Voetbalvereniging Dongen
Webmail

Nabeschouwing Dongen 1
dinsdag 31 mei 2011 - 11:03

VV Dongen had een wereldseizoen

Een paar weken na het einde van het seizoen is het toch nog even belangrijk om ons 1e elftal in het zonnetje te zetten.

Met een 3e plaats in de Hoofdklasse heeft VV Dongen als debutant een prestatie van formaat neergezet. De insiders weten dat zo'n prestatie niet zomaar vanzelf komt.De jongens werden onder het strenge regime van Clemens Bastiaansen gezet en werden verplicht om 3 keer in de week te komen trainen. Ondanks de korte rustperiode na het succes seizoen 2009 -2011 hadden de mannen er zin in en begonnen hun competitie voortvarend.

Drie overwinningen en een gelijkspel in de eerste vier wedstrijden beloofde veel. VV Dongen speelde verrassend en de tegenstanders hadden moeite om de aanvalsgolven van de Geel-Blauwen af te stoppen.

Vooraf aan de competitie speelde VV Dongen in de eerste ronde van de 'echte' KNVB beker tegen Rijnsburgse Boys. In het gelijknamige plaatsje kon je al zien dat VV Dongen mee zou gaan draaien in de Hoofdklasse. Het verlies van 2-0 was geflatteerd en het klassenverschil was nauwelijks te zien. Toch kwam begin oktober de klad erin. Blessures, vermoeidheid en misschien wel onderschatting leverde het team de eerste competitie nederlaag op sinds november 2009. De 3-0 tegen Deurne kwam ongelegen en en het leek erop dat het zelfvertrouwen uit het de ploeg wegstroomde.

De maand oktober leverde nog twee gelijkspelen en een thuisverlies op tegen Papendrecht en VV Dongen zakte een paar plaatsen op de ranglijst. Van paniek was nog geen sprake maar de stemming daalde een beetje en de criticasters kregen vrij spel.

In de Hoofdklasse B was er slechts een team dat boven iedereen uitstak en dat was UNA. De rest slachtte elkaar en de marges t.o.v. elkaar bleven erg klein. Zo stond je 2e en zo stond je 7e. Elke week was het weer anders en VV Dongen deed vrolijk mee in het zenuwslopende spel.

De maand november werden er slechts twee competitie wedstrijden gespeeld maar die werden wel winnend afgesloten. Detail : Het waren allebei uitwedstrijden en op de ranglijst kreeg VV Dongen weer aansluiting met de top.  Net voor de winterstop blameerde VV Dongen zichzelf in de allerlaatste minuut tegen Meersen. Een zekere overwinning werd weggeven doordat er niet professioneel werd opgetreden en  gereageerd. Blijkbaar een typisch VV Dongen-verschijnsel.  Tegen UNA was hetzelfde gebeurd.

Na de winterstop mochten de dorpsgenoten aantreden tegen DESK. De derby kwam misschien net iets te vroeg, want vooraf werden er maar twee oefenwedstrijden gespeeld en het ritme was nog niet aanwezig.

DESK profiteerde van twee grote defensieve fouten en trok onder belangstelling van 1000 toeschouwers uit Dongen de overwinning naar zich toe. Iedereen had er een rotgevoel over, maar de jongens herstelden zich een week daarna op formidabele wijze.  5-0 tegen het tweede geplaatste EHC. De harde kern spraken onderling erover en men dacht dat het “lek”  boven was.

De daarop volgende zeven competitie wedstrijden verliepen daarna, helaas,  dramatisch. Er werd niet meer gewonnen en VV Dongen moest gaan vrezen voor eventueel degradatievoetbal.

Slechts 4 punten werden bij elkaar gesprokkeld, totdat  trainer Bastiaansen besloot om elke wedstrijd te gaan benaderen als een finale. Als compensatie voor een overwinning hoefden de heren op vrijdag niet te komen trainen. Uitgerekend rechtsback Koen Bakker leidde de ommekeer in. In de uitwedstrijd tegen kampioen UNA zorgde hij in de laatste minuten voor de 0-1 zege. Het was het begin van een prachtige reeks overwinningen, want met nog vijf wedstrijden te spelen deed VV Dongen opeens weer mee om een  plaats in de nacompetitie.

