Voorbeschouwing De Valk - Dongen
donderdag 14 oktober 2010 - 18:46

VV Dongen kreeg een lesje in effectiviteit en leerde op een harde manier dat de wetten in de Hoofdklasse anders zijn dan in de 1e klasse.
“We speelden tegen een betonnen muur en we begonnen te slap aan de wedstrijd”
Clemens Bastiaansen had van zijn team gezien dat het baltempo te laag lag en dat de
buitenkanten te weinig creativiteit tentoonspreidde.

Het is een analyse die de tegenstander tekort doet. Papendrecht had tenslotte het huiswerk goed gedaan en de angel uit het slappe dongense spel gehaald.
Dat wil niet zeggen dat ik opeens een aanhanger ben geworden van “afbreuk voetbal”dat slechts ten doel heeft om een puntje of misschien wel drie punten te halen, maar VV Dongen had niet het vermogen om het spel te keren.
Bovendien is het ongelooflijk dat tegenstanders zich in deze fase van de competitie aan gaan passen aan een team dat net is gepromoveerd.
VV Dongen wordt benadert alsof het een titelpretendent is., terwijl de meesten van onze heren nog nooit op dit niveau hebben geacteerd.
Het verwachtingspatroon wordt daardoor flink opgeschroefd, waar vanaf het begin is gesteld dat een plaats in het linkerrijtje tot de mogelijkheden moet behoren.
Als VV Dongen een wedstrijd tegen Papendrecht had willen winnen had het gemeenschappelijk uit een ander vaatje moeten gaan tappen.
Om de vele facetten van het voetbal onder de knie te krijgen moet men leren dat een wedstrijd niet slechts gewonnen kan worden door mooi te voetballen. Soms moet men zich erbij neerleggen dat een wedstrijd anders verloopt dan men had gehoopt. Maar dan is het aan de trainer en de spelers om met een ander plan te komen. Ik miste dat laatste afgelopen zondag. Er werd angstvallig gezocht naar herkenbare situaties en de tegenstander stond erbij en keek ernaar.

Wellicht dat de komende tegenstander VV De Valk de heren meer inspiratie en creativiteit geeft dan Papendrecht.
VV De Valk staat bekend als een gedegen en aanvallende ploeg. Ze hebben in het begin van deze jaargang niet de minste tegenstanders getroffen en staan daardoor misschien wel geflatteerd op een 9e positie met 7 punten uit 6 duels.
De Geelzwarten uit Valkenswaard ontmoetten achtereenvolgens koploper UNA, waar slechts met 3-2 werd verloren, daarna OJC Rosmalen, die in de flow van een goede start met 0-2 wist te winnen. Daarna moesten de mannen van trainer v.d. Paalen ( ex RKSV Nuenen ) naar Kaatsheuvel. Het toen getergde DESK won op het nippertje de wedstrijd in de slotfase, maar VV De Valk had de betere kansen.(3-1)
De laatste drie weken kwam het herstel met overwinningen tegen Blauw-Geel ’38 ( 1-2) en SV Deurne ( 2-1) . EHC, op dit moment 2e op de ranglijst,werd met een gelijkspel naar huis gestuurd ( 1-1).

De opwaartse beweging doet vermoeden dat VV De Valk zichzelf beter in het vel voelt zitten.
VV Dongen zal waarschijnlijk nog wat wondjes aan het likken zijn en het lijkt me dat de Geel-blauwen met een onbestendig gevoel afreizen naar Valkenswaard.
Het is moeilijk te voorspellen wat het duel gaat worden.
VV Dongen zal moeten laten zien dat het ook op karakter kan voetballen en zichzelf vooral goed moeten inprenten dat de wittebroodsweken voorbij zijn.

ZONDAG 17 OKTOBER 2010

VV DE VALK - VV DONGEN