JO17-1 neemt 3 punten mee uit Barendrecht
maandag 13 november 2017 - 13:21

Zaterdag 11 oktober – De wedstrijd in Barendrecht tegen Smitshoek staat op het programma. De nummer twee van de ranglijst krijgt de nummer 9 op bezoek. Op papier zou iedereen zeggen dat Smitshoek dit klusje zou moeten klaren, maar de mensen die de JO17-1 dit seizoen van dichtbij meemaken, weten dat dit op voorhand niet het geval is. Onze jongens laat bij vlagen zien, dat wanneer ze compleet zijn, er geen enkele ploeg over ze heen walst. Vorige week ging koploper Sarto er met 2-3 winst vandoor. En ook die wedstrijd had Dongen het puntverlies toch echt mede te danken aan eigen foutjes.
In de bespreking werd dit door de trainer dan ook uitvoerig aan de orde gebracht. Er vielen twee dingen op. Als je vorige week twee keer scoort tegen de koploper, maar toch met lege handen staat dan krijg je simpelweg teveel goals tegen. Daarnaast schatte trainer Lars Smitshoek vooraf in als een ploeg die erg solide en compleet is. Zij hadden immers weinig tegengoals, maar blijken overigens ook zelf niet erg productief met het scoren van goals. Een tegenstander die als geheel completer is en minder afhankelijk van twee spelers met extra kwaliteiten, zoals dat bij Sarto het geval is. De opdracht luidde dan ook om eerst vanuit een defensieve zekerheid te voetballen. Wanneer de nul gehouden werd, was een eerste puntje binnen en de trainer ging ervan uit dat de aanvallende spelers er toch wel eentje binnen zouden prikken. Een duidelijk beeld dat er werd geschetst, maar dan de wedstrijd…..

Hoewel onze trainer niet over een glazen bol beschikt, kwamen zijn voorspellingen uit. Smitshoek is een compleet team dat beschikt over snelle aanvallers en daardoor verschillende wapens heeft. Met een opbouw van achteruit en gevaarlijke aanvallen over de flanken zetten zij direct Dongen vast. Dongen heeft hier in de beginfase moeite mee. Ballen worden uit nood naar voren geschoten en de keren dat er opgebouwd wordt, leidt dit tot veel balverlies. Kansen voor Smitshoek ontstaan er echter ook niet. Na een twintig minuten spelen veranderen de verhoudingen wat. Dongen komt er wat brutaler uit, weet een aantal keren goed de spits te bereiken en ook de beide buitspelers zijn een aantal keren hun backs te slim af. Tot echt grote kansen leidt dit niet maar Barendrecht wordt nu ook wat voorzichtiger. In een aantal dode spelmomenten uit corners en vrije trappen laat Dongen zien dat het weer langzaam terugkomt in de wedstrijd. De laatste tien minuten enerzijds het overwicht van Dongen met een afstandsschot en een klutsbal uit een corner, maar daaropvolgend ook nog een gevaarlijke aanval van Smitshoek die uiteindelijk wordt afgefloten voor buitenspel. Met een 0-0 stand wordt de kleedkamer bereikt.

Dongen mag zich niet ongelukkig prijzen met deze tussenstand. Hoewel er geen hele grote kansen zijn weggegeven was het lichte overwicht toch wel voor Barendrecht. Anderzijds hebben onze jongens van JO17-1 met een aantal goede aanvallen ook laten zien dat er meer te halen viel. En ook niet onbelangrijk, de vooraf zo belangrijk verdedigende “nul” stond nog steeds op het scorebord. De trainer brengt in de rust 2 nieuwe jongens in het veld.

Direct in de tweede helft laat Dongen zien niet rond de eigen zestien te blijven hangen. Met een vloeiende aanval wordt richting de goal van Smitshoek opgestoomd, maar dat levert slechts een corner op. Een aanval die de intentie van Dongen goed weergeeft. En een paar minuten later lijkt Dongen op voorsprong te komen. De ingevallen linksbuiten zet een goede aanval met de linksback voort en in twee combinaties staat deze in de zestien van Smitshoek, zijn voorzet wordt binnen gewerkt door de andere aanvaller, maar de grensrechter van Smitshoek wist de scheids te melden dat dit in buitenspelpositie gebeurde: 0-0 dus.
De wedstrijd golft vervolgens op en neer. Een paar keer weet Smitshoek goed door te breken over de rechterkant van Dongen en een tweetal voorzetten worden dan ook ter nauwer nood naast geschoten. Dongen komt hier heel goed weg, maar dit zijn dan ook de enige kansen die Smitshoek weet te creëren. Uit de vele standaardsituaties die de scheidsrechter vanmiddag aan beide kanten geeft weet Smitshoek geen voordeel te halen. Dongen daarentegen wordt hiermee wel gevaarlijk. Al tweemaal heeft de keeper van Smitshoek redding moeten brengen op een goed, maar helaas niet goed genoeg ingeschoten vrije trap van onze aanvoerder. De twee buitenspelers blijven met regelmaat gevaarlijk, hetgeen Smitshoek ertoe dwingt ook geen grote risico’s te nemen achterin.
Inmiddels is de sterke maar moegestreden spits ingeruild voor een technisch vaardige en wendbare aanvaller en heeft ook de uitgeslapen back zijn rentree mogen maken. Zouden zij dan de wedstrijd nog kunnen kantelen? Jazeker, de behendig ingevallen aanvaller weet eerst een vrije trap te veroorzaken op een belangrijke plaats en vervolgens weet hieruit de linksbuiten door te breken. Hij lijkt te worden afgetroefd door de verdediger van Smitshoek, maar deze neemt geen risico en speelt de bal over zijn eigen achterlijn. Nog 5 minuten te spelen en een corner van Dongen wordt strak getrapt net voorbij de eerste paal. De rechtsbuiten is met een snoekduik aan komen vliegen en raakt de bal precies goed op zijn hoofd….. 0 – 1 ! Keeper kansloos. In de hierop volgende minuten weet Smitshoek niet meer aan te dringen en neemt Dongen de 3 punten mee naar huis.
Drie punten die misschien wat teveel waren gezien het evenwichtige spelbeeld de tweede helft, waarin Smitshoek iets sterker oogde, maar desalniettemin niet minder welkom!

Gestreden voor de drie punten vandaag moet er echter worden toegewerkt naar volgende week! Pittige trainingsweek met daarin een duidelijk doel: volgende week de drie punten in Dongen houden, wanneer de derby tegen TSC op het programma staat. Succes jongens!