VV Dongen leidt historische thuisnederlaag
maandag 25 september 2017 - 13:09

OFC maakt gehakt van VV Dongen: 0-7

Tijdens het duel tegen het Oostzaanse OFC staarden veel supporters naar het scorebord. Niet alleen naar de stand maar vooral naar de klok. Negentig minuten duurden op zondagmiddag een eeuwigheid. De strafexpeditie van OFC was er een om nooit meer te vergeten. VV Dongen verloor maar met liefst 0-7 en mocht zelfs blij zijn dat het geen dubbele cijfers om de oren kreeg. Voor trainer Yuri Rose van OFC was de eerste testcase meer dan geslaagd. Voor trainer Timmers liggen een aantal problemen op tafel waarmee hij en zijn staf aan de slag mogen.

Door Frank van Heteren /  Foto Gino van Outheusden / Pix4Profs

Met het schaamrood op de kaken kwamen de VV Dongen spelers één voor één de kantine ingelopen. De oorwassing die OFC hen had gegeven voelde onwerkelijk. De nachtmerrie waaruit ze net waren ontwaakt bleek keiharde werkelijkheid en daar hadden ze het mee te doen. “Ik denk dat we elkaar als team in de steek hebben gelaten” was een van de uitspraken die men kon horen. “Als je zo'n wedstrijd niet met 110% motivatie ingaat heb je niets te zoeken op het veld.” was de reactie van trainer Timmers. Zijn collega Rose benadrukte dat hij en zijn team de wedstrijd tegen VV Dongen als een serieuze testcase hadden gezien en hij vond uiteraard dat zijn ploeg dubbel en dik geslaagd was voor dit examen.

Vooraf aan de wedstrijd stonden beiden ploegen met negen punten uit vier wedstrijden gelijk in de top van de ranglijst. OFC had in de zomer flink in de buidel getast en haalde veertien nieuwe spelers. Ook de staf werd volledig vervangen. Door de volgers van de 3e Divisie wordt OFC als één van de titelkandidaten genoemd.

Ja natuurlijk, we gaan voor het hoogst haalbare, maar ik ken de rest nog niet zo goed en dus zet ik mezelf niet in die positie.” Trainer Rose koos in de wedstrijd tegen VV Dongen voor een 4-mans middenveld en twee spitsen. Opvallend was dat in het centrum van de verdediging Nick Kramer stond. Vorig seizoen was hij nog de spits van de Oostzaners. Het middenveld bestond uit aanvoerder Donny Verdam, Romano de Jonge, Tom Noordhof en Lars Weistra. Aanvallers Hassan Aanzi en Rachid el Yaghmouri maakten de aanvalsmachine van OFC compleet.

Vanaf de eerste seconden overliep OFC VV Dongen. Twee grote kansen werden niet benut mede door het goede keeperswerk van Jordy Zielschot. VV Dongen zou gewaarschuwd moeten zijn. OFC dook overal op. Vooral Romano de Jonge liet zichzelf zien en was samen met Donny Verdam verantwoordelijk voor het kapot spelen van de Dongense defensie.

VV Dongen dacht in de 6e minuut tot scoren te komen toen spits Tom Kolkert vanuit een corner zijn kopbal op de lat zag gaan. Nog geen vier minuten later lag de eerste goal van OFC achter Zielschot. Romano de Jonge zette zich aan de linkerkant vrij en schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied met een keiharde boogbal over Zielschot. (0-1 in de 10e minuut). In de 14e minuut werd het 0-2 door aanvoerder Verdam die een combinatie rustig afrondde.

OFC bleef gedreven en VV Dongen kon zich maar niet onder de immense druk uitspelen. Met lange ballen probeerde men de aanvallers te bereiken en dat was voor OFC koren op de molen. De twee grote kansen die VV Dongen tegen het einde van de eerste helft kreeg (bal net voorlangs gekopt na een corner en een inzet van Kolkert op de doellijn gekeerd door keeper Koroglu) waren meer gebaseerd op toevalligheden.

Na rust zou het drama voor VV Dongen zich voltrekken. OFC maakte van VV Dongen een speelbal en voerde het tempo nog een keertje op. Met snelle passing en veel beweging werd het Dongense collectief uit elkaar gereten. Overal op het veld kwamen de Dongenaren een mannetje tekort en de geroutineerde voetballers van OFC kenden geen genade. Het kaartenhuis van VV Dongen viel als een plumpudding in elkaar. Elke aanval van OFC leverde een kans op. In de 51e minuut scoorde el Yaghmouri geheel uit stand de 0-3. Tom Noordhoff rondde in de 55e minuut een combinatie af (0-4). Rechtsback Henry Opuku mocht in de 65e minuut doorlopen en schoot loeihard binnen (0-5). Invaller Orlando Smeekes (ex FC Den Bosch en Cambuur stond nog geen minuut op het veld toen hij samen met een ploeggenoot de eenzame Hultermans uitspeelde. (0-6 in de 77e minuut). OFC was nog niet klaar en in de 81e minuut mocht el Yaghmouri zijn tweede van de middag aantekenen. (0-7).

VV Dongen had voetballes gekregen en was op alle fronten de mindere. Bijna niemand op Sportpark de Biezen had dit ooit meegemaakt ook trainer Timmers niet. “Ik heb geen team gezien. Geen beleving, geen.....helemaal niets! Het zijn echter maar drie punten, maar er zal wel het een ander moeten worden besproken.” De meest nuchtere analyse kwam van de pupil van de week. De 11-jarige Justin van Krugten stond met zijn held, keeper Jordy Zielschot in het sponsorhome en stak de verslagen keeper een hart onder de riem. Hij sprak de legendarische woorden: “Kan een keertje gebeuren.”

Zondag 1 oktober gaat VV Dongen naar Naaldwijk. Daar spelen ze om 14.00 uur tegen het, ook al, aangeslagen Westlandia. De nummer twee van vorig seizoen kent een dramatische start en verloor al vier keer in vijf duels.

Een uitgebreid interview met beide trainers is terug te vinden op de Facebook pagina van VV Dongen.

10. 0-1 de Jonge

14. 0-2 Verdam

51. 0-3 el Yaghmouri

55. 0-4 Noordhoff