'Wereldprestatie' VV Dongen na behalen play-offs
maandag 8 mei 2017 - 14:36

6

Gedreven VV Dongen zet Be Quick 1887 met 3-1 aan de kant

In het hoge noorden maakte VV Dongen duidelijk waarom het tijdens het gehele seizoen bovenin heeft meegedraaid. Tegenstander Be Quick 1887 wilde in haar laatste thuiswedstrijd geen cadeautjes weggeven en vond dat VV Dongen maar moest laten zien dat het de nacompetitie verdiende. Het team van Ron Timmers gaf vol gas en kon na 90 minuten samen met de hondstrouwe supporters juichen op de winst, het behouden van de derde plaats en op het behalen van de play-offs. Directe concurrent Hercules speelde gelijk in Uden tegen UDI 19 (2-2), waardoor de afstand naar plaats drie niet meer te overbruggen is.

Door Frank van Heteren / Foto's zijn van de toeschouwers

Be Quick 1887 heeft in een ver verleden betaald voetbal gespeeld en uit die tijd stamt het Stadion Esserberg. De erfenis uit de lange voetbalgeschiedenis van de club doet een beetje denken aan het oude stadion van Baronie uit Breda, alleen zijn de staantribunes nog intact en waan je jezelf in de jaren zestig. De uitstraling doet een beetje oubollig aan. Stewards in zwarte broeken, witte overhemden en zwarte stropdassen geven je de indruk dat de Koning elk moment kan binnenkomen. Foto's van Koningin Beatrix hangen prominent in de kantine toen ze in 1987 tijdens het 100-jarig bestaan van de vereniging een bezoek bracht. Be Quick 1887 is een statige club gesitueerd in de villawijk van Haren, zeg maar het Laren van het Noorden.

Bij het zien van zoveel VV Dongen supporters werd er door wat Be Quick supporters geroepen dat zij zichzelf te gast voelden in hun eigen huis. De gedachte was voorstelbaar, want wederom hadden zich zo'n 60-tal VV Dongen supporters de moeite genomen om hun helden te zien excelleren. Dat het aantal van zestig al meteen voelde als een 'enclave' zei genoeg over de publieke belangstelling voor het eerste team van de Groningse club. 'Nee, hier komen nooit zoveel mensen en daarbij moet Groningen tegen PSV voetballen.' Het stadion kreeg daarmee een nog bizarder aanblik.

Bij aanvang van het duel waren de Groningers uiteindelijk toch de bovenliggende groep geworden en die zagen dat VV Dongen voortvarend van start ging. De eerste beste aanval werd onderbroken en leverde een vrije trap op. Paul van Zon draaide de bal naar de tweede paal waar spits Tom Kolkert deze direct op de pantoffel nam. Keeper Bart Woering kreeg de bal niet onder controle en in de rebound scoorde de oplettende Jorik Mijnhijmer de openingstreffer. (0-1 in de 1e minuut).

Be Quick trainer Mischa Visser (30) zag dat zijn team aardig achteruit gedrukt werd en ging zich opzichtig met het spel bemoeien. 'Hey!! Net voor de wedstrijd had je nog zo'n grote mond! Ga je dat nu ook laten zien?' De trainer beet een aantal van zijn spelers wat onderhuidse opmerkingen toe en die hadden effect. Vanaf de bank van Be Quick gooide men er nog een schepje bovenop door te roepen dat VV Dongen 'er geen kloot van kon'. Be Quick stortte zich in de wedstrijd en ging vol in het duel. Het onnoemelijk hoge tempo zorgde voor veel balverlies op het middenveld en bij Be Quick kregen Daan Driever en Remon Bolt de zaakjes in handen. VV Dongen onderscheidde zich door het zoeken van de counter.

In de 28e minuut leverde zo'n counter een levensgrote kans op voor Kolkert. Na een snel uitgevoerde omschakeling kwam hij oog in oog met keeper Woering. Zijn diagonaal ingeschoten bal werd op het nippertje gered. Daarna was het Be Quick die zich een paar keer levensgevaarlijk in het doelgebied van Jordy Zielschot meldde. Spitsentrio Wiersma, Clareman en de zeer aanwezige Abdallah el Mandi combineerden er lustig op los maar vergaten telkens de trekker over te halen of ze kwamen de uitblinkende Zielschot tegen.

