Nog een punt nodig voor deelname nacompetitie
maandag 1 mei 2017 - 16:03

3-0 winst VV Dongen op zielloos EVV

Na afloop van de wedstrijd VV Dongen – EVV waren de rekenaars het er snel over eens. Quick '20 speelde gelijk, waardoor het gat met VV Dongen opliep naar zes punten. Hercules won en wordt hoogstwaarschijnlijk kampioen van de derde periode zodat VV Dongen nog maar een punt nodig heeft om de periodetitel van algemeen kampioen De Dijk over te nemen. Voor VV Dongen zou het behalen van de nacompetitie een nieuw historisch hoogtepunt betekenen in de geschiedenis van de club. Volgende week staat het uitduel in Groningen tegen Be Quick1887 op het programma en de week daarna komt JVC Cuijk op bezoek. Twee kansen om dat ene puntje te halen.

Door Frank van Heteren / Foto's Jeffrey Oomens

Toen VV Dongen vorig jaar promoveerde naar de 3e Divisie gingen er velen vanuit dat handhaving een geweldige prestatie zou zijn. Dat VV Dongen na 32 duels nog steeds vast op de derde plaats staat is voor veel volgers in het circuit een absolute verrassing. Met een smal budget en met veel eigen jongens presteert de club opvallend goed en dat wordt ver buiten de Brabantse grenzen opgemerkt. Na zeven vette jaren kan er een achtste aan toegevoegd worden, want de selectie van Ron Timmers lijkt nog steeds niet uitgeblust. Opvallend fris werd het Limburgse EVV aan de kant geschoven waarbij moet worden opgemerkt dat d Limburgers om 'niets' meer speelden.

Ik heb zelfs mijn nummer tien thuisgelaten. Zijn vrouw was afgelopen vrijdag bevallen en dat vond ik nu wel even belangrijker dan voetbal.” Trainer Leo Beckers stond na de wedstrijd gemoedelijk met een aantal VV Dongen supporters te buurten en was het met de analyse eens dat zijn ploeg niet veel had gebracht. “Het seizoen duurt voor ons echt te lang. We kunnen niets meer winnen en dat zie je dan terug op het veld.” Met slechts drie wisselspelers reisde hij naar Brabant af. Volgend jaar gaat de trainer zijn werk doen in Geleen waar hij vier klassen lager FC Geleen gaat trainen.

Wellicht was EVV niet sterk gemotiveerd, het was VV Dongen die de gehele wedstrijd de toon zette. Dominant, met veel druk naar voren speelde zich bijna driekwart van de wedstrijd op de helft van EVV af. VV Dongen won met 3-0, maar had makkelijk met 6-0, 7-0 kunnen winnen als het wat zorgvuldiger met de kansen was omgesprongen. VV Dongen vermaakte het publiek en liet na weken van wat mindere resultaten zien waarom het op de derde plaats staat.

De tweede overwinning op rij sterkt het vertrouwen van de Kanaries. Oude patronen die men in het begin van het seizoen veelvuldig zag werden op de mat gelegd. Aan niets was te zien dat het om wedstrijd nummer 32 ging. Gijs van den Berg mocht net als vorige week weer in de basis starten en nam Daan Poelmans de plaats in van de geschorste verdediger Giovanni Henskens. “Hij deed het uitstekend.” was de reactie van Ron Timmers over het optreden van Daan Poelmans. Normaliter speelt Poelmans op het middenveld en derhalve was deze keuze een tikkeltje spannend. In de kantine werd Henskens op voetbal-plagerige wijze gewezen op het houden van de nul. “Ja joh dat hoort erbij, hahaha, we zijn een collectief en dus is dat alleen maar mooi!”

Beide teams hadden last van de vervelende wind die over het veld joeg en waren ook niet blij met de staat van het veld dat er geschoren en keihard bijlag. Het maakte er het voetbal niet gemakkelijker op. Toch was het VV Dongen dat snel uit de startblokken kwam. Tom Kolkert scoorde in de 5e minuut de 1-0 toen de uitstekend spelende Sem van der Pijl een lange crossbal gaf op de lopende Gijs van den Berg. Laatste kopte door naar linksbuiten Jorik Mijnhijmer die meteen verlengde op de spits van VV Dongen. Kolkert rondde beheerst af. De gehele eerste helft ontstonden er kansen maar de rust werd met 1-0 bereikt.

Even leek het erop dat EVV wat meer ging aanzetten, maar dat kwam vooral omdat VV Dongen achteruit ging lopen. Timmers vond het wel welletjes en stuurde drie spelers van de bank om zich op te warmen. Opmerkelijk genoeg riep hij dat ze allemaal in de 65e minuut moesten invallen. Net voor het moment van de wissels zag VV Dongen het licht weer. Bij een corner van Paul van Zon aan de rechterkant van het veld zette Jorik Mijnhijmer zijn hoofd bij de eerste paal tegen de bal. De 2-0 betekende de genadeslag voor EVV. (2-0 in de 63e minuut)

Timmers wisselde Jorik Mijnhijmer voor Mart van Bree en Gijs van den Berg voor Glenn Kools. Een aantal minuten later mocht Jaap van der Waarden zijn opwachting maken ten koste van Floris Wouters. EVV mocht blij zijn dat VV Dongen zichzelf niet uitleefde in de geopende schiettent. De stadionspeaker vergiste zich hopeloos bij een buitenspeldoelpunt van Kools en kon zijn muziekje met het schaamrood op zijn kaken weer afzetten. Remon Koenen testte de kwaliteiten van EVV-keeper Michel Vercruysse. Het keiharde schot vloog richting kruising, maar werd prachtig gepareerd door de Belg in Limburgse dienst. Helaas voor hem liet hij ook een andere kant zien. Bij de zoveelste corner van Paul van Zon dook hij onder de bal door, waardoor invaller Mart van Bree vrij kon inkoppen. De 3-0 in de 77e minuut betekende tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Arbiter Horst had een gemakkelijke middag en floot precies op 90 minuten af.

VV Dongen reist aanstaande zondag 7 mei naar het verre noorden om het op te nemen tegen Be Quick 1887. Aanvang van de wedstrijd is 14.30 uur

5e 1-0 Kolkert

63e 2-0 Mijnhijmer

77e 3-0 van Bree