Groene Ster wint van Kampioen
dinsdag 17 mei 2016 - 14:40

Revy Rosalia en Paul van Zon gehuldigd

Voor VV Dongen stond er niets meer op het spel na het behalen van het kampioenschap. Groene Ster uit Limburg weigerde aan een Dongen’s feestje mee te werken en moesten zelfs van VV Dongen winnen om eventueel de nacompetitie te ontlopen. Dan moest concurrent DESO wel verliezen van UDI 19. DESO speelde gelijk en Groene Ster won met 0-1 van VV Dongen. De teams eindigden beiden met 31 punten, maar door het betere doelsaldo van DESO is Groene Ster alsnog veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie. Streekgenoot Baronie redde het niet tegen Blauw-Geel en verloor met 3-1. Na 23 jaar Hoofdklasse degraderen de Bredanaars naar de 1e klasse. VC Vlissingen won met 6-0 van Halsteren en bleven behoed van rechtstreekse degradatie en gaan ook spelen in de nacompetitie.

Zo kan de balans opgemaakt worden na een enerverend seizoen. Grote winnaars van het peloton zijn onze dorpsgenoten. EHC, OSS 20 en UDI 19 gaan in twee duels met andere periodekampioenen uit de Hoofdklasse A en C  uitmaken wie met VV Dongen meegaat naar de 3 divisie. Voor VV Dongen zit het reguliere seizoen erop, maar mag op 18 juni de finale van de Provincie Brabant Cup spelen tegen SARTO (2e klasse). Deze wedstrijd vindt plaats in het stadion van Helmond Sport. De winnaar gaat er vandoor met een internationaal verzorgd trainingskamp.

Verder was er nog groot nieuws te melden. Landskampioen PSV komt op 2 juli naar Dongen om het op te nemen tegen de kersverse Divisionist. Dit in het kader van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. VV Dongen zal ook vroeg moeten beginnen aan de voorbereiding aangezien er volgend seizoen 34 duels op de rol staan.

Voor Revy Rosalia zal dit niet meer gelden. Op maandag 16 mei kwam een einde aan een indrukwekkende carrière. De 33-jarige aanvoerder begon in 2000 bij de toenmalige eerste divisionist ADO zijn voetballoopbaan en zwierf via Haarlem, Oss, Breda en Lienden richting Dongen. Na drie prachtige seizoenen is het klaar voor Rosalia, die als trotse leider zijn aanhang toesprak. “VV Dongen is meer dan een voetbalclub. Ik voel me hier enorm thuis en zal me gaan inzetten voor de jeugd, want de betrokkenheid loopt van de F-jes tot het eerste elftal en dat is geweldig. Allemaal bedankt !!” Deze woorden sprak de aanvoerder na de wedstrijd toen ook wethouder Piet Panis de selectie had toegesproken. “De gemeente Dongen is trots op VV Dongen, want wat jullie hebben gepresteerd is ongekend en daarom willen we jullie een geschenk aanbieden.” Na deze woorden van Panis schalde er door het publiek: “Kleedkamers, kleedkamers !!” doelend op de verouderde accommodatie waar VV Dongen hun gasten moet ontvangen. Panis gaf als blijk van waardering de selectie een schaal namens de gemeente Dongen.

Er was ook nog gevoetbald. Groene Ster begon sterk aan de wedstrijd en creëerde in het begin twee opgelegde kansen. Keeper Jordy Zielschot hield zijn team overeind met schitterende reddingen. Ron de 10 minuut nam VV Dongen het heft in handen. Via de buitenkanten werd de statische verdediging van Groene Ster onder druk gezet. Dat leidde tot kansen, maar de spitsen van VV Dongen misten de scherpte. Grootste kansen waren er voor topscoorder Jorik Mijnhijmer en Mart van Bree. Beiden kwamen oog in oog met keeper Thijssen van Groene Ster, maar konden de opgelegde kansen niet verzilveren. Het was nog moeilijker om naast te schieten dan in het doel. Zo groot waren de mogelijkheden. Daardoor bleef Groene Ster in leven en in de 27e minuut combineerde Groene Ster door het centrum van de verdediging van VV Dongen. Een prachtige een-twee tussen Gielkens en van Kesteren werd door spits Gielkens rustig afgerond.(0-1). Met man en macht probeerde VV Dongen er alles aan te doen om de achterstand weg te werken. Groene Ster verdedigde en-masse en trok de overwinning over de streep.

Tijdens de wedstrijd werd er ruimte gemaakt voor publiekswissels. Eerst was aanvoerder Rosalia aan de beurt. De supporters gingen op de banken staan en bezorgden velen een kippenvel moment. Pal tegen het einde van de wedstrijd haalde Ron Timmers Paul van Zon naar de kant. Onder luid gejuich nam het publiek afscheid van de VV Dongen-icoon die zijn carrière gaat voortzetten bij Achilles Veen. “Ik heb hier prachtige jaren meegemaakt. Ik speel hier al vanaf mijn jeugd en ik zal hier ook zeker terugkomen.” Technisch directeur Ton Jansens roemde van Zon’s inzet voor de club. ”Jij bent een jongen die we graag zien binnen  onze club. Een voorbeeld voor iedereen, want we konden altijd een beroep op je doen. We vinden het echt jammer dat je weggaat, maar begrijpen je beslissing. Paultje, hartstikke bedankt en veel geluk bij Achilles Veen.” De 25-jarige van Zon speelde van 2009 tot nu bijna onafgebroken in het eerste van VV Dongen. Pas dit jaar was hij niet meer een van de vaste krachten en besloot afgelopen winter om over te stappen naar Achilles Veen.

Zo werd het weer laat in de kantine van VV Dongen waar het feestje nog even door ging. De festiviteiten zijn nog niet helemaal voorbij. De gemeente Dongen organiseert op zondag 22 mei een unieke gebeurtenis bij het gemeentehuis. Houd uw agenda vanaf 16.00 uur vrij. Het zal een spektakel worden. !

Tekst Frank van Heteren / Foto’s Jeffrey Oomens