Dongen verliest meer dan 3 punten
zondag 31 maart 2013 - 23:05

Koploper UNA wint geflatteerd van goed spelend Dongen

Trainer Arie van der Zouwen had afgelopen paaszaterdag een verrassende opstelling uit zijn hoed getoverd. Vaste krachten Mathieu Kops en Daan Poelmans zaten op de wisselbank. In hun plaats was centraal achterin Jaap van der Waarden geposteerd met op het middenveld als extra breker Sonny Moerenhout. De voorhoede bestond uit Robert Mutzers, Yeswendum Gire en Remon Koenen. De geel/blauwen moesten het in Veldhoven/Zeelst opnemen tegen één van de best voetballende ploegen uit de hoofdklasse B. Met name het middenveld van UNA is volgens Van der Zouwen een uitgebalanceerd viertal met heel veel voetbalinzicht. UNA heeft met Torino Hunte een briljante speler op de linkervleugel staan. Veel ging deze middag dan ook over deze man. Eenmaal met de bal in de voeten probeert hij snel over zijn tegenstander heen te gaan. Floris Wouters reageerde hierop alert en menigmaal wist hij deze toekomstige betaalde voetballer een halt toe te roepen. Toch was Hunte de man die Dongen de das omdeed met zijn scherpe voorzetten.

Dongen, dat de afgelopen weken naar de vorm aan het zoeken is, kwam in de beginfase verrassend goed uit de startblokken. Als het geluk aan Dongenzijde was, dan had de ploeg na de prima uitgespeelde 0-1 door Remon Koenen, binnen een kwartier op 0-3 gestaan. In de zevende minuut stuurde Gire maatje Mutzers op de linkervleugel de diepte in. De frêle spits was zijn directe belager te snel af en zijn afgemeten voorzet bereikte de geheel vrijstaande Koenen, die bal voor het inkoppen had. Nog geen vier minuten later werd een snelle combinatie tussen Gire en Fatih Kamaci terug gefloten vanwege buitenspel. Dit keer had de warrig fluitende scheidsrechter Kempinga uit Delfzijl het geheel aan het verkeerde einde. Hij floot weliswaar op advies van zijn assistent, waardoor Kamaci een solotocht richting UNA doel werd onthouden. In de 15e minuut moest doelman Rick van den Oever alles uit de kast halen om Dongen van de 0-2 af te houden. Hij ranselde de vrije trap van Kamaci bekwaam uit de kruising.

De wedstrijd brak hierna open. Nu kroop Dongen door het oog van de naald na een voorzet van Hunte. De instormende Erwin Isbouts kopte de bal snoeihard tegen de lat. Hierna brak aan Dongenzijde de periode van blessures aan. Eerst viel Remon Koenen uit met, wat later in het ziekenhuis bleek, een gebroken neus. Een operatie volgt op korte termijn. Veel spelers attendeerde de scheidrechter op een ellenboogstoot. De leidsman wuifde alle protesten weg met de opmerking: ,,Had hij het duel maar niet moeten aangaan!”  ,,Toen Koenen wegviel en werd vervangen door de statische spits Nagel, was het voor ons gemakkelijker verdedigen, waardoor wij meer ons geliefd spelletje vanuit het middenveld konden gaan spelen,”  merkte UNA trainer Jurgen Dirkx op. Dongen kon voorin de bal niet meer in bezit houden, waardoor UNA steeds meer voor het Dongendoel opdook.

Na een half uur belandde de bal in de voeten van de vrijstaande Isbouts. Technisch bekwaam lobde hij de bal in de uiterste hoek, onbereikbaar voor doelman Timen Beijes. Dat deze scheidsrechter de regels wel heel extreem toepaste, ondervond doelman Beijes aan den lijve. Even voor rust floot hij dralen (6 seconden regel) van de Dongen doelman af. Indirecte vrije trap op ongeveer 10 meter van het Dongendoel. Kort hierna verstapte aanvoerder Manuel de Ceuster zich en moest zich laten vervangen door Daan Poelmans. In de tweede helft kwam Dongen sporadisch voor het UNA doel.

Ondanks het aandringen van UNA wist Dongen, en met namen doelman Timen Beijes, de thuisploeg van een voorsprong af te houden. Centrale verdediger Jaap van der Waarden was tot tweemaal toe bij zijn eerste treffer in de hoofdmacht. Eerst kopte hij een corner van Kamaci op de lat, wat later ging zijn inzet net over. UNA kwam, via een voorzet van Hunte afgerond door Jelle Schijvenaars met een kopbal bij de eerste paal, toch op 2-1. Dongen ging hierna achterin 1op 1 spelen waardoor Floris Wouters rechtsbuiten werd. In de blessuretijd mocht Kamaci een vrije trap nemen. Alles wat Dongen was stond in de zestien van UNA. De hoge inzet leverde een vrije trap op voor de thuisploeg, terwijl de scheidsrechter het wegduwen van Jeroen Nagel in de zestien over het hoofd had gezien. ,,Nu had de scheidsrechter de bal ook op de stip kunnen leggen,” waren na afloop de woorden van de thuisaanhang. De 3-1 van invaller Steven Barten was er een voor de statistieken. Paasmaandag wacht om 14.30 uur op Sportpak De Biezen Nuenen.

Verslag HoofdklassBzondag