Voorbeschouwing ADO ’20 – VV Dongen
donderdag 8 maart 2018 - 15:18

Na twee nederlagen op rij staat VV Dongen op dit moment op een 9e plaats in het klassement. Precies in het midden. Zondag 11 maart staat er weer een uitwedstrijd op het programma. Dan mogen de mannen van Timmers naar Heemskerk om het op te nemen tegen promovendus ADO ’20. Het team van trainer Raymond Bronkhorst staat op de 6e plaats met een voorsprong van 5 punten op de Dongense formatie. 37 punten uit 22 duels met een doelsaldo van 51-34. VV Dongen komt slechts tot 39-48. De bus vertrekt om 11.00 uur en de wedstrijd begint om 14.00 uur. Tijd om de balans eens op te maken.

Door Frank van Heteren

Jarenlang was het een eitje om een positieve voorbeschouwing te maken. Zelfs na een verloren partij zag ik de potentie van de ploeg die zich meteen na een puntenverlies weer oprichtte. Hoe anders is dat nu en dat doet natuurlijk verschrikkelijk veel pijn. Ik kan niet anders concluderen dat VV Dongen achter is gebleven in het versterken van haar selectie. Moet daar een schuldige voor aangewezen worden? Nee, dat kan niet want VV Dongen is een club die met het beste wat het in huis heeft probeert te varen met de middelen die het heeft. Het is een beetje ‘het kip en het ei’- principe. Wat bedoel ik hiermee.

VV Dongen wil met eigen jongens de competitie aangaan  zoveel mogelijk de identiteit van de ‘volksclub’ te bewaren. Dat we in de laatste 10 jaar goede lichtingen hebben gehad is ronduit fantastisch, want het heeft de vereniging geen windeieren gomelegd. Promoties, nacompetities, mooie bekeropponenten en ga zo maar door. Het ene succes na het andere succes werd aan elkaar geregen en elk seizoen werd er iets magisch gepresteerd. Dan zou je denken dat de aantrekkingskracht bij de betere voetballers zodanig zou zijn dat ze een keuze om de overstap te maken naar de selectie van VV Dongen makkelijk zouden maken. Dat is ook gebeurd. Giovanni Henskens, Mitchell van der Stappen, Revy Rosalia en natuurlijk icoon Fatih Kamaci; allemaal grote namen die kwamen in het team van de ‘Dongense jongens’.

De Dongense jongens daarentegen spelen voor zover bekend al heel lang in heet eerste team en worden naarmate de jaren verstrijken ouder en misschien wel minder scherp. Tel daarbij op dat de onderlinge concurrentie niet erg hoog is en al snel zie je dat een team dat eens zo sterk aan elkaar verbonden was ineens verword tot een middelmatige ploeg. Is dat erg? Nee, het is een constatering die je in deze huidige periode mag maken. Maar wat nu?

Kijk, VV Dongen speelt op het allerhoogste amateurniveau en dat is natuurlijk prachtig, maar willen we daar ook angstvallig blijven? Alle verenigingen in deze competitie zorgen voor versterking om zodoende daar te blijven waar het is, namelijk de 3e Divisie. Dat kost geld ! Punt en niet anders. Terugkomend op het ‘kip en het ei -  principe. VV Dongen wil herkenbaar blijven. Daar heb je dus Dongense spelers voor nodig. Maar zijn er die? En andersom; als je wil blijven waar je bent dan zal er geïnvesteerd moeten worden. Dan zit je al klem, want dat willen we niet. Zegt u het maar.

VV Dongen komt, zoals ik vorige week al schreef, terug op aarde. Of anders gezegd: VV Dongen gaat een hele mooie periode afsluiten mits er ineens een wonder gebeurd. Klinkt dat negatief? Nee, het is realistisch tegenover de waarden die de vereniging zich heeft gesteld. Dit seizoen zal klassenbehoud waarschijnlijk wel worden gerealiseerd, maar als we naar de toekomst gaan kijken liggen er heel wat uitdagingen op de weg. En zo hoort dat. Succes kan er alleen maar komen als er een gemeenschappelijk doel wordt nagestreefd. Met andere woorden: Hergroeperen en keuzes maken! Dat wordt het doel van de toekomst en overigens, ik kan nu wel het mijne er van vinden, misschien zijn er mensen die het totaal oneens zijn met me en wellicht denken die: “Waar heeft die van Heteren het over?” Maar na jarenlang schrijven over ‘hosanna en gloria’’ is de tijd aangebroken om eens goed in de spiegel te kijken.

Aan de andere kant staat er natuurlijk nog wel een team dat moet voetballen en die zal het worst wezen wat ik en anderen er van vinden. Zij willen gewoon lekker voetballen en het beste eruit halen wat eruit te halen valt. En daar moeten we NU naar kijken en ervoor zorgen dat we hun het vertrouwen geven die ze verdienen. Supporter ben je niet alleen als er gewonnen wordt, NEE, supporter ben je ook in de lastige tijden, want deze gasten hebben tenslotte ons de laatste jaren de beste voetbalmomenten van de club gegeven! En dat is ook weer zo! Dus, zondag in de auto en karren naar Heemskerk en laat zien dat je trots bent op je clubje! Dat verdienen niet alleen die gasten, dat verdien je zelf ook!

Aanvang in Heemskerk is 14.00 uur en de bus vertrekt om 11.00 uur vanaf de kantine.