Voorbeschouwing OFC – VV Dongen
zaterdag 3 maart 2018 - 14:52

Ondanks de koude en onherbergzame omstandigheden gaat er morgen gewoon gevoetbald worden. De bus vertrekt in ieder geval om 11.45 uur. Het eerste team gaat de reis aan naar Oostzaan waar het veredelde profteam van OFC staat te wachten. Aanvang van het duel is 14.30 uur.

Door Frank van Heteren

Het moet me toch van het hart dat ik het jammer vind dat er de laatste tijd minder supporters meegaan dan in de voorgaande seizoenen. Zo stonden we in Groningen met slechts 10 man langs de  lijn waar we in het veerleden met een garnizoen van wel 60 man de veldrand van de vijand bemanden. Die tijden zijn helaas voorbij maar er zijn nog genoeg die wel meegaan en dat is dan ook weer hartverwarmend.

De club maakt een andere periode door en na jaren van successen landt ze in een normale wereld. Dat heeft effect op zowat alles. Minder mensen in de kantine, minder supporters langs de lijn, het moeilijker invullen van vrijwilligersbanen, etc. Is alles dan zo negatief?  Nee, want we zijn nog steeds in de omgeving een toonaangevende club en er komen bij thuiswedstrijden nog steeds gemiddeld 300 – 400 toeschouwers en ja dat was een paar jaar gelden anders. ‘Als je wint heb je vrienden’. Mensen zijn nu eenmaal snel verwend en vinden het niet fijn als het wat minder gaat. Maar ja, dat hoort nu eenmaal bij de sport en de beweging in een vereniging. We moeten ons daarom niet naar beneden lullen. We moeten juist de erfenis van het verleden omzetten in trotse verhalen om zodoende onze identiteit te bewaren. We zijn tenslotte ook in pakweg 15 jaar zo ver gekomen.

Opbouwen is moeilijker dan afbreken. Dat laatste is zo gedaan, maar het verleden bewijst dat er met een gezonde ambitie en inzet van gelijkgestemden veel kan worden bereikt. De vereniging zit in een consoliderende fase en moet zichzelf herontdekken en nieuwe ambities formuleren. Dat vergt een hoop werk; bloed zweet en tranen! Een vereniging met zoveel talent (op alle fronten) is het aan zichzelf verplicht om te blijven bewegen en daar is elk lid medeverantwoordelijk voor. Dat kan je niet afgeven op een klein clubje mensen die al jaren de kar trekken. Het is tijd voor nieuw bloed, nieuwe inzichten een ander elan, maar dan wel op de VV Dongen manier!

Eigenlijk is dit een oproep aan al die mensen die wellicht iets willen en iets kunnen maar zichzelf niet laten zien omdat ze misschien wel denken: “Die anderen doen het toch!” Die gedachte snap ik maar dat houdt de vereniging ook tegen. Het wordt tijd dat deze mensen opstaan en zich laten zien. VV Dongen gaat een nieuw tijdperk in en daar horen andere mensen bij. Zo gaat dat en zo is dat al bijna 100 jaar gegaan. Mooi toch?

Zo, dat gezegd hebbende gaan we het nu even over voetbal hebben. Na de blamerende 0-7 nederlaag tegen aankomende tegenstander OFC  en na de mindere wedstrijd van vorige week tegen JVC Cuijk kunnen de mannen van Ron Timmers zichzelf een goede dienst bewijzen door de schroom van zich af te spelen en een resultaat neer te zetten. OFC is geen gemakkelijke tegenstander. Een  elftal vol stylisten en voetballers die gepokt en gemazeld zijn in het jargon van het amateurvoetbal. Toch staat het team uit Oostzaan ‘slechts’ op een 6e positie en heeft grote verzameling gelijke spelen (10) achter hun naam staan. De ambitie was om te promoveren naar de tweede divisie maar die droom lijkt erg ver weg en dan heb je met een team vol ‘profs’ een probleem, want dan komt het op strijd en beleving aan. Teamspirit ! In Dongen lieten deze mannen zichzelf van hun beste kant zien, natuurlijk ook door het zeer zwakke spel van VV Dongen, maar toch.

VV Dongen daarentegen blijft maar goede met slechte wedstrijden afwisselen. Even leek het erop dat het team na een paar overwinningen sterker was geworden en dat er wat meer lijn in de ploeg was gekomen. Na vorige week moet die constatering de kast weer in en is het voor de echte supporter onduidelijk wat een nieuwe confrontatie op gaat leveren. Je weet het gewoon niet, het blijft elke keer weer een verrassing. En dat maakt het eigenlijk ook weer leuk!

Des te meer reden om weer eens met een grote ploeg langs de kant te gaan staan. En kan dat morgen niet dan kan dat altijd nog volgende week als VV Dongen naar Heemskerk moet om te spelen tegen ADO ’20.

Morgen vertrekken de mannen om 11.45 uur en de wedstrijd begint om 14.30 uur. Oostzaan is niet zo ver weg, dus huppekee in die auto en aanmoedigen die boys ! Ik ga !