VV Dongen de gelukkigste tegen Be Quick 1887
maandag 19 februari 2018 - 12:31

Drie welkome punten na 1-2 winst

In het hoge noorden weet je nooit wat je kan verwachten. Gelukkig was het veld egaal en hebben de gasboringen nog geen effect op de omgeving rond het oude stadion de Esserberg. Be Quick en VV Dongen trachtten echter wel met ‘vol gas’ de wedstrijd in te gaan, maar leverden achteraf beiden een matige pot af. Slordig spel; weinig combinaties en slecht positiespel waren datgene wat de 150 toeschouwers voorgeschoteld kregen. Binnen 4 minuten tijd werd de wedstrijd beslist in het voordeel van VV Dongen waar een gelijkspel misschien meer op zijn plaats was geweest. Gezien het aantal keren dat VV Dongen voor het doel van Be Quick verscheen was het voordeel iets meer voor de Brabanders, maar Be Quick verzuimde in de beginfase aftand te nemen. De 1-2 kwam voor VV Dongen als een welkome verrassing. Aanstaande zondag 25 februari speelt VV Dongen op Sportpark de Biezen tegen JVC Cuijk. Aanvang 14.30 uur

Door Frank van Heteren / Foto Andor Heij

Met een supportsschare van maar liefst 10 man reisde VV Dongen afgelopen zondag af naar Haren (Groningen). Het was de dag dat VV Dongen verdediger Mitchell van der Stappen zijn rentree maakte na een afwezigheid van ruim anderhalf jaar. Op woensdag 21 september 2016 raakte de lange middenvelder ernstig geblesseerd in het bekerduel tegen Go Ahead Eagles. De knieblessure was zo heftig dat menigeen vreesde voor de verdere carrière van de aanvoerder en leider van het team. Met geduld en intensieve revalidatie is het van der Stappen gelukt om terug te keren op de plaats waar hij thuishoort. “Groot compliment aan de medische staf” was het commentaar van de trainersstaf van VV Dongen.

Tijdens de wedstrijd tegen Be Quick werd meteen duidelijk dat de aanwezigheid van van der Stappen een meerwaarde is voor het team van Timmers. Ondanks de weinige speelminuten op het hoogste niveau leidde de aanvoerder zijn verdediging alsof hij nooit was weggeweest en dat bracht tevens rust in het defensieve blok van de geel-blauwen. “Het was wel wennen hoor, maar ik ben tevreden. En we hebben ook nog eens gewonnen!” De glimlach van Mitchel van der Stappen verraadde niets.

VV Dongen kwam in de beginfase van het duel een aantal keren goed weg. Twan Nieboer mikte in de 3e minuut van dichtbij over en schoot Daan Driever in de 17e minuut  op de lat. VV Dongen kon niet in het juiste ritme komen en vooral in de voorhoede werden geen potten gebroken. Moustafa Mohammad beleefde een mindere dag en kon op geen enkel moment de bal vasthouden, waardoor trainer Timmers hem in de rust wisselde voor Mart van Bree. Thomas Schilders verving de lichtgeblesseerde Tom Kolkert in de spits maar werd gemakkelijk aan banden gelegd door de keiharde aanvoerder van Be Quick, Robert Talens.

Slecht twee keer voor rust had VV Dongen de kans om de score te openen. Moustafa Mohammad werd vrij voor Be Quick keeper Smit gezet maar rondde niet goed af en bij een corner in de 45e minuut was het bijna kassa voor Mitchell van der Stappen die net een voet tekort kwam bij de tweede paal.

Na de pauze was het VV Dongen dat meer voor het doel van Smit verscheen. Nog niet echt gevaarlijk maar de Dongenaren zetten meer druk naar voren. Mede door het inbrengen van van Bree kwam er meer diepte in het spel. “Ja dat klopt wel, maar we konden de bal niet één keer drie keer naar elkaar spelen.” Assistent-trainer Peter van Vugt was hard in zijn analyse. De verkleumende toeschouwers bleven een rommelig treffen zien en wisten dat de eerst-scorende de drie punten mee zou nemen. Alles veranderde in de 64e minuut toen Be Quick verdediging de bal niet goed verwerkte en deze voor de voeten van Thomas Schilders kwam. Uit het niets haalde hij snoeihard uit en kon daar keeper Smits mee verrassen. (0-1 in de 64e minuut).

Lang genoot VV Dongen niet van de voorsprong want de raar fluitende arbiter Tempelaar trapte in een schwalbe van een aanvaller van Be Quick.  Jan Gerrits zou een aanvaller in de rug hebben geduwd, maar in zijn loopactie kon dat nooit het geval zijn geweest. Tempelaar besloot een penalty te geven die door Daan Driever onberispelijk werd binnengeschoten. (1-1 in de 66e minuut).

Na de aftap ging VV Dongen meteen weer in de aanval. Bij een pass zou een verdediger hands hebben gemaakt en Tempelaar gaf VV Dongen een vrije trap aan de linkerkant van het zestienmeter gebied. Vanaf zo’n 18 meter wist Mart van Bree het gaatje te vinden en schoot de bal in de korte hoek langs de verbouwereerde Smit. (1-2 in 68e minuut)

VV Dongen trok de winst nu wel simpel naar zich toe en verwelkomde de punten met plezier. Aanvoerder Robert Talens was kort in zijn commentaar. Tegen één van zijn vrienden zei hij geïrriteerd: “Je krijgt niet altijd wat je verdient!” VV Dongen was de gelukkigste en door de winst stijgt de ploeg naar de 7e plaats. Be Quick staat nu laatste.

Aanstaande zondag kan VV Dongen een aanval doen op de 5e plaats in een Brabants onderonsje tegen JVC Cuijk. Aanvang 14.30 uur

64.  0-1 Schilders

66.  1-1 Driever

68.  1-2 van Bree