IJzersterk VV Dongen duwt HBS verder in de problemen
maandag 30 april 2018 - 15:52

Dik verdiende overwinning in Den Haag

Een uiterst effectief VV Dongen speelde afgelopen zondag één van haar beste wedstrijden van het seizoen. De 2-0 overwinning op HBS betekende niet alleen sportief succes, het geeft de Kanaries zelfs de kans om zichzelf in de Top 5 te spelen. Een scenario dat een aantal weken geleden niet meer voor mogelijk werd gehouden, maar met twee overwinningen en een gelijkspel uit de laatste drie duels is er plotseling weer een mogelijkheid. Ook omdat de concurrenten punten verspeelden en met nog vier wedstrijden op de rol kan VV Dongen nog ergens voor gaan. Aanstaande zondag 6 mei komt rode lantaarndrager VV de Meern op bezoek in Dongen. Aanvang op Sportpark de Biezen is 14.30 uur

Door Frank van Heteren / foto website HBS

Vrolijke gezichten op Sportpark Craeyenhout in het duurdere gedeelte van Den Haag. Voor de wedstrijd waren de Haagse supporters ervan overtuigd dat zij de punten in de hofstad zouden houden aangezien ze daarmee een hele grote stap zouden zetten naar lijfsbehoud in de 3e Divisie. Met vijf punten voorsprong van de nacompetitie-streep en een overwinning op VV Dongen zouden de grootste zorgen wel voorbij zijn. VV Dongen was immers al zeker van een plaats in de volgende editie en zou niet meer het gif bezitten om in zo’n wedstrijd zichzelf staande te houden.

Dat waren de bespiegelingen vooraf en hoe anders was het na het laatste fluitsignaal van de jonge arbiter Vries. HBS stond met lege handen en zag concurrent Quick ’20 op twee punten naderen. Het is onderin sowieso ongemeend spannend als het gaat om rechtstreekse degradatie. In volgorde is de stand op dit moment : op plaats 14 HBS met 31 punten, op 15 Quick ’20 met 29, op 16 Jong de Graafschap met 26 punten samen met Be Quick uit Groningen en op de laatste plaats aankomende tegenstander van VV Dongen VV de Meern met 25 punten. Daar kan het dus alle kanten op.

Bovenin is het van plaats 3 t/m 8 dringen geblazen. Quick Den Haag staat op 53 punten gevolgd door JVC Cuijk met 50 punten. Daarna komt OFC dat 49 punten heeft waarna ADO ’20, Westlandia en VV Dongen op een gedeelde 6e plaats staan met 48 punten. Ook daar kan het alle kanten op.

De bewering dat VV Dongen het seizoen wel tot een eindje zou spelen werd door de spelers van VV Dongen compleet teniet gedaan. Vanaf het eerste fluitsignaal voerden beide teams het tempo flink op. HBS wilde met ‘hoog druk zetten’ VV Dongen overrompelen maar trainer Ron Timmers had zijn team prima geprepareerd op het Haagse stormloopje. VV Dongen liet HBS zijn gang gaan en wist met snelle counters onzekerheid in de Haagse hoofden te brengen. Compact spelend, linies goed op elkaar en snel combinerend werd VV Dongen al snel de bovenliggende partij. Vooral linksback Daan Poelmans kreeg veel ruimte mede omdat oud-international Ruben Schaken niet veel zin had om mee te verdedigen. Dat ‘broertje dood’ aan het uitvoeren van zijn taak kwam HBS duur te staan. In de 22e minuut wist rechtsbuiten Remon Koenen zich op het middenveld te onttrekken aan alles en iedereen en ging de combinatie aan met de opkomende Poelmans. De een-twee eindigde voor de juiste voet van Daan Poelmans die met een lage schuiver keeper van der Helm in de korte hoek verraste. (0-1 in de 22e minuut).

HBS bleef hetzelfde spelletje spelen waardoor de verdediging van VV Dongen alle kans kreeg om de stellingen te formeren. Pas in de 39e minuut wisten de Hagenaars elkaar, d.m.v. een snelle combinatie door het hart van de Dongense defensie, te vinden. Eindstation Mike de Geer kwam alleen op keeper Jordy Zielschot af maar die gaf de middenvelder amper kans om uit te halen en redde zijn team van de gelijkmaker. Op slag van rust was het nog een keer billenknijpen toen HBS vanaf hun rechterkant een vrije trap mocht nemen. De indraaiende bal werd rakelings naast gekopt.

Pal na rust was het weer Zielschot die zijn ploeg op de been hield. Schaken werd na balverlies van VV Dongen vrij voor de goalie gezet. Het Haagse publiek telde de treffer al maar Schaken liet de bal te ver van zijn voet gaan. Waarschijnlijk ook geschrokken door het snelle uitkomen van de sterk spelende Jordy Zielschot. Na de kans van de oud-Feyenoorder schakelde VV Dongen als een razende om. Remon Koenen kwam vrij aan de rechterkant en zijn afgemeten pass hoefde slechts door spits Thomas Schilders te worden ingetikt. Zijn poging eindigde aan de verkeerde kant van de paal.

Daarna was alles wat VV Dongen in aanvallend opzicht deed gevaarlijk. HBS bracht nog een extra aanvaller in de naam van Santy Hulst maar bleef (hoe onbegrijpelijk) op dezelfde manier voetballen. Waar men zou verwachten dat de ballen de zestienmeter zouden worden ingepompt kwam bedrogen uit. HBS trachtte met mooi voetbal het doel van Zielschot te bereiken en gaf daarbij heel veel ruimte weg. Het tweede doelpunt voor VV Dongen kon niet uitblijven. In de 63e minuut had Remon Koenen de 0-2 op de schoen maar faalde in de afwerking. Zijn afgemeten voorzet in de 68e minuut werd nu wel raak geschoten. Een identieke counter, zoals net na rust, werd door Thomas Schilders keihard binnen gewerkt. Het was de absolute beloning voor het ijzersterke spel van VV Dongen dat zichzelf waarschijnlijk met slechts twee doelpunten iets tekort deed.

HBS was niet bij machte om het tij te keren. Daar was VV Dongen te sterk voor. De tactiek van trainer Ron Timmers betaalde zich flink uit en smaakt voor de Dongense spelers naar meer: “Ja dit was een hele goede wedstrijd en we moeten het seizoen op een waardige manier afsluiten. Aanstaande zondag is VV de Meern aan de beurt en we gaan geen cadeautjes weggeven.” Aldus één van de Dongense spelers.

Het Middagje VV Dongen begint om 14.30 uur met de wedstrijd VV Dongen – VV de Meern