Voorbeschouwing Venray SV – VV Dongen
vrijdag 11 februari 2011 - 11:57

Tot mijn grote spijt moet ik u mededelen dat het geplande interview met Clemens Bastiaansen wederom is uitgesteld, maar ik kan u beloven dat in het weekend een apart artikel wordt geplaatst, waarin Clemens zijn visie neerlegt over een aantal zaken die ik aan hem heb voorgelegd.

Deze week een korte voorbeschouwing, omdat ik te weinig tijd had om mezelf te verdiepen in de tegenstander en vanwege het feit dat ik het interview had voorbereid. VV Dongen heeft afgelopen week twee gezichten laten zien. De wedstrijd tegen Blauw- Geel '38 werd door een aantal supporters ervaren als een mooie pot en door een ander deel als ronduit slecht. Waarin ligt het verschil ? Ik denk dat de vaste volgers weten hoe VV Dongen zich kan manifesteren en hebben inzicht in de kwaliteiten van een tegenstander, omdat ze die al een keer gezien hebben. Als je uit met 0-4 van een ploeg wint wil nog niet zeggen dat je automatisch thuis met 8-0 wint.

Zo werkt dat niet en dat bleek zondag wel waar VV Dongen een heel ander ingespeeld Blauw-Geel tegenover zich zag dan het team dat in Veghel ten onder ging. De vaste kern was onder de indruk van de tegenstander en zag een VV Dongen die zichzelf in het eerste gedeelte van het duel moest herpakken en reorganiseren. Deze gegevens maakte het voor deze vaste kern interessant en men wist niet welke kant het op zou gaan. Zet daar tegenover de supporter, die zo nu en dan een wedstrijdje meepikt en die spreekt van een rommelig en oninteressant duel. Kenners van het spelletje weten wat ik bedoel zonder daar een oordeel over te vellen, want een supporter komt nou eenmaal om vermaakt te worden alleen de perceptie van een toeschouwer verschilt soms hemelsbreed.Zo ook afgelopen dinsdag. Hier hadden de volgers hun oordeel ook al snel klaar. Ook ondergetekende was hard in zijn oordeel en vond dat de houder van de beker zichzelf voor lul aan het zetten was in het bekerduel tegen Groen-Wit. VV Dongen keek na een uur spelen tegen een achterstand aan van 2-0. “Hoe is dat nou mogelijk??” De trainer sprak achteraf van een echte beker clash zoals die er wel meer zijn en over de gedrevenheid van de tegenstander, die slechts een ding wilde en dat was winnen van Dongen. Hij vond het een aantrekkelijke match, maar dat zagen de volgers toch wel anders. Wederom een kwestie van perceptie. Ook de spelers in het veld voelden de negatieve sfeer van hun eigen supporters en dat sloeg over op hun prestatie. Dit noemen we “ Het Verwachtingspatroon” . Iedereen denkt dat WE  wel even winnen van iedereen, maar dat ligt iets genuanceerder. Iedereen wil van ONS winnen en wij moeten daar telkens weer een mooie prestatie tegenover zetten. Ik vraag me af of u dat op uw werk ook lukt. Ik ben het achteraf met de trainer eens ( slijm slijm slijm) omdat het inderdaad een prachtige bekerwedstrijd was, waarin strijd en werkvoetbal op  een ouderwets knollenveld de boventoon voerden. Vanuit Dongens perspectief misschien een draak om te zien maar voor de liefhebber een juweeltje. VV Dongen heeft dus een mentale week achter de rug. Gezien de veerkracht dat het team liet zien in de gespeelde wedstrijden toonde het aan dat een achterstand niet direct funest hoeft te zijn. De 0-1 achterstand tegen Blauw-Geel werd omgebogen naar 1-1 en de 2-0 achterstand tegen Groen-Wit werd in twee minuten omgezet naar 2-3. Twee minuten waarin de kwaliteiten van VV Dongen op een onnavolgbare wijze werden geëtaleerd. Uiteindelijk eindigde het bekerduel in 2-4. Met deze gegevens wordt aanstaande zondag de reis naar Venray aanvaard. De ontmoeting van afgelopen september werd met 2-1 door VV Dongen gewonnen. Weliswaar was het moeizaam, maar wel 3 punten. Hoe dit zich in Venray gaat ontwikkelen is heel onduidelijk. De ploeg manifesteert zich op een hele rare manier. Ik bedoel hiermee te zeggen dat het een tegenstander is waar je rekening mee moet houden. Het verschil met VV Dongen is 7 punten en ze hebben een doelgemiddelde van plus 5. Ze staan op de voorlaatste plaats ( ?), maar zetten wel een aantal prachtige resultaten neer. 8-1 tegen DESK, 2-5 tegen EHC en vorige week de 0-1 winst tegen UDI '19. De rangschikking zegt in dit perspectief dus helemaal niets en ik verwacht dat de Limburgers naar boven gaan kijken en alles in de strijd gaan werpen om onze jongens een moeilijke middag te bezorgen. Maar wanneer is dat niet zo als iemand tegen VV Dongen speelt.

De bus vertrekt om 11.45 naar Venray en als u mee wilt dient u op tijd in de kantine te zijn.

ZONDAG 13 FEBRUARI 2011

VENRAY SV  –   VV DONGEN