Klinkende overwinning VV Dongen op OJC
maandag 23 oktober 2017 - 14:45

4-0 zege komt als geroepen

Nog geen week geleden zat alles wat VV Dongen heette in zak en as. Twee nederlagen op rij en maar liefst 18 doelpunten tegen in vier wedstrijden Maar afgelopen zondag om half vijf zag de wereld er ineens heel anders uit. VV Dongen verraste haar eigen publiek met een klinkende 4-0 zege op streekgenoot OJC, waardoor ze in het klassement stegen naar een zevende plaats (9-15). Het was geen gemakkelijke wedstrijd al doet de uitslag dat wel vermoeden. Strijd en passie waren de ingrediënten voor een heerlijke Derby die een terechte winnaar kreeg.

Door Frank van Heteren

Dit is niet genoeg OJC !!” Trainer David Vecht trachtte in de tweede helft zijn ploeg naar grotere hoogtes te schreeuwen, maar zag dat zijn team in de eindfase geluk en scherpte ontbeerde. Het was bij een stand van 1-0 voor VV Dongen. De gekortwiekte kanariepietjes lieten zich na weken van vleugellam gedrag van de beste kant zien en beloonde een uitstekende eerste helft met een terechte voorsprong door een doelpunt van Tom Kolkert. (31e minuut 1-0).

Beide partijen deden in het eerste kwartier niet veel voor elkaar onder en was OJC zelfs de bovenliggende ploeg. Onder leiding van de van de Treffers teruggekeerde Wesley Meeuwsen werd VV Dongen teruggedrukt op eigen helft en waren de eerste kansen voor de ploeg uit Rosmalen. VV Dongen trainer Ron Timmers had op het middenveld gekozen voor de jonge Mart van Bree (21) op de 10-positie. “Jaap van der Waarden had niet getraind en dan speel je niet dus moest ik Mart op een voor hem redelijk onbekende positie zetten. Maar ik moet zeggen dat hij die rol uitstekend heeft ingevuld.”

Het zoeken naar de juiste balans duurde een kwartier en verdedigingsleider Giovanni Henskens zette zijn poppetjes op de juiste plaats. OJC had in de 11e minuut een voorsprong moeten nemen. Nadat er een spervuur van schoten richting doelman Jordy Zielschot waren afgevuurd was het vooral aanvoerder en uitblinker Remon Koenen die zijn ploeg bij de hand nam. Samen met Jan Gerrits bestookte hij de linkerkant van OJC waar linksback Melvin van Gestel redelijk zoek werd gespeeld. Koenen en Gerrits vonden elkaar blindelings en bij balverlies was het Glenn Kools of Mart van Bree die direct druk zette op OJC. Dat leverde een aantrekkelijk voetbalspektakel op. OJC kon zich op verschillende momenten onder de druk uitspelen en was dan onmiddellijk erg gevaarlijk. Zo had Meeuwsen in de 17e minuut de 0-1 op de schoen maar zijn inzet werd door keeper Jordy Zielschot vakkundig onschadelijk gemaakt.

VV Dongen beukte daarna nadrukkelijk op het doel van routinier Bart Tinus. De goalie met grote staat van dienst moest een aantal malen aan de bak om een doelpunt van VV Dongen te voorkomen. In de 26e minuut leek hij gepasseerd toen VV Dongen aan de rechterkant eindstation Remon Koenen vond. Zijn laag ingeschoten inzet ging via de binnenkant van de paal het veld weer in.

Het doelpunt kon niet uitblijven en die viel dus in de 31e minuut. In de 38e minuut was het wederom Meeuwsen die de 1-1 op zijn hoofd had liggen. Een scherpe voorzet naar de eerste paal werd door hem diagonaal naast gekopt. Zielschot was al verslagen. Net voor de rust vergiste scheidsrechter de Cock zich in de regels en bood OJC een enorme kans op de gelijkmaker. Een bal die tegen een been van een Dongen speler werd geschoten rolde terug in het doelgebied van Zielschot. Geen bewuste terugspeelbal dus deze mag opgeraapt worden. Niet volgens de Cock en hij gaf op acht meter voor het doel een vrije trap aan OJC. De bal werd loeihard over geschoten.

Strijd en passie werden door beide teams uit de kast gehaald. Harde en stevige duels op een nat maar goed bespeelbaar veld volgden elkaar in hoog tempo op. Het was in de 59e minuut wederom aanvoerder Meeuwsen die voor open doel niet goed uitkwam met zijn passen en net naast schoot. VV Dongen hapte even naar adem maar speelde met hartstocht en vonden net dat ene beetje meer waar trainer Vecht al riep dat OJC net te weinig bracht. “Bij 2-0 weet je dat het hier heel moeilijk gaat krijgen vandaar dat ik mijn team nog een extra boost wilde geven.” De trainer uit Rosmalen zag wat hij al vreesde. Remon Koenen kreeg het voor de zoveelste keer op zijn heupen en stak het middenveld in de breedte over. Zijn pass op Kools werd vervolgd met een pass op de vrijstaande Moustafa Mohammad. De jongeling sneed het zestienmetergebied in en dacht niet na. Met een snoeihard schot verschalkte hij Tinus in de korte hoek. (2-0 in de 71e minuut)

Vecht wisselde aanvallend maar zag zijn team instorten. De ruimtes werden groter en VV Dongen profiteerde optimaal. Het derde doelpunt was van grote voetbalschoonheid. Remon Koenen bediende aan de de rechterkant de sprintende Mart van Bree. Zonder de bal aan te nemen joeg hij de bal voor het doel. De inlopende spits Tom Kolkert hoefde slechts zijn voet tegen de bal te plaatsen en bezorgde op dat moment de overwinning voor V Dongen (3-0 in de 76e minuut)

Het slotakkoord was voor Moustafa Mohammad. Zijn harde werken beloonde hij met een prachtig doelpunt. Op de rand van het zestienmetergebied speelde hij zich vrij en bedacht zich geen moment. Met een droog en laag schot passeerde hij Tinus voor de vierde keer en maakte daarmee samen met Tom Kolkert twee doelpunten (4-0 in de 88e minuut). Trainer Timmers is normaal niet zo gul met het geven van individuele complimenten maar zag in Mohammad de Man of the Match. “Hij is gekomen vanuit de 1e klasse en dan is twee klassen verschil erg groot. Hij weet zich uitstekend staande te houden en dat verdient een compliment!”

Aanstaande zondag 29 oktober is er weer een Brabantse Derby. VV Dongen gaat op bezoek bij de nummer twee UNA. Aanvang 14.30 uur

Op de Facebook pagina van VV Dongen kunt u de uitgebreide analyse terugzien met beide trainers.

31. 1-0 Kolkert

71. 2-0 Mohammad

76. 3-0 Kolkert

88. 4-0 Mohammad