Voetbalvereniging Dongen
Webmail

Interview Clemens Bastiaansen
donderdag 17 februari 2011 - 10:20

Voorbeschouwing en het grote en uitgebreide interview met Clemens Bastiaansen

In de aanloop naar de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Deurne heb ik Clemens Bastiaansen gevraagd om een aantal kritische vragen te beantwoorden. U krijgt inzicht in het leven van een trainer in de amateur sector, over ambities, teleurstelling en verwachtingen.Clemens laat in veel van zijn antwoorden merken dat hij zich fantastisch thuis voelt bij VV Dongen en dat hij blij verrast was over het niveau dat hij vorig jaar aantrof. Clemens heeft voor 1 jaar bijgetekend, vandaar dat er een tipje van sluier wordt opgelicht over zijn eerste belevenissen bij VV Dongen.

Spelerspaspoort Bastiaansen

Beek Vooruit                                    - 1975   

Willem 2                                  1976 – 1984  

Eindhoven                               1984 – 1985   

RBC                                       1985 – 1988   

Hoogstraten(Belg)                   1988 – 1991   

Turnhout (Belg)                        1991 – 1994   

SK Schilde (Belg)                    1994 – 1997   

Trainerspaspoort Bastiaansen

Willem 2                                  1995 - 2002   

Jong NAC Breda                    2002 - 2005   

Jong Helmond Sport                2005 – 2009 (en scouting)

v.v. Dongen                             2010 – heden  

Je bent overgekomen vanuit de jeugdsector en werkt voor de eerste keer in het senioren amateurvoetbal. Wat is je het meeste opgevallen en wat valt je het meest op binnen de amateur sector t.o.v. het profvoetbal of anderszins ?

De binding met de hele club. Op zondagochtend speelt Dongen 2 zijn thuiswedstrijden om 11.30 uur. Als wij met Dongen 1 thuis spelen gaan bijna al mijn spelers eerst naar Dongen 2 kijken.

Dat heb ik bij mijn vorige clubs nooit meegemaakt. Ik heb bij Helmond Sport en NAC vooral gewerkt met beloften. Dat zijn spelers tot 21 jaar. Ik had daar ook te maken met senioren die om verschillende redenen moeten trainen of spelen bij het beloften elftal. Het was altijd een hele klus om daar een hecht team van te maken. Spelers van één gingen nooit kijken bij hun collega’s van de beloften… Verder natuurlijk de kantine. Profs hebben een spelershome daar komt geen supporter in. Bij Helmond Sport hadden wij een schema waarin spelers verplicht werden om na de wedstrijd een bezoek te brengen aan het supportershome. De meeste profs mengen zich na een wedstrijd nooit tussen de echte voetbalsupporters.

Als speler heb ik ook nooit een training of wedstrijd gemist. Als prof wist je dat je dan je plek kwijt was. Bij de amateurs komt het voor dat je zomaar iemand moet missen vanwege werk of vakantie.

Wat ook totaal anders is het vervoer naar uitwedstrijden. Profclubs hebben voor uitwedstrijden een spelersbus, uitsluitend voor de spelers en staf. Bij Dongen zijn de eerste tien stoelen voor de supporters, daarna de begeleiding en achterin zitten de spelers. Bij winst drinken de meeste spelers een flesje AA-jupiler op de terugweg (ha,ha). Moest ik even aan wennen. Ik heb getraind onder Jan Notermans die nam flessen melk mee voor na de wedstrijd. Moesten we verplicht drinken….Voor elke speler had hij een fles. Hebben we een keer de volle krat op de auto van de trainer gezet. De leefstijl van een amateur is natuurlijk wel anders dan van een prof maar dat was ook weer een beetje teveel van het goede.

Wat vond je van de gewaagde en aanvallende benadering van het voetbal door je voorganger gehanteerd?

Ik heb respect voor wat mijn voorganger hier heeft gepresteerd. In Nederland roepen veel trainers heel veel over aanvallend voetbal. Maar weinig trainers brengen het in de praktijk en slechts een klein aantal heeft er ook succes mee. Ik denk dat veel trainers jaloers zijn op de palmares van Roland Schuermans. Ik kan er vooralsnog alleen van dromen. Als je in één seizoen kampioen wordt en de districts- en landelijke beker wint kun je het qua prestaties niet beter doen. Ik ben door gaan borduren op wat hij heeft neergezet en heb weinig gesleuteld aan het elftal.

