Voetbalvereniging Dongen
Webmail

Dongen thuis ruim langs Juliana (5-1)
maandag 11 april 2011 - 08:43

57

Dongen speelt 2e helft Juliana ’31 van de mat: 5-1 winst

Net als de uitwedstrijd in Malden tegen Juliana ’31 was ook de thuiswedstrijd, m.n. voor rust, een billenknijpwedstrijd. Waarom? Zowel in Malden als in Dongen nam geen van beiden het initiatief. De rust in Malden was 0-0 en door een 1-3 zege pakte Dongen daar de twee winstpunten. Afgelopen zondag in Dongen waren de eerste tien minuten voor Juliana. Na een 2-1 ruststand, werd het uiteindelijk een 5-1 eindstand.

Het werd een wedstrijd van vallen en opstaan. Dit keer was er een hoofdrol weggelegd voor het leidinggevende trio. De scheidsrechter van dienst begon al licht geblesseerd aan deze wedstrijd. Na 24 minuten werd de wedstrijd gestaakt omdat deze scheidsrechter zich wilde laten behandelen aan een blessure aan het bovenbeen. Een spierverrekking, volgens de deskundigen. Met een bandage om zijn bovenbeen werd acht minuten later de wedstrijd vervolgd. Ondertussen was er ook nog gevoetbald. Zoals geschreven waren de eerste tien minuten voor de gasten uit Malden. Twee corners leverden niks op. Hierna nam Dongen langzaam de touwtjes in handen. In de elfde minuut bracht “Man of the Match” Remon Koenen de bal voor op de vrij staande Jeroen Nagel. In plaats van de bal te controleren haalde de spits de trekker in een keer over. Het gevolg was dat de bal als een ongecontroleerd projectiel hoog over en ver op het kustgrasveld verdween.

Drie minuten later werd de score heel verrassend geopend door Juliana. De bal werd vanuit achter diagonaal op rechtsbuiten Tim van der Cruijsen geplaatst. In een direct duel met Rik van Zon (vervanger voor zijn geschorste broer Paul) greep de Dongenverdediger niet resoluut in. Daar waar een ieder een schot in de lange hoek verwachtte, legde de Juliana speler de bal in de korte hoek. Doelman Timen Beyes leek hierbij niet geheel vrijuit te gaan.

Dongen had problemen in de linkerzone. Welke Dongenspeler moest hier linksback Rik van Zon steunen? Regelmatig trokken linkerspits Mounir Maamar en Jouad Chraou naar binnen, waardoor er veel vrije ruimte voor de bezoekers ontstond. In balbezit konden zij naar hartenlust de aanval over rechts openen. Zo kon in de 21e minuut rechtsback Rik van Beijnen vrij tot in de Dongense zestien meter opkomen. Geluk voor Dongen dat de bal ver over ging. Hierna werd de wedstrijd voor de eerste keer stilgelegd. Acht minuten later hervatte de behandelde scheidsrechter de wedstrijd. Deze ingelaste pauze leek Dongen goed gedaan te hebben. Eerst was het nog Bas Schaaij die namens de bezoekers doelman Timen Beyes tot een prima redding dwong.

Kort hierna, in de 31e minuut, kopte Jaoud Chrou een goed genomen vrije trap in de korte hoek, 1-1. Ook hier ging de doelman van de bezoekers niet geheel vrijuit. De wedstrijd leek open gebroken te zijn. Rick van Zon haalde een inzet van de lijn, waarna de bal direct de diepte werd ingestuurd op de snelle Remon Koenen. Hij kreeg twee verdedigers in zijn kielzog. Hij ontdeed zich op prima wijze van de eerste en gaf toen zowel Jeff van Veen als doelman Wijers het nakijken. Met een prima lage schuiver schoof hij de bal in de lange hoek. Alles wat Dongen was dook op doelpuntenmaker Koenen. Het leek erop dat Dongen na deze 2-1 voorsprong enigszins achteruit ging leunen. Met zeven man op rij werden de Juliana aanvallen goed opgevangen. Dongen had de wedstrijd tot aan de rust onder controle.