In de 36e minuut kwam de verdiende gelijkmaker op het scorebord toen VV Dongen massaal druk zette op het middenveld maar wederom balverlies leed. Be Quick schakelde razendsnel om en vond de vrijstaande Clareman die met een simpele beweging de gehele VV Dongen verdediging, Zielschot incluis, het nakijken gaf. (1-1 in de 36e minuut).

Mede door een blessure moest middenvelder Gijs van den Berg plaatsmaken voor Glenn Kools. De ingreep, tijdens de rust, had gevolgen voor het spel van VV Dongen. Met nog meer overtuiging werden de duels aangegaan en zo ontspon zich een stevige clash tussen twee teams die niet voor elkaar wilden onderdoen. Driever en Bolt legden het vuur aan de schenen van Wouters en Kools, die op hun beurt niet verzaakten en andersom ook een tandje bijzetten. Ook spits Kolkert bleef trekken en sleuren, want hij was degene die na de gelijkmaker in de 39e minuut weer in een-op-een situatie op de keeper kwam te staan. Jan Gerrits had hem met een afgemeten bal gelanceerd. Wederom was het Woering die redde. Kolkert ging niet bij de pakken neerzitten en beloonde zijn uitstekende optreden met een fantastisch doelpunt.

Toen hij in de 51e minuut nog net voorlangs had geschoten op een steekbal van Remon Koenen was het in de 56e minuut wel raak. Remon Koenen opende aan de rechterkant met een steekbal op de lopende Floris Wouters. Met een ultieme krachtinspanning kon hij de bal net voor de achterlijn voorzetten. De inkomende Kolkert schoot bij de eerste paal de bal hard en hoog binnen. (1-2 in de 56e minuut).

Het spel was nog niet gespeeld en op het veld ging het er een stukje harder aan toe. Arbiter Midden bleef in veel situaties rustig en deed het vooral af met een vermaning. Opvallend genoeg was het Abdallah el Mandi die vaak was betrokken bij de schermutselingen, maar zijn directe tegenstander Paul van Zon was hem over de gehele wedstrijd de baas waardoor de sportieve rust terugkeerde en de Groninger zijn meerdere moest erkennen. De rest van Be Quick gaf nog niet op en bleef zoeken naar de gelijkmaker. Dat gaf VV Dongen meer ruimte en zo ontstonden er voldoende kansen om de boel op slot te gooien. Kansen waren er onder meer voor invaller van der Waarden die met een droog schot keeper Woering testte. Ook aan de andere kant was er voldoende gevaar, maar Jordy Zielschot had wederom de dag van zijn leven en redde op uiterst gevaarlijke inzetten van Be Quick.

Wellicht door zijn toedoen en de ruimtes die Be Quick weggaf was het Remon Koenen die het pleit beslechtte. De keihard werkende Kools kwam na een onderschepping in balbezit en zag Koenen vertrekken. In een beweging legde Kools de bal in zijn voeten en kwam de aanvoerder voor Woering. Het buitenkansje liet hij zich niet ontgaan en schoof de bal diagonaal langs de verslagen keeper. (1-3 in de 76e minuut). 'Gefeliciteerd' was de sportieve opmerking van een van de aanwezige Be Quick supporters. Hij ging al naar huis. VV Dongen kwam niet meer in gevaar en op het veld luwde de storm. Be Quick wisselde nog een paar afscheidnemende spelers en VV Dongen maakte zich op voor een feestje.

Het onmogelijke werd mogelijk. Een ongelooflijk trotse trainer Ron Timmers sprak na het behalen van de nacompetitie van een 'Wereldprestatie'. De spelers bedankten hun supporters en vierden een lang feestje in de kleedkamer en in de bus. VV Dongen zet zich na het kampioenschap van vorig jaar weer op de Landelijke voetbalkaart en dat is in één woord Fantastisch !!

Zondag 14 mei speelt VV Dongen om 14.00 uur op Sportpark de Biezen de laatste competitiewedstrijd tegen JVC Cuijk. Op 17 mei wordt de eerste wedstrijd in de nacompetitie gespeeld. Tegenstander op Sportpark de Biezen is dan FC Lisse of IJsselmeervogels. De Kanaries vliegen nog even door !!!

 

1e   0-1 Mijnhijmer

36e 1-1 Careman

56e 1-2 Kolkert

76e 1-3 Koenen

Opstelling VV Dongen:

Zielschot, Wouters (72e van der Waarden), van der Pijl, Henskens, van Zon, Koenen, Mijnhijmer (72e van Bree), Gerrits, Waltman, Kolkert, van den Berg (46e Kools)