Heb je aanpassingsproblemen gekend?

Nee niet echt. Het draait bij amateurs en profs allebei om het spelletje voetbal. Het gaat om winnen en na afloop wil je dat met je spelers en supporters vieren. Ik heb ook niet als een olifant door de porseleinkast willen lopen. Bij amateurs moet je datgene wat je wilt veranderen heel goed doceren en er de tijd voornemen. Je hebt te maken met een training na een werkdag. Sommige spelers komen met het idee ik wil vanavond “lekker ballen”. Als trainer wil je toch meer halen uit een training. Verder heb je ook nooit een heel veld tot je beschikking. Ik vind het knap van mijn spelers dat ze de overgang van twee naar drie keer trainen zo goed opgepikt hebben. Verder vind ik het normaal dat je met iedereen die een functie heeft communiceert en interesse toont in datgene wat hij of zij voor de club doet.

Hoe is het voor een trainer om een getalenteerde groep over te nemen, die alles heeft gewonnen en om dan vervolgens weer de “schwung” erin te krijgen? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen of wat is jouw visie of benadering?

Het is voor elke trainer essentieel dat hij goed materiaal heeft. Ik heb technisch goede spelers tot mijn beschikking. Dat heeft me enorm verrast. Je moet spelers ook teleurstellen. Al mogen ze dat op dit niveau zo niet benaderen. In de hoofdklasse heb je 18 goede spelers nodig. In een seizoen kan er van alles gebeuren: schorsingen, blessures e.a. Bij mij zitten spelers op de bank die het prima doen. Spelers hebben de plicht daar goed mee om te gaan. Het eerste wat ik de groep heb duidelijk gemaakt was dat de “kroontjes” weer af moesten. In de sport is het een keiharde wet dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd. Ik eis van alle spelers in mijn selectie dezelfde inzet. Verder doe ik gewoon mijn ding. Ik vind voetbal leuk en probeer dat over te brengen. In mijn benadering gaat het vooral om voldoende aandacht voor iedereen, fatsoen, spelvreugde en presteren.

Als je de eerste helft van de competitie terug kijkt is het dan reëel om te zeggen dat VV Dongen zichzelf als team te kort heeft gedaan? Hadden er meer punten op jullie conto moeten staan of is dit de realiteit?

Ik ga altijd uit van de realiteit. Je speelt dit jaar op een hoger niveau. Op dit niveau hebben tegenstanders ook meer kwaliteiten. De competitie duurt ook nog eens 4 wedstrijden langer dan vorig jaar. We zitten ook nog in de beker. Ik vind dat wij het als nieuwkomer, met de middelen die wij hebben, het goed gedaan hebben als we in het linkerrijtje eindigen. In het linkerrijtje spelen betekent wel dat ik zo hoog mogelijk wil eindigen. We hebben tot op heden verzuimd ons goed op de 2e plaats te nestelen omdat we iets teveel gelijk hebben gespeeld terwijl er meer had in gezeten.

Hoever kan dit gaan? Is er nog ruimte om te groeien of zit de groep aan het plafond?

Het komt bijna niet voor dat een team na promotie direct weer promoveert. Wij waren enkele wedstrijden duidelijk de betere ploeg maar hebben ook wedstrijden onze handen vol gehad. Mijn spelers zijn ook zeker nog niet uitgeleerd. Het moet altijd een uitdaging zijn om beter te willen. Ik weet dat sommige spelers heel nieuwsgierig zijn naar de topklasse.

Stel VV Dongen pakt een periode en stel dat VV Dongen naar de TOP klasse gaat. Hebben we daar iets te zoeken? Ja, als je een periodetitel zou pakken dan wel. Dan heb je over een langere periode bewezen constant te zijn.

Is VV Dongen als vereniging klaar voor de toekomst? Ik doel hierbij op de consolidatie van 1e klasse of Hoofdklasse. Denk hierbij aan opleiding, exploitatie, faciliteiten etc.

