Dongen JO17-1 pakt de punten bij Nivo Sparta
maandag 30 oktober 2017 - 20:47

Zaterdag 28 oktober – De uitwedstrijd tegen Nivo Sparta staat op het programma voor de mannen. Vorige week oefende JO17-1 tegen JEKA met een gehavende selectie. De trainer testte die match enkele nieuwe, tactische varianten uit. Vandaag weer een serieuze competitiewedstrijd tegen de ploeg uit Zaltbommel. De selectie is op één speler na compleet, een vakantieganger is teruggekeerd en de geblesseerde verdediger weer inzetbaar en zo kon de trainer dus keuzes maken. Indien onze jongens de punten weten te pakken nestelen zij zich wat meer in de middenmoot van de competitie na de valse start van het seizoen met rode kaarten en schorsingen. In de wedstrijden tegen WSC en Kloetinge hebben onze jongens laten zien een taaie ploeg te zijn die niet zomaar te kloppen is. In Zaltbommel valt gelijk op dat het hoofdveld, kunstgras, erg groot is en er veel wind over het veld staat. Voetballen wordt daardoor iets moelijker en vanwege de grootte van het veld een uitdaging voor de trainer om er een passend geheel van te maken.

Als de wedstrijd begint lijkt het alsof Dongen thuis speelt en Nivo Sparta uit. Dongen heeft het balbezit, Nivo Sparta zakt in en probeert er eigenlijk alleen uit te komen via de lange ballen van de rechter centrale verdediger. In de opbouw heeft de ploeg veel moeite de middenvelders te bereiken en onder druk maken zij relatief veel fouten. Dit biedt Dongen mogelijkheden. Meerdere keren wordt getracht onze voorwaartsen vrij voor de keeper te zetten, maar veelal mislukt dit. Ofwel doordat de eindpass niet goed is, ofwel omdat de voortzetting van de aanvallers niet voldoende is, lukt dat maar matig. Het veld is stroperig en daar hebben de aanvallers van Dongen moeite mee. Dongen komt tot een aantal schoten van afstand, wat gevaarlijke indraaiende voorzetten, dode spelmomenten die gevaarlijk lijken, maar uiteindelijk nog niet tot scoren. De Dongen goalie hoeft nauwelijks in actie te komen. Nivo Sparta laat zich zelden zien en moet het hebben van een goed vallende lange bal of fouten in de defensie. Dongen is een paar keer slordig in het verdedigen en geeft hierdoor een tweetal keren een corner en een vrije trap weg. Deze momenten grijpt Nivo Sparta wel aan om te laten zien dat ze van plan zijn een goaltje mee te pikken. Echter loopt alles goed af voor Dongen. Een aanval over de linkerkant moet dan tot een doelpunt leiden. De linksback komt mee op, gaat de combinatie aan en weet met een splijtende pass de buitenspeler voor de keeper te zetten, waar hij lijkt te missen krijgt hij toch nog een teen tegen de bal die de keeper weet te passeren : Dongen op een 0-1 voorsprong en we gaan richting de kleedkamers.

In de rust benadrukt de trainer dat drie punten mee naar Dongen nemen de enige opdracht is die telt. Zelfs het voetbal hoeft niet mooi te zijn, maar wel effectief. De wind en het stroperige veld maken het gevaarlijk om te blijven voetballen. In de tweede helft blijkt dat onze aanvoerder het iets te letterlijk opneemt en hij zorgt er dan ook voor dat de leiders van Nivo Sparta lange tijd na de wedstrijd nog naar ballen aan het zoeken zijn. Maar goed, het geeft Dongen telkens wel de tijd weer in organisatie te gaan staan en Nivo Sparta niet gevaarlijk te laten worden. Echter die 0-1 stand geeft niemand een gerust gevoel. De trainer heeft een aantal keren gewisseld en het spel wordt er niet beter op. Op het middenveld worden scherpe duels uitgevochten, maar veel kansen ontstaan er niet. Met deze stand lijkt Nivo Sparta te hopen op meer en de druk neemt langzaam iets toe. Ondanks het overwicht van Dongen gedurende de gehele wedstrijd tot dan toe is de opluchting groot wanneer de verdedigende middenvelder van Dongen de bal krijgt nadat de ingevallen spits zich knap heeft vrijgespeeld vanuit de hoek en hem de bal in zijn voeten schuift. Op de rand van de zestienmeter schiet de middenvelder en via een tegenstander laat hij de keeper geheel kansloos: 0-2, de wedstrijd lijkt beslist!

Maar dan…. Te veel Dongen spelers denken de buit binnen te hebben en Nivo Sparta valt aan. Via de zijkant weten zij de bal terug te trekken naar een geheel vrijstaande speler: 1-2 in blessuretijd. Normaal niets aan de hand en iedereen zou wakker moeten zijn, maar zo niet voor Dongen JO17-1. Deze lijken nog steeds niet te beseffen dat het slechts een marge van 1 doelpunt betreft en laat Nivo Sparta wederom aanvallen. Via de kluts komt de bal bij een aanvaller in de zestien en Dongen heeft het geheel aan zijn keeper, maar toch ook wel aan de aanvaller van Nivo Sparta te danken, dat het de wedstrijd met 1-2 gaat winnen. De aanvaller schiet de bal erg slecht in en de keeper kan de bal weg boksen.

Ondanks een groot overwicht, het betere spel en de scherpere duels hebben de jongens het zich onnodig moeilijk gemaakt. Gelukkig zonder schade vandaag, maar laat het een goede les zijn richting volgende week wanneer gedeelde koploper Sarto op bezoek komt. Hoewel er steeds meer lijn in het spel komt moet de concentratie en scherpte van minuut 1 tot 80 + … aanwezig zijn! Kortom, werk aan de winkel willen we volgende week de drie punten in Dongen houden en weer een stapje naar boven kunnen doen!