VV Dongen houdt met pijn en moeite stand
maandag 28 augustus 2017 - 11:32

Drie punten na zwaarbevochten zege op Blauw Geel 38

De wedstrijd VV Dongen - Blauw Geel 38 had geen minuut langer moeten duren want anders zou Blauw Geel de 3-0 achterstand hebben gelijkgetrokken. Nu liep VV Dongen op het tandvlees als overwinnaar van het veld. De 3-2 overwinning maakte veel goed maar er was genoeg stof om over na te praten.

Door Frank van Heteren / Foto René Schotanus/Pix4Profs © René Schotanus

Het gepromoveerde Blauw Geel 38 uit Veghel is geen onbekende voor VV Dongen en omdat de Veghelnaren in de voorbereiding en in de KNVB beker uitstekende resultaten had geboekt was het team van Ron Timmers op haar hoede. Tegen de twee spitsen van Blauw Geel posteerde Timmers een driemans verdediging en liet in de beginfase van de wedstrijd de promovendus het balletje rond tikken.

Blauw Geel speelde naïef en liet zich te gemakkelijk wegzetten door het slimmere Dongen.” Trainer Niels van Casteren zag net als zijn collega Timmers hoe VV Dongen binnen twaalf minuten een 2-0 voorsprong nam. Twee messcherpe counters werden op fraaie wijze afgerond. Daarbij moet worden vermeld dat bij het eerste doelpunt keeper Zaari van Blauw Geel 38 niet helemaal vrijuit ging. Op een voorzet vanaf rechts van Glenn Kools dook de sluitpost onder de bal door en was het voor de negentienjarige Mustafa Mohammed een koud kunstje om de bal in het net te leggen. Voor het jonge talent was dit alweer het derde doelpunt in een officiële wedstrijd (1-0 in de 8e minuut).

Blauw Geel 38 bleef vasthouden aan de eigen speelstijl en trapte nog geen vier minuten later in dezelfde val. Weer was het VV Dongen die met een lange bal over de rechtervleugel Tom Kolkert bereikte. De uitstekende aanname van de spits kreeg een prachtig vervolg. Hij kapte zijn directe tegenstander uit en was niet zelfzuchtig. Met een beheerst passje naar links bediende hij de opkomende Remon Koenen die vervolgens de bal in een vrij doel kon schieten. (2-0 in de 12e minuut)

De wedstrijd had in de 21e minuut eigenlijk al beslist moeten zijn toen Tom Kolkert uit een bijna identieke aanval (lange bal op Koenen die zijn man uitspeelt en Tom Kolkert vrij zet voor keeper Zaari) zijn voet alleen maar goed tegen de bal had moeten zetten. Op nog geen twee meter voor het doel wist hij de bal naast te schieten. Blauw Geel 38 kwam pas in de 40e minuut tot een poging na een vrije trap van Desly Schilders. Inmiddels had Remon Koenen in de 25e minuut het veld verlaten. Hij blijft last houden van een onwillige spier en wilde geen risico's nemen.

Het uitvallen van de aanvoerder had wel wat effect op het spel van de Dongenaren. Koenen weet een bal vast te houden en weet ook voor dreiging te zorgen. Nu kon Timmers Paul van Zon in de verdediging zetten. VV Dongen had totale controle over de wedstrijd, mede door het lage baltempo bij Blauw Geel 38.

Na rust ging Blauw Geel 38 met drie spitsen voetballen. Invaller Danny Verbakel kreeg na een paar seconden al een kans maar nog geen dertig tellen later lag de bal er aan de andere kant in. Weer werd met een lange bal de lopende man gevonden. Nu was het Glenn Kools die de bal prachtig aannam en met een hakballetje de opkomende Mustafa Mohammed vond. Het schot wat het jonge talent losliet was van grote klasse. Vanaf een meter of twintig poeierde hij de bal snoeihard in de linker bovenhoek achter keeper Zaari.(3-0 in de 46e minuut)

Beide trainers dachten dat de wedstrijd toen wel gespeeld was, maar VV Dongen vergat te blijven voetballen. “We kregen een vrije trap in de 54e minuut en die werd prachtig door Alexander Mols binnen geschoten.” Keeper Zielschot besloot om een muur neer te zetten, maar de afstand was ruim 20-25 meter. “Ik zag de bal niet vertrekken en was daarom te laat in de hoek. Ja, ik koos voor een muur maar had dat ook niet hoeven doen. Keuzes hè?” (3-1 in de 54e minuut). Na zes minuten was Blauw Geel 38 weer helemaal terug in de wedstrijd toen Floris Wouters opzichtig in de fout ging. Zijn terugspeelbal kwam voor de voeten van Verbakel die het op een lopen zette. VV Dongen kreeg meerdere kansen om de bal weg te werken maar het geblunder leverde een voorzet op die Verbakel binnen kopte (3-2 in de 60e minuut)

En zo werd het pompen of verzuipen voor VV Dongen. Blauw Geel 38 drukte de Kanaries achteruit en kreeg kansen op de gelijkmaker. VV Dongen kreeg ook nog kansen om de wedstrijd definitief te beslissen, maar de scherpte was in de slotfase van de acties verdwenen. Uiteindelijk redde keeper Zielschot de drie punten toen hij in de blessuretijd een afstandsschot uit zijn doel rammelde en toen Mols op nog geen drie meter van hem vandaan de hoek niet kon vinden. Op basis van de gehele wedstrijd en kansen vond Timmers zijn ploeg de terechte winnaar. Zijn collega van Casteren had een gelijkspel meer op zijn plaats gevonden.

Voor een uitgebreide nabeschouwing en analyse van de wedstrijd kunt u naar de Facebook pagina van VV Dongen gaan. Aanstaande zondag 3 september speelt VV Dongen in Utrecht tegen Hercules.

Opstelling VV Dongen: Zielschot, Wouters, Hultermans, Koenen (25. van Zon), Poelmans, Kools, Gerrits jr, van der Waarden, Mohammed (62. Schilders), Kolkert (72. de Bont), van den Berg

08. 1-0 Mohammed

12. 2-0 Koenen