Voetbalvereniging Dongen
Webmail

Voorbeschouwing VV Dongen FC Lisse
maandag 15 mei 2017 - 22:22

1

Op woensdag 17 mei om 19.00 uur zullen FC Lisse en VV Dongen het tegen elkaar gaan opnemen in de eerste van twee ontmoetingen in de eerste ronde van de nacompetitie. Het volgende duel staat op zaterdag 20 mei om 14:30 uur gepland. De winnaar van de tweestrijd komt later uit tegen de winnaar van het treffen tussen UNA en Harkemase Boys. De winnaar daarvan promoveert naar de Tweede Divisie.

Door Frank van Heteren

Wat weten we van FC Lisse? Eigenlijk helemaal niets. Ikzelf heb als kind nog wel eens tegen ze mogen spelen, maar dat is zo lang geleden dat ik me er nog maar heel weinig van herinner. Ze spelen in ieder geval in hele mooie tenues. Net als VV Dongen zijn de clubkleuren geel-blauw. Sinds midden jaren negentig speelt FC Lisse op een hoog amateurniveau net zoals meerdere clubs uit de bollenstreek. Denk aan Rijnsburgse Boys, Quick Boys, Katwijk en Noordwijk. Het voetbal zit diepgeworteld in de genen van de bollenpellers. De club heeft een trouwe aanhang en die is weer te vergelijken met die van VV Dongen.

Ik heb een middagje naar samenvattingen van de wedstrijden van FC Lisse zitten kijken en ik kreeg de indruk dat ik naar mijn eigen club zat te kijken. FC Lisse is een hecht collectief die word aangestuurd door routinier Robert van Boxel. De 34-jarige verdediger heeft o.a. gevoetbald voor Sparta, Cambuur en MVV. Weliswaar nooit in de Eredivisie, maar met zijn ervaring weet hij samen met de echte Lissenaar Roel de Goede de jongelingen van het team aan te sturen.

In een van de samenvattingen kwam naar voren dat er maar liefst vier Lissenaren in de basis stonden. 'Uniek!' werd het door de commentator genoemd, niet wetende dat in Dongen meer dan zestig procent van eigen bodem is. FC Lisse speelt vol op het druk zetten van de tegenstander. Met Koen Fokkema en met name Martin van Eeuwijk heeft FC Lisse een zeer bewegelijke voorhoede. Van Eeuwijk is een linkspoot die vanaf de rechterkant als een soort Robben naar binnen snijdt en aardig kan rommelen in de zestien van de tegenstander. Zeg maar de Remon Koenen van FC Lisse. Vaste keeper Brian van der Werff (24) staat al een paar wedstrijden niet onder de lat. Blessure? Ik weet het niet maar zijn vervanger Tim Orlowski (36) kennen we nog van de ontmoeting met Rijnsburgse Boys in 2010 tijdens de eerste ronde van de landelijke KNVB beker. Een zeer betrouwbare sluitpost.

Ja en wat kunnen we er nog meer van zeggen. Voor VV Dongen is het natuurlijk al fantastisch dat het in haar debuutseizoen de nacompetitie heeft weten te bereiken en dat ze op een fantastische derde plaatst is geëindigd. 'The Best Of The Rest'. Het wordt de tweede keer in drie jaar tijd dat VV Dongen de nacompetitie mag spelen. De vorige keer verloren de Kanaries van MSC uit Meppel (5-1 verlies in Meppel met een gehavend team en 3-0 winst in Dongen). Toen ging het nog om een plaats in de TOP-klasse. Het halve team van Ron Timmers kreeg afgelopen zondag rust en de mannen die wel speelden waren gedreven en gemotiveerd. Een terechte 2-0 winst tegen JVC Cuijk als resultaat.

VV Dongen wint vier keer op rij en is met een overtuigende reeks bezig. Remon Koenen vond een aantal weken geleden dat de vorm van voor de winterstop nog niet is gehaald maar was het ermee eens dat de progressie wel degelijk een gevoel van de Flow geeft.

Waar VV Dongen onbevangen de play-offs ingaat is het voor FC Lisse bijna noodzaak om te promoveren. Het Leids Dagblad kopte : “FC Lisse mist de allure van een kampioen” Hiermee verwees de krant naar het gemiste kampioenschap dat uiteindelijk ging naar IJsselmeervogels. FC Lisse verloor afgelopen zaterdag nog van Jong FC Groningen (1-0) en Robert van Boxel bedaarde de gemoederen met de uitspraak dat de wereld er over anderhalve week weer heel anders uit kan zien. Daarbij gaf hij ook nog aan de VV Dongen een dag rust minder heeft dan zijn ploeg.

Budgettair kan VV Dongen het niet halen bij dat van FC Lisse. Ook qua complex is VV Dongen een groentje. Maar voetballen gaat niet om geld of over faciliteiten. Voetballen gaat over passie en drive. Eigenschappen die beide teams volop in huis hebben. Daardoor zullen deze ontmoetingen super interessant worden. Het zaterdagvoetbal tegen het zondagvoetbal. De strijd tussen twee hardwerkende dorpen.

Ik denk dat het heel leuk gaat worden en nodig daarom iedereen uit om aanstaande woensdag 17 mei naar Sportpark de Biezen te komen om getuige te zijn van weer een historische wedstrijd. Aanvang is 19.00 uur