VV Dongen zakt door het ijs
maandag 26 februari 2018 - 16:44

JVC Cuijk verslaat matig VV Dongen met 0-2

Een paar honderd toeschouwers trotseerden de bittere kou om VV Dongen te steunen in de thuiswedstrijd tegen JVC Cuijk. Het Brabants onderonsje liep voor de Dongenaren uit om een complete deceptie.  De 0-2 nederlaag was een fletse afspiegeling van de manier waarop VV Dongen de strijd was aangegaan. “We hadden de mogelijkheid om Dongen meer pijn te doen, maar dat hebben we verzaakt.” Winnende coach Ruud Kaiser zag zijn team een gedegen prestatie afleveren waar trainer Ron Timmers een beetje beteuterd voor zich uitstaarde en most constateren dat zijn ploeg compleet door het ijs was gezakt. Thuiswedstrijden zijn voor de Kanaries geen zekerheidjes meer in de wetenschap dat de punten meer buitenshuis worden gepakt. Aanstaand weekend 4 maart speelt VV Dongen in Oostzaan tegen OFC en de week daarna moet het op bezoek bij ADO ’20.

Door Frank van Heteren

De gehele wedstrijd was trainer Timmers aan de gang om zijn team op te jagen. “We stonden vast en speelden meer reactie voetbal i.p.v. actie voetbal.” Zijn lichaamstaal sprak boekdelen maar op een of andere manier kon hij zijn team niet aan de gang krijgen. “Ja we speelden gewoon heel slecht, niets lukte, geen bal kwam aan en we lieten ons het kaas van het brood eten. Normaal ben ik na een nederlaag erg ziek, maar vandaag zijn we gewoon verslagen door een veel betere tegenstander.” Remon Koenen was realistisch in zijn analyse. Ook hij kwam niet los en moest na een eerste helft rechtsbuiten te hebben gespeeld in de tweede helft het middenveld versterken. “Dat is niet fijn hoor, het wordt er zelfs nog rommeliger op. Zet mij maar vanaf het begin op die positie, dan kan je nog wat verrassends doen. Nu is hun organisatie al dusdanig op orde dat je eigenlijk al weet dat zo’n omzetting geen effect oplevert.”

VV Dongen kon de hele wedstrijd amper dezelfde strijdlust ten tonele brengen. JVC Cuijk won alle duels en zocht in de omschakeling sterspeler Jordie van der Laan. De spits bleek een echte handenbinder voor de defensie van VV Dongen, maar ook de buitenspelers Boy Visser en Stan Broenland kwamen veelvuldig door op de zijkanten. Zij werden dan weer ondersteund door de beide backs. VV Dongen werd gedwongen om de lange bal te spelen. Tot grote ergernis van Timmers zag het publiek amper een normale aanval van de thuisploeg.

Desondanks kreeg VV Dongen in de 17e minuut  de kans om op voorsprong te komen. “Het was nog geeneens een aanval waarbij een doelpunt uit voort zou komen maar er werd hands gemaakt en hij legde hem op de stip. Ik heb het niet gezien hoor.” Timmers’ zijn ploeg pakte het cadeautje niet uit want Paul van Zon miste hopeloos. “Ja ik had die bal al een paar keer verlegd en telkens waaide die weer in een kuiltje. De bal moet iets wits raken om hem te kunnen nemen en op een gegeven moment was ik het beu en nam de bal. Gewoon heel slecht genomen, bijna recht op de keeper af.”

Het had een impuls kunnen zijn maar de misser bleek de enige echte kans. JVC Cuijk bleef rustig doorgaan waar het mee bezig was en beloonde zich op het einde van de eerste helft. In de 44e minuut kreeg VV Dongen drie kansen om een aanval van JVC af te slaan, maar i.p.v. de 0-0 over de pauze streep te trekken klungelde de verdediging van VV Dongen zozeer dat Cuijk uit een scrimmage wist te scoren. De verdediging stond te slapen een van der Laan tekende zijn zoveelste doelpunt van dit seizoen aan. (0-1 in de 44e minuut).

De komst van Mart van Bree en de omzetting van Koenen naar het middenveld leverde niets op. Moustafa Mohammad en Thomas Schilders werden vakkundig aan banden gelegd en hadden niets in te brengen bij Jurre Grotenhiuis. Zes minuten na rust was de wedstrijd gespeeld. JVC brak door aan hun rechterkant en bereikte van der Laan die meteen uithaalde. Zijn schot kon nog worden geblokt maar de rebound was voor Bjenze Graat eenvoudig om binnen te knallen. De 0-2 was voor VV  Dongen de doodslag. (0-2 in de 51e minuut).

Alle verwoede pogingen ten spijt, VV Dongen zag er levenloos en armoedig uit. HVC Cuijk verzuimde VV Dongen te slachten en was uiteindelijk mild voor de verbleekte Kanaries. “Dit was weer een hele slechte wedstrijd, de zoveelste van het seizoen. Er is veel werk aan de winkel.” De harde woorden van Ron Timmers zullen het effect nog moeten sorteren. Aanstaande zondag 4 maart is de eerste poging tegen OFC. Aanvang 14.30 uur.