Hoe hoger je komt hoe groter de budgetten. Wij hebben in de voorbereiding gespeeld tegen IJsselmeervogels en Rijnsburgseboys, die werken met begrotingen van over de miljoen euro en hebben een topaccommodatie. Daarnaast trekken al deze clubs spelers aan uit het betaalde voetbal. Dongen moet gewoon Dongen blijven en de eerste jaren streven naar stabiliteit op dit niveau. Daar moet alle energie naar uitgaan. Een derby zoals tegen DESK is in principe mooier dan een uit wedstrijd tegen de Treffers. Pas met meer groei en stabiliteit in de sponsoring kun je hoger denken. Er zijn hier nog genoeg dingen te verbeteren op sportief en organisatorisch gebied.

Ik weet dat een trainer nooit over onafhankelijke spelers een uitspraak doet, maar hoe is het vertrek van Sander de Bont in de groep gevallen?

Sander is een echte Dongense jongen en maakte ook deel uit van het “dreamteam”. Ik had Sander om sportieve redenen heel graag behouden. Hij is goed voor zeker 8 tot 10 doelpunten per seizoen en is sterk in het afjagen. Met zijn werklust dwingt hij tegenstanders tot het maken van fouten. Ik heb met Sander gesproken en hem voor Dongen proberen te behouden. Dat is niet gelukt. Sander heeft mij eerlijk verteld waarom hij is gaan voetballen bij Wuustwezel. Als trainer moet je verder. Het is nooit prettig dat het midden in het seizoen gebeurt. Ik had hier totaal geen rekening mee gehouden.

Wat is je persoonlijke ambitie. Trainers zijn passanten, maar welke tijdsspanne wil je aan VV Dongen besteden ?

Ik heb voor één jaar bijgetekend. Het zou best kunnen zijn dat het daar bij blijft. Ik moet het gevoel hebben dat ik aan de verwachtingen kan voldoen en de ambities kan waarmaken. Door de successen van de laatste jaren ligt de lat bij Dongen erg hoog. Daarbij komt dat we het ook dit jaar boven verwachting goed doen. Als ik Dongen verlaat dan wil ik dat met een goed gevoel doen. Na Dongen zou ik in Nederland alleen nog willen werken in de topklasse of als hoofd jeugdopleiding, maar daar ben ik nu waarschijnlijk te oud voor. Het moet ook altijd te combineren zijn met mijn baan als sportleraar. Een tijdje trainen en leven in het buitenland lijkt me ook geweldig zeker nu mijn kinderen bijna de deur uit zijn.     

Als je de kans zou hebben. Wat zou je direct veranderen binnen VV Dongen of wat moet er veranderd worden? Een tweede kunstgrasveld, een hoofd jeugdopleiding een nieuw kleedlokaal voor de spelers en trainers, een tweede ring op de tribune. Ik zal gelijk even mijnheer Jordania van Vitesse bellen….

Je oogt als rustige kalme man langs het veld, maar wat gebeurt er van binnen. Hoe verwerk je bijvoorbeeld zo'n domme nederlaag als tegen DESK ?

Een trainer moet in mijn ogen vooral observeren en goed waarnemen. Natuurlijk leef ik mee en laat ik me ook wel eens gaan. Aanwijzingen geef ik altijd individueel door. In de rust geef ik mijn analyse. Zeg ik wat goed gaat en wat er beter moet. Naar de leiding toe probeer ik me gedisciplineerd op te stellen. Dat eis ik ook van mijn spelers, kun je moeilijk zelf gaan lopen schreeuwen. Als een elftal goed draait is daar ik ook geen aanleiding voor.

Verliezen komt bij mij keihard aan maar dat laat ik niet zo snel blijken. Jimmy Calderwood was een Engelse prof waarmee ik gespeeld heb bij Willem II. Van hem heb ik geleerd dat je na elke wedstrijd moet ontspannen. Bij winst maar juist bij verlies. Dat laatste heb ik echt moeten leren.

De volgende wedstrijd gaat tegen Deurne. Zonder tactisch te worden ben ik benieuwd wat je plan is of misschien beter ; Hoeveel punten wil je de komende 3 wedstrijden halen, want de eerste 4 wedstrijden in 2011 hebben slechts 4 punten opgeleverd?

Ik wil dat we weer een leuke pot voetbal brengen met inzet en beleving en de wil om te winnen. Ik hoop met carnaval minimaal op 28 punten te staan.

Wat zou je willen winnen dit seizoen? Wij kijken tot carnaval van wedstrijd naar wedstrijd en hoe we die kunnen winnen. Daarna kunnen we ons uitspreken over het einddoel voor dit seizoen.