FC Lisse mangelt VV Dongen in een kwartier
vrijdag 19 mei 2017 - 12:17

2-5 verlies betekent zo goed als uitgeschakeld voor promotie

De trainer van VV Dongen baalde als een stekker nadat hij zijn team in de tweede helft een voorsprong van 2-0 zag verspelen. Grote man aan de kant van FC Lisse was Rowdy van der Putten die met een onvervalste hattrick de Dongenaren het nakijken gaf. VV Dongen moet in Lisse met 4 doelpunten verschil winnen, maar gezien het klassenverschil is er waarschijnlijk niemand die daar nog op rekent. De wedstrijd in Lisse begint om 14.30 uur.

Door Frank van Heteren / Jeffrey Oomens

Er zijn al veel artikelen over het eerste treffen tussen VV Dongen en FC Lisse geschreven en de meeste vragen die mensen zich stelden was waarom VV Dongen in de tweede helft de voorsprong niet kon vasthouden. Het antwoord ligt tweeledig. Enerzijds is het zaterdagvoetbel van een ander niveau en wordt het fysieke spel niet geschuwd. Teams zullen altijd kijken waar de scheidsrechter de grens legt en zijn wat slimmer in kleine overtredingen, slimmer in het aanzetten tot kleien opstootjes en hebben over het algemeen de betere voetballers. Daarnaast liggen de budgetten tussen het zaterdag- en zondagvoetbal ver uiteen.

Teams als VV Dongen doen het merendeels met eigen jongens ( Lisse overigens ook) waar de zaterdag elftallen voor het grootste deel zijn 'gekocht'. Achilles Veen. Kozakken Boys, ASWH, etc. Dat zie je uiteindelijk terug op het veld.

Aanvaller Martin van Eeuwijk (FC Lisse) stond niet in de basis en dat verraste vriend en vijand. Een supporter vroeg aan de sterspeler waarom hij niet speelde en hij riep wijzend naar trainer de Ruiter: “Dat moet je aan die kale daar vragen” Dat hij niet begon betekende voor VV Dongen dat er minstens één gevaar was bedwongen. Maar toen FC Lisse na doelpunten van Remon Koenen en Glenn Kools op een achterstand werd gezet kon de Ruiter niets anders doen dan van Eeuwijk in het veld te brengen.

Daar kwam iedereen achter toen hij bij zijn eerste balcontacten tussen de linies door rommelde. VV Dongen kon de gladde aal niet verdedigen en supporters van VV Dongen waren ernstig onder de indruk. “Die nummer 7, ...niet normaal hé?!!” Aan de andere kant moest de nummer 7 van VV Dongen met kramp in heel zijn lichaam het veld verlaten en dat vertrek was een aderlating in de aanval van VV Dongen. Remon Koenen had veel last van de warmte en kon zijn acties niet meer maken.

Scheidsrechter de Winter deed ook een duit in het zakje en floot op kleine overtredingen waar hij bij gemene overtredingen de kaarten op zak hield. Giovanni Henskens trilde na de wedstrijd nog na en zei dat hij blij was dat hij geen gebroken been had opgelopen. :”Die nummer 2 vloog erin en als ik had vastgestaan had ik alles afgebroken.” De vuile overtreding van Kevin van der Zwet had met donkerrood bestraft moeten worden en zelfs toen hij nog commentaar leverde op het geel wat hij zag zeiden zijn medespelers dat hij blij mocht zijn dat hij er nog stond. Arbiter de Winter bleek ook niet goed op te letten, en stond mijlenver weg, bij een situatie dat Mart van Bree ( op de stand van 2-2) in het strafschopgebied werd onderuit gelopen. “Het had dan anders kunnen verlopen, maar ons verlies ligt niet aan de scheidsrechter maar aan onszelf.” aldus een realistische supporter.

Dat FC Lisse won was verdiend alleen de uitslag doet vermoeden dat VV Dongen compleet is weggespeeld. De ijzersterke eerste helft kreeg in het tweede gedeelte geen vervolg en de 1300 toeschouwers waren uiteraard teleurgesteld, maar schakelden snel om en konden niets anders doen dan de matadoren van VV Dongen en ook FC Lisse een applaus geven voor een prachtig duel. VV Dongen speelde meer dan 45 wedstrijden en werd 3e in de 3e Divisie. Die prestatie is uniek voor een club die 10 jaar geleden nog in de 2e klasse acteerde. Het respect na de verloren partij was groot en zeer verdiend !