Voorbeschouwing Dongen - OJC Rosmalen
woensdag 10 november 2010 - 21:54

Toch even een kleine anekdote waar ik deze week tegenaan liep.
Elke dinsdag kom ik oud- Dongen 1 speler Jan van den Oudenhoven tegen en elke week heeft hij wel iets over de prestaties van Dongen 1 te vertellen, zo ook deze week.
Jan, die zijn topjaren bij VV Dongen beleefde in de zeventiger jaren is inmiddels 67 oud.
Hij was waarschijnlijk de meest gemene en hardste laatste man die VV Dongen ooit heeft gehad. Met het elftal van 1974 promoveerde hij naar de 1e klasse.
Maar Jan is ook ooit begonnen met voetballen en hij heeft ooit zijn debuut gemaakt.
“He koekwous, kom is hier .”  Jan en ik noemen elkaar nooit bij de voornaam maar geven elkaar in het voorbijgaan bijnamen.
“Wat motte nou weer, …Janus?’
Jan begon me te vertellen over zijn debuut bij Dongen 1. Het was in 1960  en de wedstrijd werd gespeeld tegen Juliana ’31 in Malden.
“Jaha, ik was een broekie van 16 jaar en ik moest die wedstrijd invallen.”  Het is altijd mooi als Jan over zijn verleden bij VV Dongen begint.
“Ik weet nog goed wie er toen in dat team stonden,. Jan Oerlemans, de keeper, had de wedstrijd geregeld, want die kwam uit die streek en had zelfs nog bij NEC gekeept. Verder stonden de broertjes Biemans erin, Broer Simons ( ondergetekende heeft daar nog training van gehad bij de pupillen) ….en..”
Jan noemde nog een paar namen maar die ben ik vergeten. Ongetwijfeld zijn er bij VV Dongen nog leden die weten over welke wedstrijd het gaat en welke legendarische namen er toen in stonden.
Jan komt nooit kijken maar heeft elke week commentaar op de gespeelde wedstrijd alsof hij er zelf is bij geweest. “Sinds gij geen leider meer bent gaat het een stuk beter, manneke.”
Zo had hij ook commentaar over de gespeelde wedstrijd van afgelopen zondag. “Ze hadden met veel meer moeten winnen.’”  Als ik hem vraag hoe hij aan die informatie komt zegt hij :
“Dat kande gewoon lezen uit het verslag. “
Elke maandag ochtend opent Jan zijn krant en gaat regelrecht naar de uitslagen van het amateurvoetbal en bestudeert de uitslagen en de stand.
U kunt zich wel voorstellen hoe ik werd aangesproken na de prestaties tegen Deurne, Papendrecht en UNA.
Meerdere malen heb ik Jan al gevraagd om een zondagmiddag te komen kijken en elke keer zegt hij dan “Ja dat moet ik eens een keertje doen. “ Ik wacht al meer dan vijf jaar op zijn komst.

VV Dongen leeft, zelfs als mensen niet komen kijken en dat is eigenlijk de essentie van mijn anekdote
Na de mooie overwinning op Juliana ’31 hebben de mannen van Clemens Bastiaansen zich hersteld van een mindere periode. Alhoewel er punten werden gepakt was de selectie niet tevreden over de behaalde prestaties en het geleverde spel. Dat zegt iets over het karakter wat in de ploeg zit..
De wil om te winnen is groter dan men zich kan voorstellen en dat maakt het aantrekkelijk voor de neutrale toeschouwer om de heren te bekijken. Pas stond nog in het Brabants Dagblad een kop “Bij Dongen valt altijd wat te beleven.”  En dat is ook zo, want de wedstrijden blijven spectaculair door het open karakter en de spelopvatting van de Kanaries.
Hoe zich dat zondag gaat manifesteren is moeilijk te voorspellen.
OJC Rosmalen, de tegenstander van zondag, kent tot op heden een wisselvallig seizoen.
De 100- jarige kende een bliksemstart met twee overwinningen, maar de derde wedstrijd ging op een vreselijke manier verloren. Tegen Juliana ’31 stonden de mannen van trainer Willems  bij rust met 3-0 voor en de wedstrijd leek gespeeld. Na rust zakte de ploeg als een kaartenhuis in elkaar en na 90 minuten stond de onvoorstelbare stand van 3-5 op het scorebord.
De laatste vijf wedstrijden werd er veloren van Meersen ( 1-4) , Papendrecht ( 2-1), waarin Papendrecht een 0-1 achterstand goedmaakte met 10 man en vorige week kansloos van UNA (0-3).
Winst was er tegen Venray ( 1-0) en er werd gelijkgespeeld tegen UDI ’19 ( 2-2).
OJC heeft nog een inhaalwedstrijd tegoed tegen Marc Schenning’s Schijndel en inmiddels heeft trainer Willems de club verlaten door persoonlijke omstandigheden.
De huidige trainer Dennis Dekkers staat met zijn team op de 11e plaats met 10 punten uit 8 wedstrijden, doelgemiddelde 14-18.
Het verschil met VV Dongen is op dit moment 5  punten, maar het heeft 2 verliespunten meer dan VV Dongen.
Om aansluiting te krijgen met de middenmoot moeten de mannen uit Rosmalen de winst uit VV Dongen zien mee te nemen. Of de heren in het Geelblauw dat toelaten is nog maar zeer de vraag, want VV Dongen wil zich handhaven in de top van het klassement.
De verschillen in de Hoofdklasse B zijn zo klein dat een verlies meteen grote consequenties heeft. Het kan een ploeg zomaar 3 tot 5 plaatsen laten zakken en ik denk niet dat onze dorpsgenoten dat willen laten gebeuren
Het zal een strijd worden op het scherpst van de snede en wellicht kunnen we zondag om 16.30 uur een aftekening zien in de ranglijst, maar het is zoals altijd kijken in een troebele glazen bol.

Het is te hopen voor VV dongen dat de mensen die het team volgen in de krant nu eens ook hun gezicht gaan laten zien op het prachtige sportpark de Biezen.
Zondag is die kans er weer.

ZONDAG  14  NOVEMBER 2010

VV DONGEN - OJC ROSMALEN