Nieuwe trainer Arie van der Zouwen maakt kennis met Dongen
vrijdag 24 juni 2011 - 20:46

Voor vv Dongen lijkt het sprookje, dat twee jaar geleden met het ene succes na het andere succes begon, nog steeds niet afgelopen. Enkele dagen na het competitieslot maakte Clemens Bastiaansen bekend dat hij Dongen ging verlaten. Zijn oude liefde, Willem II, had hem gepaaid om de beloften van de Tilburgse tricolores onder zijn hoede te nemen. Een slechter moment kon je niet uitkiezen. De trainerscarrousel was zeg maar voor 100 % afgerond en ingevuld. Veel trainers hadden ruimschoots, maar in ieder geval voor april, hun contract al verlengd. Andere trainers, die van club gingen veranderen omdat zij dus een prima aanbod elders kregen aangeboden, waren dus het komende seizoen zeker van een goede club. Ook zijn er trainers die wachten op een aanbod van Betaalde Voetbal Organisatie (BVO). Zij wachten nog steeds af. Ton Jansens, bestuurslid technische zaken, mag de persoon die hem de naam van Arie van der Zouwen heeft getipt wel heel dankbaar zijn. Er volgden vele gesprekken tussen Van der Zouwen en de spelersraad, bestuursleden en Ton Jansens. Uiteindelijk tekende de man die nu nog in Dordrecht woont een eenjarige overeenkomst met Dongen. Donderdag 23 juni stelde de nieuwe trainer zich aan de selectie, bestuur en medische staf voor. Het sprookje gaat blijkbaar verder.

Arie van der Zouwen begon zijn voetbalcarrière in Apeldoorn bij AGOVV. Hij verhuisde al snel naar het Arnhemse Vitesse. ,,Daar heb ik getraind onder Clemens Westerhof en o.a. gevoetbald met Charly Bosvelt. Nadat ik uitgevoetbald was, heb ik mijn trainersdiploma’s behaald. Met jongens als Jan Wouters en John Metgod heb ik de cursus betaald voetbaltrainer gevolgd. Omdat ik een reiziger was, heb ik diverse buitenlandse clubs getraind. Daarbij was een jaar bondscoach van Hongkong een hoogtepunt. Uiteraard ben ik blij met deze bagage. Toen ik in Nederland terugkwam werd ik docent voetbaltrainer aan het CIOS in Goes. Daar volgde ik oud Ajax- en NAC-speler Kees Zwamborn op.” Voetbaldier Van der Zouwen is ook als docent bij de KNVB werkzaam. Daar leidt hij de toekomstige voetbaltrainers op.

Van der Zouwen had dit seizoen een jaartje vrijaf ingeroosterd. ,, Ik heb een huisje in Zeeland, wilde daar in het weekeinde naar toe om mij vandaar uit op het Zeeuwse voetbal te gaan oriënteren. Ik wilde daar het voetbal naar een hoger plan tillen. Maar toen belde Dongen.” Gezien zijn staat van dienst, vooral bij veel vooraanstaande zaterdagvoetbalclubs, is hij dus een welgeziene trainer. ,,Zijn staat van dienst was niet alleen doorslaggevend,” merkte aanvoerder Manuel de Ceuster op en vervolgt: ,,Didactisch en pedagogisch weet hij een ieder te benaderen. Ook in gesprekken over en weer kan hij luisteren. En dat is binnen onze selectie voornaam!” Dit laatste laat Van der Zouwen aan het einde van de kennismaking ook duidelijk merken. ,,Ik wilde uiteraard meer weten over Dongen. Ik kende bij Dongen alleen Osman nog uit de tijd dat hij nog speelde. Ik kwam veel kijken bij EBOH. Ik ben gaan googelen en stond even paf. Wat een successen zijn er de afgelopen jaren behaald! Ik zag al die jonge koppies en dacht gelijk dat biedt perspectieven! En omdat ik ook voor successen ga, heb ik de knoop doorgehakt. Ik ga bij Dongen aan de slag. Ik heb een prima gevoel bij deze organisatie.”

Organisatorisch blijft alles rond de selectie (Dongen 1 , 2 en 3) zoals het vorig jaar in de steigers is gezet. Van der Zouwen merkte deze avond op dat hij een man is van afspraken. ,,Wij gaan drie keer in de week trainen, met zestien spelers en twee keepers. Wij gaan gezamenlijk om kwart voor acht naar het veld. Afhankelijk van wedstrijd van de zondag er voor, kijk ik hoe ik de spelers kan belasten. Aan conditie kan op dinsdag of donderdag gewerkt worden. Vrijdagavond is de tactische training naar de wedstrijd van de zondag. Die is meestal luchtig, waarbij vooral op afwerken wordt getraind. Het moet leuk blijven.” Voordat hij zijn verhaal afsluit geeft hij nog een goede raad mee.

,,Voetbal doe je samen. De trainer en organisatie kunnen niet zonder elkaar. Het is geven en nemen. Individuen kunnen alleen uitblinken als het hele team samenwerkt. En samen is trainers, medische staf en spelers! Ik heb er zin in. Tot 28 juni als de voorbereidingen tegen NAC beginnen”