VV Dongen revanchehert zich met 3-2 zege op Westlandia
maandag 2 oktober 2017 - 19:44

Jaap van der Waarden redt team in de 87e minuut

Na de 0-7 nederlaag vorige week tegen OFC wist VV Dongen afgelopen zondag Westlandia te verrassen. In Naaldwijk werd het 2-3, omdat Jaap van der Waarden de enige echte kans in de tweede helft omzette naar de winnende treffer. VV Dongen was vooral sterk in het tweede gedeelte van de eerste helft, Westlandia domineerde zowat de gehele tweede helft en wist een achterstand van 0-2 terug te brengen naar 2-2. Uiteindelijk kregen de Westlanders de kous over de kop en leden de vijfde nederlaag op rij. VV Dongen klom door de winst naar de zesde plaats. Aanstaande zondag 8 oktober gaat VV Dongen naar Den Haag voor het duel tegen promovendus Quick.

Door Frank van Heteren / Foto Jeffrey Oomens

Aan het begin van de wedstrijd tegen Westlandia kon trainer Ron Timmers van VV Dongen niet beschikken over een aantal sterkhouders. Paul van Zon, Jan Gerrits, Floris Wouters, Gijs van den Berg en Moustafa Mohammad waren allen niet fit genoeg om in de basis te starten. Wouters en Gerrits zaten wel op de bank. Dat betekende dat Timmers weer flink moest sleutelen om vooral een redelijke defensie neer te zetten. Dongen 2- speler Stefan Maas maakte zijn debuut aan de linkerkant en jongeling Jan Bogers startte naast Giovanni Henskens in het centrum van de verdediging. Luuk Hultermans week uit naar rechts. Op het middenveld keerde Jaap van der Waarden terug na een lastige blessure. Hij had nog geen minuut gespeeld. Voorin mocht Thomas Schilders het in de spits gaan proberen en verving Thoma Sivananthan de geblesseerde Mohammad aan de linkerkant.

Na een aftastende periode van beide teams kreeg Westlandia in de 10e minuut de eerste kans om de score te openen. Een steekbal van Jeroen Spruit op Remon van Bochoven leverde in het vervolg een akelige botsing op tussen van Bochoven en keeper Jordy Zielschot van VV Dongen. Zo erg zelfs dat er gevreesd werd voor ernstig hoofdletsel (jukbeen) bij de goalie van de VV Dongen. Hij werd vervangen door Rob Roovers en bij nader onderzoek in het ziekenhuis bleek er niets te zijn gebroken en was de enorme zwelling op zijn gezicht zich na de wedstrijd al aan het terugtrekken.

De zoveelste aderlating bij VV Dongen knaagde niet direct aan het zelfvertrouwen. VV Dongen speelde wat onbevangener en drukte Westlandia terug op eigen helft. In de 22e minuut kreeg spits Schilders dé kans om te scoren maar op nog geen twee meter voor een open doel raakte hij de lat. In de 28e minuut kon er een kans voor VV Dongen worden genoteerd toen Glenn Kools een vrije schietkans kreeg. Zijn schot werd geblokt en in de omschakeling kreeg Westlandia de ruimte om voor het doel van Roovers te verschijnen. De kopbal van Jeroen Spruit verdween al in het doel toen Giovanni Henskens met een acrobatische actie de bal van de lijn joeg. Alleen al voor de uitvoering zou men tien punten moeten geven.

Maar het was toch VV Dongen dat bleef aandringen. Nadat aanvoerder Remon Koenen een bal keihard over het doel had geschoten was het Westlandia routinier Marko van der Knaap (38) die in zijn eigen zestienmetergebied over de bal struikelde en daarbij hands maakte. Arbiter Witlox kon niets anders doen dan naar de elfmeterstip wijzen. De eerder ongelukkige Schilders velde het vonnis en scoorde beheerst de 0-1. (0-1 in de 38e minuut).

Westlandia was het even kwijt en VV Dongen combineerde er lustig op los. Er ontstond zoveel ruimte dat middenvelder Daan Poelmans in de 44e minuut vrij mocht aanleggen. De linkspoot vond het gaatje achter doelman Jari Duijvestijn en met een hard en afgemeten schot scoorde hij vanaf ruim twintig meter de 0-2. (0-2 in de 44e minuut). Westlandia leek verslagen, maar met nog een helft voor de boeg was het nog niet gespeeld. Westalndia trainer Edwin Grúnholz gooide het over een andere boeg en wisselde wat offensiever. Dat wierp zijn vruchten af want VV Dongen werd compleet achteruit gedrukt. De vleugels van Westalndia zorgden voor het gevaar en keeper Roovers had last van al die hoge ballen die langs hem heen vlogen.

Het kon ook niet anders dan dat de Naaldwijkers gingen profiteren. In de 56e minuut scoorde Man of the Match Adnan Bajic de aansluitingstreffer, nadat Spruit de paal had geraakt. De rebound werd onberispelijk ingeschoten. (1-2 in de 56e minuut). VV Dongen kwam er nog maar sporadisch uit en nadat Jeroen Spruit in de 67e minuut de gelijkmaker binnenschoof zag het er donker uit voor de Dongenaren. In de 70e minuut haalde Jan Bogers de bal van de lijn en bijna elke aanval van Westlandia was gevaarlijk. Het was wachten op de 3-2.

Maar het liep anders. Remon Koenen kreeg in de 87e minuut veel ruimte op het middenveld en kon vrij indribbelen. Hij vond spits Schilders die op zijn beurt de geheel vrijgelaten Jaap van der Waarden vond. De 24-jarige middenvelder bedacht zich geen moment en schoot de bal snoeihard binnen. (2-3 in de 87e minuut). Het vonnis was geveld en waar aan de ene kant VV Dongen van geluk mocht spreken was het voor Westlandia zuur dat hun goede spel niet werd beloond met een verdiend punt. “Ja dan zullen we ergens toch nog iets niet goed hebben gedaan” was de nuchtere conclusie van Edwin Grúnholz.

Zondag 8 oktober speelt VV Dongen de uitwedstrijd tegen Quick Den Haag. Aanvang van de wederzijds is 14.00 uur

38. 0-1 Schilders

44. 0-2 Poelmans

56. 1-2 Bajic

67. 2-2 Spruit

87. 2-3 van der Waarden

Opstelling VV Dongen

Zielschot (10. Roovers), Bogers, Henskens, Maas, Hultermans (60. Wouters), Koenen, Poelmans, Kools, van der Waarden, Sivananthan ( 71. Gerrits), Schilders.

Geel: Henskens