Voorbeschouwing RKSV Schijndel – VV Dongen
donderdag 18 november 2010 - 18:58

Altijd een lastige periode als het gaat regenen. Je kan jezelf als voetbalsupporter er maar niet op instellen en het kan zomaar je zo zorgvuldig ingevulde weekend verpesten.
Nog erger vind ik het dat de ranglijst zo'n zooitje wordt en dat je alleen maar achter de feiten aan moet lopen en continue moet rekenen, daar heb ik sowieso een bloedhekel aan. ( Geslaagd HAVO met een 4 voor wiskunde ).
Afgelopen weekend was er zo een! Regen, regen en nog eens regen....je wordt er toch niet goed van en op zaterdag begin je jezelf al af te vragen wat je de hele zondag moet gaan doen.
De adrenaline, die je vanaf donderdag al in het bloed voelt stromen moet er ongecoördineerd uit, want er is geen scheidsrechter, waarop je jezelf eens lekker ( op een nette mier) kunt uitleven en er is geen tegenstander, die je eens diep kan “uit” – analyseren, laat staan waar je met je maten een biertje kan gaan pakken.
Wat dat betreft snap ik dat de afgelaste zondagen onder de DIE HARDS als een betonnen blok aan het been hangt.
Gelukkig ben ik zelf een rustig persoon en heeft mijn vrouw nooit zo'n last van me als het  voetbal niet doorgaat. Ik ben gelukkig in staat om dat zelf, helemaal alleen, in een stil hoekje van de huiskamer te verwerken. Of ik ga tot actie over en doe de strijk of pak een stofzuiger. Super gezellig allemaal, dus meestal raak ik die adrenaline wel kwijt.

Maar hoe gaat dat nou met de mannen die het moeten doen? Zij bereiden zich ook voor en moeten tot het moment van afgelasting scherp blijven.
Zij gaan dan trainen of een oefenpartijtje spelen. Volgens mij totaal overbodige verspilling  van energie. Als ik de baas zou zijn van het elftal zou ik eens lekker languit met de mannen gaan zitten en op ons gemak een beetje aanklooien. Gewoon lekker verplichte rust en even iets heel anders, tenslotte moeten de supporters dat ook en samen moeten we solidair blijven,dunkt me.
Nee, de jongens moeten spelen, want het alom geroemde ritme moet in de ploeg blijven.
Dit soort substituten leiden naar mijn mening tot niets en als je het eerlijk aan de mannen zou vragen zouden ze me waarschijnlijk helemaal gelijk geven. Natuurlijk zeggen ze dat niet tegen mij, want dat is niet slim, iedereen leest dit en ook de trainer, maar toch, ik denk dat ze dat ook zouden willen.
Gelukkig voor VV Dongen ben ik geen trainer maar slechts een observator en ik ben meestal de eerste die zich aanpast aan de situatie ( ahum ).
VV Dongen speelde tegen Roosendaal en won met 3-2. Meer weet ik er ook niet van, want ik was aan het stofzuigen, maar het zal wel fantastisch zijn geweest.
Ik hoop van harte dat de oefenwedstrijd genoeg toegevoegde waarde heeft gehad om aanstaande zondag Schijndel ( met die hele lange sponsornaam) tegemoet te treden.

Schijndel vertoeft al jaren in de Hoofdklasse. Vanaf het seizoen 2000 – 2001 speelt het op dit niveau en is in die jaren twee keer kampioen geworden ( 2005 en 2006 ). In de clubhistorie hebben de Geelblauwen vanaf 1970  nooit lager gespeeld dan de 2e klasse ( 12 seizoenen in de 1e klasse en 18 seizoenen in de 2e klasse ).
Het geeft aan dat de club gewend is aan de omstandigheden in de top van het Nederlandse amateurvoetbal en dat we hier praten over een gerenommeerde vereniging.
Pas de laatste jaren zit er een beetje de klad in de resultaten. Waar Schijndel tot 2007 in de top meedraaide is het de laatste drie seizoenen met de hakken over de sloot in de Hoofdklasse gebleven.
Ik denk dat dit ligt aan een andere beleid structuur. Net als VV Dongen wil Schijndel voetballen met eigen jongens, want vooral in de topjaren was het afhankelijk van “buitenlanders”; wie kent niet het akkefietje met Jelle Hakkert, die Schijndel perplex achterliet in een periode waarin hij keihard nodig was.
Schijndel presteert dit seizoen ook niet des Schijndels en het heeft de hoofdtrainer al zijn job gekost.
Door de uitblijvende resultaten werd Rob Toelen opgevolgd door Mark Schenning.
De ex-prof moet ervoor zorgen dat Schijndel in de Hoofdklasse blijft en zette bij zijn debuut een prachtige prestatie weg met zijn team door te winnen van VV de Valk ( 1-2 )
Van de acht wedstrijden werden er zes verloren, maar de negatieve spiraal werd doorbroken door het gelijke spel tegen SV Deurne ( 1-1) en de bovengenoemde winst.
Ploegen die onderaan de ranglijst hangen moet je nooit afschrijven of onderschatten, dat is dodelijk  en kan fataal werken. De competitie is nog zo lang en het gaat erom in welke fase je een team treft.
Wat dat betreft moet VV Dongen gewaarschuwd zijn, want Schijndel heeft de winst geroken en zullen er alles aan doen om die smaak te blijven proeven.

Ik ga er vanuit dat er zondag gevoetbald wordt, want ik zou er verschrikkelijk van balen als ik wederom een column voor de KK heb geschreven en ik hoop dat alle opgekropte adrenaline er zondag bij zowel de supporters als de spelers op een gezonde manier gaat uitkomen, want die stofzuiger komt me de keel uit!

De bus naar Schijndel vertrekt om 12.00 , dus zorg dat u op tijd bent !!!

ZONDAG 21 NOVEMBER 2010

SCHIJNDEL  -  VV DONGEN