Voetbalvereniging Dongen
Webmail

VV Dongen in de verlenging onderuit.
donderdag 24 augustus 2017 - 15:20

1

Hercules naar de 1e ronde KNVB beker

Het is VV Dongen niet gelukt om de 1e ronde van de KNVB beker te bereiken. In de reguliere speeltijd wisten de Dongenaren een achterstand van 2-0 terug te brengen naar 2-2, maar in de extra tijd was het Utrechtse Hercules net iets gelukkiger dan VV Dongen. De twee doelpunten die Hercules wist te scoren was voor de Kanaries teveel, waardoor het bekeravontuur al in een vroegtijdig stadium is afgelopen.

Door Frank van Heteren / Foto Ruud Voest

Vorig seizoen wist VV Dongen ten koste van OFC de 1e ronde van de KNVB beker te halen en in de die ronde trof het team Go Ahead Eagles. Dat het deze keer niet is gelukt was voor het team van Timmers een teleurstelling. Niet alleen sportief maar ook financieel is deze nederlaag een aderlating. Toch kon VV Dongen terugkijken op een redelijke wedstrijd.

VV Dongen miste en aantal basisspelers en moest Timmers improviseren om een gedegen team op het veld te zetten. Vooral in verdedigend opzicht was het zoeken naar de juiste oplossing en balans. Door het ontbreken van centrumverdediger Giovanni Henskens (knieblessure), Daan Poelmans (verplichtingen op het werk) en linksback Paul van Zon (vakantie) koos de trainer voor een driemans verdediging met Jan Gerrits (rechts), Gijs van den Berg (centrum) en Luuk Hultermans (spelend vanaf links). Op het middenveld werd een plaatsje ingeruimd voor nieuweling Anwar Tuithof en aan de linkerkant startte Mustafa Mohammed.

Al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat de twee razendsnelle spitsen van Hercules (Guyto Mijland en Oskar van Logtestijn) meer aandacht verdienden dan werd gedacht en wisselde Timmers Jaap van der Waarden met Gijs van de Berg die daardoor doorschoof naar het middenveld. De beide teams tastten elkaar af en in de eerste 10 minuten heerste er evenwicht op het veld. Hercules prikte als eerste met een schot en een scherpe aanval via de veelvuldig opkomende back Kevin van Ligtermoet. VV Dongen beperkte zich tot tegenhouden en zocht gaatjes voor de counter.

In de 16e minuut kreeg VV Dongen het eerste kansje nadat Tuithof de bal rond het zestienmetergebied veroverde en alle ruimte voor zich had om een aantal keuzes te maken. Hij koos voor het schot waar hij ook de geheel vrijlopende Koenen had kunnen bedienen. Hercules bleef het veelvuldige balbezit koesteren en bleef geduldig zoeken naar de gaatjes. Nadat de Utrechters al een aantal waarschuwingen hadden uitgedeeld viel in de 22e minuut de verdiende treffer. Dongen-keeper Jordy Zielschot wist een dwarrelend afstandsschot van Mathijs Bijlman ternauwernood uit zijn doel te slaan, maar de daaropvolgende corner was het raak. Oskar Logtestijn kwam bij de eerste paal slim voor zijn man en schampte met zijn hoofd de bal. (1-0 in de 22e minuut) Direct na de aftrap kreeg spits Tom Kolkert een levensgrote kans om de boel gelijk te trekken. Oog in oog met de uitblinkende keeper Fons Mulder schoot Kolkert te slap in.

VV Dongen kreeg het maar niet voor elkaar om het baltempo op te voeren waardoor Hercules steeds de kans kreeg om de stellingen te sluiten. Daarnaast had VV Dongen het probleem dat er geen linkspoten in het team stonden. Hierdoor konden er amper crossballen richting Remon Koenen gestuurd worden. Slechts door keihard te werken wist VV Dongen tegen het einde van de eerste helft tot een paar schoten te komen, maar echt gevaarlijk waren die niet en anders stonden de verdedigers van Hercules wel paraat.

Toen in de rust werd besloten om aanvoerder Remon Koenen in de kleedkamer te houden wegens een opkomende hamstringblessure liepen er na de komst van Thomas Schilders drie nieuwelingen in het team van VV Dongen. En toen er direct na rust de 2-0 werd binnen gedrukt door Logtestijn zag het er allerminst rooskleurig uit voor de geelblauwe formatie. Timmers verordonneerde zijn team tot meer opportunisme. Hercules groef zich in en niets leek erop dat VV Dongen zou gaan scoren. Met de komst van nieuwkomer Thoma Siyanta (overgekomen van Kozakken Boys) voor Mohammed werd het vuurtje opgestookt. Tuithof werd vervangen voor Marouan Moukouh.

Uit het niets viel de 2-1. Glenn Kools nam een afgeslagen corner direct op zijn pantoffel. Keeper Mulder zag in het bos van voetbalbenen de bal niet komen en zag de bal pas weer toen hij deze uit het net kon halen. (2-1 in de 60e minuut). Hercules toonde haarscheurtjes en vergat te voetballen. VV Dongen voelde dat het nog kon en zette de versnelling op 'racen'. Een foutje van Mart Stokkers van Hercules werd opgepakt door Kolkert die met bal en al aan de haal ging. Zijn afgemeten voorzet op Schilders werd door de ex-spits van JVC Cuijk onberispelijk in de lange hoek binnen geknald. (2-2 in de 75e minuut). VV Dongen drukte door maar had de pech dat de balletjes net niet goed vielen. Hercules daarentegen kreeg in de absoute slotfase ook de kans om de winst alsnog binnen te slepen. De verlenging moest uitkomst bieden en men wist dat het een 50-50 zou worden. De eerste die zou scoren mocht zich overwinnaar noemen.

Hercules trok uiteindelijk aan het langste eind. Met twee doelpunten in de eerste helft van de verlenging werd VV Dongen op de rug gelegd. Aan de 3-2 zat een klein luchtje omdat uit de voorgaande corner Zielschot werd gehinderd in zijn doelgebied, maar de protesten haalden niets uit en arbiter Vonken wees gedecideerd naar de middenstip. De 4-2 was een gevolg van veel gerommel en desorganisatie bij VV Dongen. Logtestijn kon de bal vrij binnen rammen en de tweede 15 minuten waren eigenlijk een formaliteit. Keeper Mulder toonde zijn klasse in de slotminuut nadat hij drie vrije schoten op zijn doel op onnavolgbare wijze wist te redden.

VV Dongen mag zich gaan richten op de competitie die aanstaande zondag (27 augustus) op Sportpark de Biezen om 14.30 uur begint tegen promovendus Blauw Geel 38.