JO17-1 verliest eerste competitiewedstrijd
dinsdag 6 september 2016 - 10:31

19Na de sessie oefenwedstrijden en de bekerpartij tegen Gudok start de competitie tegen RBC Roosendaal. En wel in het Herstaco Stadion, eigendom van ondernemer Paul Hermsen. De vijfduizend zitplaatsen zijn niet allemaal bezet voor de wedstrijd tegen onze Kanaries JO17-1. Bij het betreden van het veld schalt het clublied ‘Éél de wêreld magget 'ore’ van RBC uit de spiekers. Voor de liefhebbers verwijst uw reporter graag naar www.youtube.com/watch?v=3AkJ_Qj8HkM
De aftrap heeft plaats om 14.38 uur. En het eerste kwartier is het VvDongen die de bovenliggende partij is. Al in de 2de minuut een aanval over links, de bal wordt goed voorgegeven en vanaf rand zestien door Dongen net over de lat geschoten. In de 10de minuut nemen onze jongens hun eerste corner vanaf rechts, de bal wordt door onze centrumspits net naast getikt. RBC wordt in de 13de minuut voor het eerste gevaarlijk. Een vrije trap, net buiten de zestien na een handsbal, wordt hard naast geschoten. Dit is het startsein voor de thuisspelende ploeg om meer de aanval te zoeken. Het tempo wordt een tandje opgeschroefd. In de 22ste minuut een kans voor de Geel-Blauwen. Na een overtreding op de helft van RBC wordt de vrije trap snel genomen, onze spits komt 1 op 1 met de keeper, schiet goed in, maar de keeper tikt over. De scheidsrechter fluit voor een korte drinkpauze.
Het lukt Dongen niet echt om de opening te vinden voor de beslissende eindpass. Dit resulteert in het lopen met de bal, terwijl kort tikken en snel overspelen is beoogd. Op de linkerflank wordt via onze opkomende linksback geregeld de achterlijn gehaald. Het resulteert niet in uitgespeelde kansen. In de 33ste minuut valt de 1 – 0. Na een Dongen aanval schiet de RBC keeper zeer ver uit. De bal stuit hoog op het kunstgras en de balvaardige RBC spits, staand tussen 3 Dongen spelers, neemt de bal behendig aan. Hij omspeelt de defensie en het geplaatste schot verdwijnt via de handschoen van onze keeper in het net. Nog geen 2 minuten later schiet de maker van het RBC doelpunt hard op de paal. In de 40ste minuut ontvangt een RBC speler geel nadat hij en een medespeler een Dongen speler ‘professioneel’ blokten. Direct daarna fluit de Scheidsrechter voor het rustsignaal.
De eerste aanval na rust komt in de 41ste minuut voor rekening van RBC. Onze verdediger en keeper weten gezamenlijk de aanval te neutraliseren. Dongen gaat op zoek naar de gelijkmaker, maar de afwerking is onzorgvuldig. Een aantal afschoten belanden niet binnen de palen. Na een klein kwartier krijgt RBC kort achterelkaar 3 hoekschoppen te nemen, die leiden echter niet tot gevaar voor het doel. Dongen voetbal zicht vervolgens onder de druk uit, maar weet zich geen echte kansen te creëren. Ook in de 2de helft wordt een drinkpauze ingelast. Op dat moment zit RBC in een mindere fase in de wedstrijd en komt hen de onderbreking goed uit.
In de 65ste minuut valt de beslissing. RBC verkrijgt wederom handig een corner. De bal wordt vanaf links voorgetrokken, een vrijstaande RBC speler tikt de bal in. Onze keeper pareert de bal knap, maar die verdwijnt toch via de onderkantlat in het goal (2 – 0). Nog geen 2 minuten later besluit de scheidsrechter onze keeper geel te geven voor een verbale overtreding. Net als de kaart voor de RBC speler in de eerste helft een tamelijk zware straf. In de daarop volgende minuten staat VvDongen JO17-1 onder druk. In de 69ste minuut wordt een doelpunt van RBC afgekeurd, vanwege vermeend buitenspel. In de 71ste minuut beland een vrije trap op wonderbaarlijke wijze niet in het Dongen goal. In eerste instantie raakt de bal de linkerpaal, waarna de rebound op de rechterpaal wordt geschoten.
Dongen tracht in de laatste 5 minuten nog de aansluitingstreffer te maken, maar onze centrale verdediger kopt een corner vanaf rechts over. Ook een vrije trap, vanaf rechts buiten de zestien, beland niet binnen de palen. En daarmee is het eerste verlies in de competitie een feit. Volgende week wacht de wedstrijd tegen ’t Zand uit Tilburg. Zij begonnen de competitie met een ruimte overwinning op Desk. Een mooie uitdaging om komende zaterdag de rollen om te draaien.