JO17-1 duwt JVOZ kopje onder
zondag 13 november 2016 - 13:44

37Onze vrienden uit Vlissingen vandaag op bezoek. JVOZ staat voor Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland. En dat betekent een soortement van BVO (Betaald Voetbal Onderneming) aanpak. Enige gelijkenis is er met ons eigen VvDongen, want ook bij ons is de opleidingsaanpak sterk geprofessionaliseerd. Niet in de laatste aanpak door o.a. de bezielende inzet van mensen als Toine Sips. Enig verschil ligt in de regio oriëntatie. Alhoewel in de hogere jeugdelftallen is ook de aanvoer van buiten Dongen gestegen. Prachtig al die ambities, maar ook vandaag moet de uitwerking op de grasmat worden uitgerold. Eens kijken of het credo ‘Luctor et Emergo’ van toepassing is op het regioteam uit Zeeland.

In de 6de minuut een prachtig schot op goal, met curve van Dongen, de zeer lange keeper van JVOZ vangt de bal gemakkelijk op. In de 11de minuut onze eerste corner. Er volgen er nog velen, want als snel blijkt dat een groot deel van de wedstrijd op de JVOZ helft gaat afspelen. In de lijn van de wedstrijd valt in de 15de minuut de 1 – 0. Een vrije trap buiten de zestien, JVOZ metselt een muurtje van spelers. Echter de bal verdwijnt via de rug van één van die JVOZ spelers achter de keeper. In de 18de en 22ste minuut, bijna identieke situaties. Deze vrije trappen voor Dongen leveren niet het gewenste resultaat. JVOZ heeft individueel zeker voetbalkwaliteiten in huis, maar de ploeg komt fysiek tekort. Als aandachtig toeschouwer is ook het strijdplan waar ze mee gestart zijn lastig te ontcijferen. Net voor rust in de 37ste minuut een ongelukkig handsbal van JVOZ zijde. Die lijkt op de actie van Botteghin in de wedstrijd tegen Zorya Luhansk. Ook nu is de scheidsrechter onverbiddelijk en wijst naar de stip. Onze aanvoerder weet wel raad met deze handreiking en schiet de bal zuiver en hard in de linker benedenhoek 2 – 0. En daarmee is de wedstrijd gespeeld en wordt de 2de helft een formaliteit. Overigens pakt één van onze spelers nog geel. Navraag bij zijn vader langs de lijn leert dat een dergelijke actie geen bonuspunten voor hem oplevert.

De tweede helft vangt aan. In de 45de minuut na rust gaat een Dongen aanvaller alleen op de keeper af. Het slappe schot wordt eenvoudig gekeerd. In de 46de minuut het mooiste doelpunt van de middag. De Dongen middenvelder, afkomstig uit een topsport gezin, pakt toch de bonuspunten en voegt hem toe aan zijn eerdere gele kaart. Hij neemt de aangespeelde bal ver buiten de zestien op zijn pantoffel en de bal verdwijnt in 1 rechte lijn in de bovenhoek, 3 – 0.

In de 51ste minuut een vrije trap van JVOZ, rand zestien, onze keeper redt eenvoudig. En heeft weinig te doen deze middag. Dit in tegenstelling tot de afgelopen weken tegen Sarto en WSC. In de 55ste minuut valt de 4 – 0, onze diepe spits wordt op snelheid via een steekpass aangespeeld en schiet de bal beheerst onder de JVOZ keeper door. Deze eerstejaars keeper van JVOZ is vooral groot. Een voordeel misschien bij hoge ballen, maar het helpt hem niet bij het grondwerk en laag ingeschoten ballen. Onze trainer besluit een contingent aan frisse, vooral eerstejaars, krachten in te brengen. Opvallend detail is dat Voetbal Opleiding Zeeland beschikt over slechts 1 wissel, dat lijkt op dit niveau te weinig. Zeker afgezet tegen Dongen JO17-1, dat 5 spelers en een keeper op de bank heeft zitten. Dongen blijkt dodelijk in de omschakeling vandaag. Via snelle aanvallen over de flanken wordt met regelmaat de achterlijn gehaald. Zo ook in de 61ste minuut en wederom lukt het één van de voorwaartsen van Dongen om de bal beheerst, 1 op 1, in de linkerbenedenhoek langs de JVOZ keeper te plaatsen, 5 – 0. Overigens redt deze keeper ook een aantal maal in de daarop volgende minuten.

Een mopperende JVOZ ouder wijdt de oorwassing aan de falende scouting bij JVOZ, dat nemen we voor kennisgeving aan. Uw verslaggever wil het liever belichten vanuit de kracht en inzet van de jongens en begeleiders van Dongen. De bijzondere binnentraining, die dit jaar is ingevoerd, is daar ongetwijfeld mede debet aan. Gezien het feit dat dit verslag door een ieder is in te zien, inclusief onze tegenstanders kan ik daarover niet in detail treden. Voor eventuele aanvullende info verwijs ik dan ook graag naar de trainersstaf. In de 71ste minuut valt de 6 – 0. Een vrije trap wordt door de tuinderszoon uit Dongen-Vaart knalhard en laag langs de muur ingeschoten. Hij viert als geste het goal met één van de trainers, die vooraf riep dat hij de bal moest nemen en hem dan op zeker zou maken. Een prachtig beeld die wederkerige blijdschap, het zegt viel van het plezier dat de jongens en leiding aan dit seizoen beleven. En niet alleen zij, ook de team sponsoren tonen grote betrokkenheid met JO17-1. Een blijk van waardering voor de prachtige tenues is op zijn plaats aan o.a. de schoenvakman en het verzekeringsbedrijf. En dan in de 74ste minuut wederom een splijtende aanval waarbij de Dongen aanvaller de bal hoog in de touwen binnenschiet 7 – 0. En daarmee is JVOZ pijnlijk kopje onder geduwd. En is dat erg ? Nee, want er komt nog een revanche en opleiden is leren. En leerstof heeft de JVOZ trainer hiermee voldoende voor komende week. En het ‘Luctor et Emergo’ doet een trotse Zeeuw altijd weer bovenkomen. Succes JVOZ bij jullie volgende wedstrijden !

Zo Jongens, vorige week verzocht ik jullie je eigen niveau te halen tegen JVOZ. Ik moet zeggen, dat hebben jullie fantastisch gedaan. De opgave voor de volgende competitiewedstrijd ligt wat lastiger. De roem is Barendrecht via de overlevering al vooruit gesneld. Dus enige waakzaamheid is op zijn plaats, maar angst kennen we niet in Dongen. Jullie supporters verwachten sowieso 1 ding: “tot op de bodem gaan”. En het vertrouwen na het optreden tegen JVOZ blijft onverminderd groot.