Eindelijk overwinning op Groene Ster
maandag 18 februari 2013 - 08:23

Beter voetballend Dongen helpt tegenstander Groene Ster twee maal op voorsprong.
Bizarre aanvang 1e en 2e helft noopt Dongen te achtervolgen.

Voordat Dongen afgelopen zondag voor de vierde keer de confrontatie aanging met Groene Ster, was de ploeg uit het Limburgse Heerlenheide de voorgaande drie confrontaties als morele winnaar van het veld gestapt. De technische staf van Dongen had Daan Poelmans aan de balvaardige Kenny Tokaya gekoppeld. ,,Daantje heeft dit prima gedaan,” merkt Dongen trainer Arie van der Zouwen op die vindt dat zijn ploeg nu in evenwicht is. Dezelfde Tokaya werd in de 70e minuut gewisseld, nadat hij even te voren een gele kaart kreeg voorgeschoteld toen hij zijn frustraties op een Dongenspeler had afgereageerd.

Groene Ster staat bekend om massaal terug in de verdediging te kruipen en dan via snelle uitbraken de tegenstander te overrompelen. Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jan Tempelaar uit Dordrecht, werd Dongen meteen onder druk gezet. Dit tot grote verbazing van alles en iedereen wat Dongen was. Ook in het veld waren de Dongenspelers blijkbaar hoogst verrast. Zo ook Paul van Zon. Zeer ongelukkig verspeelde hij de bal aan de fel jagende Chefrino Eind. Hij liet deze snelle kans niet onbenut en voordat de eerste 60 seconden gespeeld waren, keek Dongen al tegen een 1-0 achterstand aan. Dongen drong hierna de thuisploeg rond hun eigen zestien meter gebied terug. Deze druk leverde al snel enkele kleine kansjes op voor de geel/blauwen. Zo ging een schot van Floris Wouters rakelings voorlangs. Maar zoals gezegd waren de uitvallen van Groene Ster niet ongevaarlijk. Zo werd in de 10e minuut een voorzet van Eind door alles en iedereen gemist en ging de bal voor het Dongendoel langs. Spelmaker Fatih Kamaci kreeg deze wedstrijd een dubbele bewaking. Roy Janssen volgde de Dongense middenvelder als een schaduw. En als Kamaci deze schaduw van zich af had geschud, stond daar al weer Frank Teerling om de Dongense spelbepaler af te stoppen. Dongen moest het deze middag van de vleugels hebben. Op rechts Remon Koenen en op links Robert Mutzers.  Ook de opkomende verdedigers Wouters en Van Zon  waren voor Groene Ster een plaag. Het viertal was diverse keren hun tegenstanders te snel af. In de zestiende minuut kopte de hardwerkende Rik Vermeulen de bal door naar Kamaci. Hij op zijn beurt sneed de bal door de Limburgse verdediging op de wegstartende Remon Koenen die zijn tegenstander zijn hielen liet zien. Koenen rondde deze prima pass met een droge schuiver in de lange hoek goed af, 1-1.
Dongen ging beter voetballen en dwong verschillende mogelijkheden af. De thuisploeg mag hun doelman Willem Jan Thijssen dankbaar zijn dat hij in een goede vorm stak. Harde schoten van Kamci en inzetten van Wouters ranselde hij uit zijn doel. De tweede helft was nog geen minuut oud of Groene Ster kon weer juichen. De hardwerkende Poelmans wilde een afgeslagen bal randje zestien wegtrappen maar gleed uit. Kaasje voor de inkomende Roel Schirra die zich moment bedacht en de bal snoeihard in de kruising joeg, 2-1. Weer een bizar begin, Groene Ster weer op voorsprong geholpen. En ook nu trok Groene Ster zich weer massaal terug. Zeven (!) verdedigers op een rij met daarvoor drie aanvallers. Dongen was de enige voetballende ploeg en dit leverde vele kansen op. Rik Vermeulen vond vele malen de Groene Ster doelman op zijn weg. Groene Ster zette voormalige Roda speler Davy Zafarin in. Ook hij kon geen potten breken. Dongen kreeg loon naar werken. In de 69e minuut werd een schitterende snelle Dongenaanval, over vele schijven, door Rik Vermeulen met een verwoestend schot afgerond. Maar weer stond doelman Thijssen in de weg. De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. In de 72e minuut was het Floris Wouters die van buiten de zestien de bal langs de Groene Ster doelman joeg, 2-2. De Limburgers waren klaar om afgeslacht te worden. Drie minuten later, vanuit een corner van Kamaci, werd de inzet van Vermeulen van de lijn gehaald.
Dennis Amkreutz kopte de afgeslagen bal alsnog binnen, 2-3. In de 81e minuut verzuimde Kamaci zijn goaltje mee te pikken. Hij slalomde midden door de Limburgse verdediging en kwam oog in oog voor de ver uitgekomen doelman Thijssen. Zijn lob over de doelman eindigde op de lat. Het aandringende Groene Ster probeerde met lange ballen alsnog een gelijkspel te forceren. Als een verlossing kwam het eindsignaal van scheidsrechter Tempelaar. In de ogen van Groene Ster had hij even voor eindsignaal de bal op de stip mogen leggen vanwege een handsbal bij Dongen. De man in het zwart wuifde alle opmerkingen weg. Iedereen, ook Groene Ster, was het na afloop met elkaar eens. ,, Een verdiende overwinning voor een beter voetballend Dongen. Niets gestolen!”

Verslag HoofdklassseBzondag