De rust duurde wat langer dan de gebruikelijke 15 minuten. De geblesseerde scheidsrechter van dienst kon niet verder en er moest gezocht worden naar een vervanger. De assistent-grensrechters waren niet bevoegd om het fluitje over te nemen, waardoor er onder het publiek gezocht moest worden naar een scheidsrechter. Hij moest echter wel capabel zijn om op dit niveau te fluiten. Uit het publiek bood Arie Treffers zich aan. ,,Als je een paar schoenen hebt maat 44 en een goed fluitje dan wil ik deze wedstrijd wel fluiten,” merkte de man uit Hank op. Niet zomaar een man, maar een voetbalmakelaar die ooit op niveau gefloten heeft. Als makelaar zou hij Luc Castaignos van Feyenoord naar Internationale Milaan bijgestaan hebben. De aanstelling van Treffers zou na afloop nog vele gevolgen hebben. Ondanks dat alle partijen, grensrechters, begeleiding Dongen en Juliana en KNVB waarnemer in de rust akkoord gingen met de aanstelling van Treffers.

Deze lange rust is normaal gesproken een doodsteek voor de spelers. Zij moeten zich weer opladen, zij zijn uit hun doen, moeten weer in de wedstrijd komen en meer van dit clichés, waren niet van toepassing voor Dongen. Nog geen minuut aan het spelen of Jeroen Nagel kreeg een dot van een kans, na verkeerd uitspelen van de Juliana verdediging. Zijn schot ging net naast. Dongen zette Juliana onder druk en creëerde kans op kans. Eerst Remon Koenen, daarna Jeroen Nagel die in vrije positie de bal kapte en daardoor drie Juliana verdedigers de kans gaf terug te komen. De inzet van Nagel werd door de keeper tot corner verwerkt.

Fatih Kamaci zette de bal hard en strak voor. Precies op kophoogte van de inkomende Nagel, 3-1. Geen houden aan voor keeper Wijers. Zes minuten later was het 4-1. Een één-tweetje tussen Nagel en Koenen, bracht Koenen vrij voor de keeper. Deze werd omspeeld, zoals Koenen het vorig seizoen vele spelers uitspeelde. Nog geen minuut later leek Koenen voor zijn derde te gaan. Pech voor de Man of the Match dat zijn inzet tegen de lat kwam.

Hierna volgende weer een korte onderbreking. Invaller scheidsrechter Treffers had verschillende keren zijn assistenten genegeerd of hun vlaggen niet overgenomen. Een korte discussie tussen een van hen en Treffers, leidde ertoe dat de assistent de benen nam en de kleedkamer opzocht. Dit oponthoud duurde slechts drie minuten en de wedstrijd van vallen en opstaan ging weer gewoon verder. De 5-1 was een doelpunt uit het boekje.

Een splijtende pass vanuit het linkerverdedigingsblok van Dongen sneed door het hart van de Juliana verdediging in de voeten van de wegsprintende Koenen. In zijn ooghoeken zag hij de mee opgekomen Jeroen Nagel die de bal voor het inleggen had, 5-1. Buitenspel? De bal werd vooruit gespeeld en Nagel liep achter Koenen. Scheidsrechter en grensrechter waren ditmaal unaniem van mening dat dit een geldig doelpunt was.

Na afloop was heel Dongen opgelucht. ,,Wij gewonnen en de concurrenten hebben punten laten liggen,” werd opgemerkt toen alle uitslagen bekend waren. ,,Wij kwamen achter met 0-1 en hebben toen wat aanpassingen gedaan. Wij hadden problemen met hun lange ballen. Daarom heb ik Mounir in de linkerzone gezet. De tweede helft waren wij een collectief en speelden zoals de kanaries vorig seizoen speelden,” verwoordde trainer Clemens Bastiaansen na afloop de 5-1 zege. Achteraf toch wel een terechte uitslag. Wat doet de KNVB hiermee?

Staartje.

Terwijl alles wat geel/blauw was in een overwinningsroes leefde, moest in de catacomben nog het een en ander officieel afgewerkt worden. Daaronder het tekenen van de wedstrijdformulieren. Doordat invaller scheidstrechter Arie Treffers geen KNVB licentienummer kon overleggen, weigerden beide grensrechters en de teamafgevaardigde van Juliana het wedstrijdformulier te ondertekenen. ,,Het is nu aan de KNVB om in deze zaak uitspraak te doen,” is het enige wat bestuurslid technische zaken van VV Dongen Ton Jansens over deze afloop had te melden.

Verslag BN DeStem

Verslag Brabants Dagblad