6-1 overwinning Dongen A1 in derby tegen VV Rijen.
zondag 7 oktober 2012 - 22:07

18De zenuwen waren zoals gebruikelijk bij een wedstrijd tegen de buren uit Rijen strak gespannen. En ... er was natuurlijk nog een rekening te vereffenen van vorig jaar toen de A1 tweemaal het onderpit moest delven tegen VV Rijen en daarmee het kampioenschap aan TSC moest laten. Ook nu stond Dongen weer in de kop van de ranglijst en was Rijen na een goede seizoenstart na drie nederlagen teruggezakt. Maar dat zegt in een derby niets. Dat was ook te zien in de eerste minuten van de wedstrijd. Rijen trok fel van leer en met hard en fysiek spel werd geprobeerd Dongen uit de tent te lokken. Dat leek nog te lukken ook. Het door blessures geheel vernieuwde centrum van de verdediging wist zijn draait in de eerste minuten nog niet te vinden. Dit had ook zijn uitstraling op de keeper. Ook nadat het in de 6e minuut 1-0 voor Dongen was geworden door een prachtig schot van de linkeraanvaller na een goed opgezette aanval door het midden, was Dongen de zenuwen nog niet de baas. In de 15e minuut leidde dit tot de 1-1. Een tegentreffer die bij de vele Dongense supporters ongetwijfeld deed terugdenken aan vorig jaar. ‘Daar gaan we weer’, moet men gedacht hebben want ook toen werd een voorsprong uit handen gegeven. Nu lagen de zaken anders. Dongen reageerde fel met een schot van de spits net naast, een afgekeurd doelpunt in de 24e minuut en in de 25e minuut dan de 2-1 door een vrije trap van de spits. De bal werd vanaf 25 meter hard ingeschoten en de vlak voor de keeper op het natte gras opstuitende bal glipte door de handen van de Rijense keeper: 2-1. In de 35 e minuut werd een doelpunt opnieuw en nu duidelijk onterecht (de bal werd vanaf de achterlijn aangespeeld) afgekeurd. Net als na de vorige afgekeurde treffer reageerde de spits ook nu attent en fel. Een minuut later liet de spits met een hard schot meteen de 3-1 aantekenen. Daar komt het spreekwoord ‘de voeten laten spreken’ mogelijk vandaan. Intussen was onze linkervleugelverdediger na een harde en onbeheerste tackle van een Rijense aanvaller, geblesseerd uit moeten vallen. Met een 3-1- voorsprong ging een sterker maar nog niet geheel overtuigend Dongen de rust in.
Direct na de thee werd er echter orde op zaken gesteld. Met een doelpunt in de 46e (4-1)en de 50e minuut (5-1) werd het verzet van Rijen definitief gebroken. Daarmee werd de tweede helft in feite een formaliteit. Dongen speelde een klasse beter en alleen als gevolg van eigen slordigheden kwam Dongen sporadisch nog in de problemen. Voor de trainer aanleiding om de gehele bank in te zetten zodat iedereen aan spelen toekwam. In de 84e minuut werd het geheel in overeenstemming met de krachtsverhoudingen ook nog 6-1 door de ingevallen linkerspits op aangeven van één van de middenvelders. Van een echte derbysfeer was toen op het veld al lang geen sprake meer. Die derbysfeer speelde zich meer af achter de coulissen na de wedstrijd waar er driftig op en neer werd gebeld tussen de kantines van Dongen en Rijen. Het zal duidelijk zijn dat de Dongense kant daarbij het hoogste woord had. En dank aan de supporters van onder meer het bestuur en een delegatie van de A1 van vorig jaar. Mooi dat ze er waren.