens Bastiaansen in de rust en in het verloop van de wedstrijd toepaste hadden zijn effect.
Blauw-Geel ’38 werd met enorme tempowisselingen van de mat gespeeld en ik denk zelf dat daar de kracht van VV Dongen gaat liggen. Temporiseren en omschakelen naar een hoger tempo als de tegenstander het niet verwacht. VV Dongen heeft het allemaal in huis, maar het moet er nog uitkomen en ik ben er van overtuigd dat het kan.
De 0-4 overwinning was een prachtige afsluiting van een heerlijke vakantie en het is dan veel makkelijker om op maandag weer aan de slag te gaan.
Dat de gedeelde 1e plaats als toetje mee wordt genomen naar de volgende wedstrijd is alleen maar leuk voor het moment, maar het zegt nog helemaal niets.
Zoals Clemens Bastiaansen al gezegd heeft dat er na vijf duels een balans kan worden opgemaakt, ben ik met hem eens , maar ik ga liever uit van een wedstrijd of acht. Ik houd van zekerheden.
 
Zondag aanstaande is het weer heel andere koek.
Venray SV, de volgende tegenstander van de Kanaries  heeft 5 punten uit 3 duels en afgelopen zondag speelde het , net als VV Dongen gelijk tegen UDI ’19.
Wat er van te lezen viel was het net zo’n wedstrijd als VV Dongen – UDI ’19, waarin beide teams een helft wisten te domineren. Ook hier werd achteraf gesproken van een terechte puntendeling. Verder speelde de ploeg uit Venray  gelijk tegen streekgenoot Meerssen en won het van het puntloze Schijndel.
Venray heeft bijna een vergelijkbare opmars gemaakt in het amateur voetbal als VV Dongen.
Alhoewel de Limburgers als vanaf 1982 tot 1995 in de Hoofdklasse vertoefde zakte het eind jaren negentig begin 2000 terug naar het 2e klasse niveau.
Net iets eerder als VV Dongen begon de opmars in 2005 en promoveerde Venray SV naar de 1e klasse. De terugkeer in de Hoofdklasse werd in 2008 bewerkstelligd, hetzelfde jaar dat VV Dongen promoveerde naar de 1e klasse.
De laatste 2 seizoenen waren de heren middenmotor en vorig seizoen kon het team via de  nacompetitie nog een plaats in de Topklasse afdwingen, wat ze niet lukte.

Wat moeten we verwachten ?
Ik verwacht een fysiek, krachtig duel waarin de heren uit Limburg zullen trachten het onze jongens op die manier heel moeilijk te maken. Het team bestaat uit grote mannen die de lange bal niet schuwen maar ook in de korte combinatie hun mannetje staan.. Bepalende mannen voor Venray zijn de middenvelder Tom van Bergen en de spits Bas Joosten.
Het doelgemiddelde van Venray SV is 4-3 en ze zijn net als Dongen in verdedigend opzicht kwetsbaar, ondanks de nul van VV Dongen afgelopen zondag.
VV Dongen zet daar een doelgemiddelde van 9-4 tegenover, maar door de manier van spelen weet je dat er een risico aan verbonden is.
Clemens Bastiaansen zag vorige week zijn team in de tweede helft domineren zoals alleen VV Dongen dat kan, maar waarschuwde in de pers meteen voor euforie, want ondanks dat de doelstelling (6 punten uit 4 duels) al gehaald is wil hij zijn team vooral scherp houden en beter laten voetballen.
Blauw-Geel ’38 was daarvoor, met alle respect, geen maatstaaf en elke wedstrijd is weer anders, zoals de selectie afgelopen woensdag bewees door in een matte partij tegen het Militair Nederlands team met 2-3 te verliezen.

Natuurlijk rekenen onze helden op jullie steun. De aanmoedigingen zijn in het begin van dit seizoen nog niet hetzelfde als eind vorig seizoen en dat kan niet aan de afwezigheid van een mannetje liggen.
De eerste prestaties in de Hoofdklasse beloven misschien wel meer en wellicht zijn we een beetje verwend, maar daar staat tegenover dat de gehele selectie en staf er alles aan doen om een mooie pot voetbal op de mat te leggen en dat verdient niet alleen jullie onvoorwaardelijke steun maar ook jullie onvolprezen en geprezen enthousiasme.
Laat je horen en laat de Kanaries vliegen!!!

ZONDAG 26 SEPTEMBER 2010

V DONGEN  - VENRAY SV

AANVANG   14.30 UUR

Reageren: frank.van.heteren@home.nl