Voorbeschouwing Westlandia – VV Dongen
zaterdag 30 september 2017 - 10:47

Na het eclatante verlies tegen het ijzersterke OFC staan de neuzen weer richting de volgende wedstrijd. Tegenstander Westlandia zit op dit moment in de hoek waar de klappen vallen. Zij wonnen pas één keer in vijf wedstrijden en dat is niet waar de Naaldwijkers op hadden gerekend. Vorig seizoen was de wedstrijd nog een absolute topper, maar nu is het duel een krachtmeting waarin beide teams bij winst zelfvertrouwen kunnen tanken. Verliezen zou voor beide kampen onrust kunnen veroorzaken. Derhalve wordt het interessant op Sportpark de Hoge Bomen in Naaldwijk. Aanvang is 14.00 uur!

Door Frank van Heteren / Foto Jeffrey Oomens

VV Dongen, zeg maar het hele dorp, krabde zich ernstig achter de oren na de 0-7 nederlaag tegen OFC. Veel mensen waren het erover eens dat het sowieso niet makkelijk was geweest om een resultaat tegen OFC neer te zetten, want verliezen van een betere tegenstander is geen schande. De schaamte zat hem in de uitslag. 0-7 op 3e Divisie niveau is gewoon teveel en daarmee maak je jezelf een beetje 'the laughing stock” van de competitie. Gelukkig is voetbal opportunistisch en kan je zo'n oorwassing snel doen vergeten door een resultaat neer te zetten. Dan zullen de mensen praten over een incident. En dat was het natuurlijk ook: Een incident ! Maar het boeken van een resultaat vergt wel veel mentale veerkracht. De onzekerheid kan er zomaar insluipen. Ik geloof zelf niet dat onzekerheid zich meester gaat maken van de ploeg en zeker niet op basis van één hele slechte wedstrijd.

Vorig seizoen verloor VV Dongen met 3-0 bij Magreb '91. Ook daar had de schade flink kunnen oplopen. De week daarna wonnen ze van Juliana '31. In dit seizoen zien we wel groot verval tussen de wedstrijden in. De ene keer is het goed en de andere keer is het gewoon slecht. Het blijkt dus moeilijk te zijn om een bepaald basisniveau vast te houden. Waar ligt dat nu aan? Natuurlijk heb je te maken met wisselende tegenstanders die ook weer weten waar je sterke en zwakke punten liggen. Tactiek !! Maar in de basis kan er in één week niet een verandering plaatsvinden in persoonlijk niveau. Tenminste dat denk ik. VV Dongen is een strijdbaar team en als die er niet is transformeert de ploeg naar een middelmatig geheel. Daar zijn we vorige week getuige van geweest en het lijkt me voor de spelers geen pretje om dan op het veld te staan.

Goed, genoeg hierover! Waar VV Dongen haar eigen probleempjes kent is het in Naaldwijk wellicht nog een beetje erger. Westlandia wist in het vorige seizoen lang mee te doen in de strijd om de titel. Net als VV Dongen speelde het team van oud-zaalvoetbal icoon Edwin Grúnholz de nacompetitie. Tijdens de play-offs verraste Westalndia Rijnsburgse Boys door in Rijnsburg te winnen. De verhoudingen werden in Naaldwijk rechtgetrokken en Westlandia verloor net als VV Dongen tegen FC Lisse kansloos en kon terugzien op een fantastisch seizoen. Vandaar ook dat Westlandia vooraf aan dit seizoen werd gezien als een eventuele titelkandidaat. En ondanks de valse start van de Naaldwijkers kan het nog steeds goed komen. Want zoals hierboven beschreven kan het niet zo zijn dat het basisniveau in één keer is verdwenen. Het team is weinig onderhevig geweest aan wisselingen en kan doorborduren op het succes van vorig seizoen.

Na vijf wedstrijden zal er een kleine hap in het zelfvertrouwen zijn gebeten, want voetballend is Westlandia nog steeds een sterk team alleen blijven de resultaten achter. Meest opvallende verlies was die in de thuiswedstrijd tegen JVC Cuijk waar de ploeg een 2-0 voorsprong verspeelde en uiteindelijk met 3-5 verloor. Het zegt iets over deze competitie. Iedereen kan van elkaar winnen en verliezen.

Al met al twee (op hun manier) getergde teams, die niets liever willen dan winnen. VV Dongen wil revanche nemen op zichzelf en Westlandia wil de weg naar boven vinden! De wedstrijd op de Hoge Bomen in Naaldwijk begint om 14.00 uur (!!)

Voor degenen die willen meerijden met de bus moeten op tijd in de kantine zijn. De bus vertrekt om 11.15 uur