Het Middagje VV Dongen: te gast ADO ‘20
donderdag 2 november 2017 - 15:03

1

Voorbeschouwing VV Dongen – ADO ‘20

Zondag 5  november om 14.30 trapt VV Dongen voor het eerst in de geschiedenis af tegen ADO ’20 uit Heemskerk. ADO ’20 staat op een 12e plaats met 12 punten uit 10 duels. VV Dongen staat met 15 punten op een 9e positie. Een echt middenmoot gevecht die in alleen maar interessanter wordt door de onbekendheid van ADO ‘20

Door Frank van Heteren

ADO ’20 uit Heemskerk heeft een lange historie in het topamateur voetbal. Rond de jaren zeventig werd de ambitie uitgesproken dat de club zich moest gaan vestigen in de eerste afdeling van het amateurvoetbal. Een lange termijn gedachte die zijn beslag kreeg in 1988. Vanaf die periode (op twee seizoenen na) speelt de Heemskerkse vereniging op het hoogste niveau. In 2012 volgde na 22 seizoenen Hoofdklasse en na 570 wedstrijden het langgekoesterde kampioenschap. ADO ’20 promoveerde naar de toenmalige TOP klasse en wist zich in het eerste seizoen zeer goed te manifesteren en behaalde een tweede plaats. De twee seizoenen daarna waren niet zo succesvol en in 2015 degradeerde het team naar de Hoofdklasse en was ADO ’20 terug bij af.

Nu, twee seizoenen later is ADO ’20 terug op het niveau waar ze wil spelen. Vorig seizoen werd het kampioenschap binnengehaald. Met negen punten voorsprong op de nummer twee Woezik en met een doelsaldo van 82-41 was de promotie overtuigend! VV Dongen en ADO ’20 hebben één ding gemeen. Beiden zijn ooit KNVB beker kampioen van Nederland geweest. ADO ’20 in 2001 en VV Dongen in 2010. Verder zijn er weinig overeenkomsten.

Voetballend doet ADO ’20 het niet goed en niet slecht in de 3e Divisie. VV Dongen speelde als het enige team nog geen een keer gelijk. ADO ’20 daarentegen deed dat al zes keer. Het mooiste gelijkspel is van zondag 22 oktober jl. ADO ’20 speelde een thuiswedstrijd tegen Be Quick 1887 (BQ)  uit Groningen. Een  bizar duel die moet zijn beleefd als een ware thriller. BQ had de wedstrijd redelijk in handen en wist op een 2-0 voorsprong te komen. De thuisploeg ADO ’20 moest zelfs vanaf de 51e minuut verder met tien man na een bestrafte elleboogstoot op een aanvaller van BQ. Met man macht gingen de tien mannen in de aanval en weigerden zich over te geven.

Wat zich ontspon had niemand voor mogelijk gehouden en dat zijn de momenten in je leven die je als supporter nooit meer vergeet. ADO ’20 kwam terug tot 1-2, maar BQ herstelde zich en liep van 1-3 door naar 1-4. In de 82e minuut, 1-4 !!! Maar in de 87e, 88e en slotminuut trok ADO ’20 de stand recht. Met tien man ! Ze konden zelfs nog winnen, maar de supporters waren al hevig onder de indruk en spraken van Het wonder van de Vlotter (thuisbasis van ADO ’20).

Het zegt iets over de mentale kracht! Het team van trainer Raymond Bronkhorst heeft dan wel veel draws , ze doen dat vooral tegen de gelijkwaardige middenmoters. ADO ’20 verloor van UNA (2-3) en van OFC (4-3). Winst was er in Limburg bij EVV (0-2) en thuis tegen het van slag geraakte Westlandia (4-2).

VV Dongen scoort op dit moment precies 50%. Vijf keer winst en vijf keer verlies. Zo zie je maar weer dat een gelijkspel je niet echt verder helpt. Persoonlijk houd ik daar wel van. De dood of de gladiolen, zoals mijn vader altijd zei. Vorige week echter had VV Dongen aanspraak mogen maken op een gelijkspel. Niet omdat de kansen evenredig waren, maar meer omdat VV Dongen gepassioneerd de bakens probeerde te verzetten. Soms deed het team van Timmers dat ook wel een beetje naïef, omdat in de drang naar voren de restverdediging werd verwaarloosd. VV Dongen mocht van geluk spreken dat UNA niet bij machte was om dit slim uit te spelen anders had er weer een grote nederlaag aan de broek van de jongens gehangen. Maar gelukkig gebeurde dat niet en waren er genoeg positieve aanknopingspunten voor het treffen met ADO ’20.

Altijd weer leuk om een nieuw team op Sportpark de Biezen te mogen ontvangen. Een ploeg die de die-hard supporter niet kent en waar we met zijn allen om half vijf van weten wat ze hebben gebracht. Dat geldt ook voor VV Dongen, want in deze mooie competitie kan het alle kanten op en is niets te voorspellen. Alles hangt af van de vorm van de dag en daar moeten wij het maar mee doen.

U bent van harte welkom bij Het Middagje VV Dongen. Aanvang van de weedstrijd is 14.30 uur