Er waren twee kansen om die nacompetitie te bereiken. Eentje door op de tweede plaats te eindigen en eentje door de derde perioden te winnen. Het leek wel of de geest uit de fles was gekomen;  de Kanaries straalden weer die onoverwinnelijkheid uit!

Al snel werd de tweede plek heroverd en achtereenvolgens werden OJC, Juliana '31 ( ja, die wedstrijd die twee keer moest worden gespeeld) en Schijndel aan e zegekar gebonden. De concurrentie liet geen steken vallen dus de marge bleef slechts 1 punt.

Op 8 mei zou het moeten gebeuren. In een entourage waar menig profclub jaloers op zou zijn geworden werd op die bijzondere zondag in mei een geweldig eerbetoon gegeven aan de legendarische Tinus de Man. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen DESK werd de tribune naar hem vernoemd vanwege zijn ongelooflijke en jarenlange inzet voor de club. Bijna de hele vereniging was aanwezig bij dit historische feit en na deze huldiging was iedereen klaar voor de derby Eigenlijk kon de dag al niet meer kapot en een overwinning zou de slagroom op de taart betekenen. Na een half uur voetballen leidde VV Dongen met 2-0 en de overwinning zat in 'the pocket', zo dacht men.

Na een prachtige ontmoeting trok VV Dongen alsnog aan het kortste eind en verliet het veld met een 2-4 nederlaag. Gelukkig kon het de pret niet drukken, want de dag ging een keertje niet over voetbal, maar over een club-icoon en het feest na de wedstrijd benadrukte het 'VV Dongen-Gevoel'. Het verlies betekende dat de heren een plaatsje waren gezakt op de ranglijst, maar de kans op nacompetitie was nog steeds aanwezig.

De allerlaatste wedstrijd tegen Meerssen zou uitsluitsel geven. VV Dongen was afhankelijk geworden van EHC, dat naar DESK moest en van UDI 19 en Blauw Geel '38 Na 90 minuten kwamen de Geel-Blauwen als overwinnaar van het veld, maar EHC en Blauw Geel '38  hadden ook gewonnen dus op dat moment zat het seizoen er voor VV Dongen op. De inhaalrace had niet de vruchten afgeworpen, die het team verdiende en er heerste een zekere mate van teleurstelling in de groep. 

Toch moet er gezegd worden dat VV Dongen mentaliteit heeft getoond en zichzelf op een uitermate positieve manier aan de buitenwereld heeft gepresenteerd. Uit alle reacties van de tegenstanders kon men aanvoelen dat VV Dongen respect had afgedwongen met hun fantastische aanvalsspel en dat mag na zo'n seizoen zeker benadrukt worden.

Geen prijs, maar wel de lofzang !! VV Dongen heeft zichzelf op de Nederlandse voetbalkaart gezet en wie had dat 3 jaar geleden kunnen denken. Hulde aan de hele selectie en hulde aan de staf !

Met het schrijven van dit overzicht is reeds bekend geworden dat Clemens Bastiaansen VV Dongen inruilt voor zijn grote liefde Willen II. Het is voor VV Dongen een enorme aderlating en er moet nu naarstig op zoek worden gegaan naar een gelijkwaardige vervanger. Persoonlijk wil ik Clemens het allerbeste toewensen in zijn nieuwe baan en we hopen hem natuurlijk nog te zien op onze prachtige sportpark.

De jongens gaan van hun welverdiende rust genieten en gaan op vakantie en gaan zichzelf voorbereiden op weer een nieuw seizoen. Het is hun gegund, want ze hebben de supporters het afgelopen jaar laten zien dat het kanjers van jewelste zijn !

Jongens, bedankt voor dit wereldseizoen en  alle mooie momenten !!!

reageren : frank.van.heteren@home.nl