Zeven jubilarissen tijdens Nieuwjaarsreceptie
woensdag 2 januari 2019 - 19:56

20

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie werden maar liefst zeven jubilarissen gehuldigd. In een gezellige, drukke en sfeervolle kantine hield Angela Jansens haar laatste nieuwjaarsspeech als voorzitter met een terugblik op een veel bewogen periode van zes jaar voorzitter zijn. Hierin werd nog eens benadrukt dat er ontzettend veel handjes nodig zijn om alles op de club geregeld te krijgen. Een oproep aan alle (ouders van) leden om hier een steentje aan bij te dragen. Verder bedankte Angela iedereen voor het vertrouwen en de samenwerking.

Jubilarissen
Zeven jubilarissen maar liefst in 2018. Helaas konden ze niet allemaal aanwezig zijn, maar de vier die er wel waren, werden onderscheiden met een speldje en een bos bloemen.

Middenstip
Voor twee vrijwilligers was er de Middenstip: Thijs Bouwens en Adriaan (Janus) Snoeren. Helaas was Thijs Bouwens net naar huis, dus die ontvangt hem op een later tijdstip. Hans Kuijsters ontving een shirt met de opdruk: Clubheld VV Dongen).

Na het ‘officiële’ gedeelte volgde een gezellige avond met muziek van DJ Tom en heerlijke hapjes van Marco van Strien. Een mooie start van weer een nieuw jaar.

De mensen die niet aanwezig waren wensen wij langs deze weg een heel mooi, sportief en vooral gezond 2019!

 

Speech van de voorzitter

Van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie! Fijn dat jullie er zijn. Op de eerste plaats wens ik jullie namens het hoofdbestuur een heel mooi, sportief en vooral gezond 2019.

Vandaag is het de zevende en tevens laatste keer dat ik een nieuwjaarspeech mag houden. Wat is er veel gebeurd sinds die eerste speech. Hele intens droevige gebeurtenissen, mensen die ons zijn ontvallen, een vooralsnog mislukte verhuizing naar een nieuw sportpark maar ook en vooral hele mooie dingen. En hoewel ik die verdrietige zaken altijd bij me zal dragen en nooit zal vergeten, overheersen toch de mooie momenten en bijzondere ervaringen. De periodetitels, bekerwinnaars, Provincie Brabantcups, BN De Stem Voetbalawards en kampioenschappen van zowel jeugd- dames en seniorenteams, de veteranen en van Dongen 1. Het trainingskamp in Spanje en de bijzondere ontmoetingen met mijn jeugdidool Wim Kieft, Wilfred Genee, Marianne Vos, Joep Schreuder, onze sponsoren, de organisaties van Dongen Steunt, de ervaringen met het KNVB-apparaat en de lokale politiek. Bijzonder waren de wedstrijden van de A1 tegen Arsenal, tegen PSV, Go Ahead Eagles, NAC en Willem II. Onvergetelijk waren de evenementen zoals de crowdfundingactie, de Ladies Night, het 90 jarig jubileum, de voetbalplaatjesaktie, het 50 jarig jubileum van de veteranen, de Pubquizen. 

We werkten aan de verdere professionalisering van de vereniging via een meerjarenbeleidsplan, de verbouwing van het sponsorhome, gedeeltelijke renovatie van de kleedkamers, de oprichting van de Businessclub, samenwerking met Willem II en de lokale certificering door de KNVB van onze Jeugdopleiding. Tussen al deze bijzondere momenten denderde de VV Dongen trein maar door. Met de tomeloze inzet van een groep fantastische vrijwilligers. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Elke vereniging, dus ook wij, kan morgen de deuren sluiten wanneer zij zouden besluiten te stoppen. Bergen werk worden er door onze vrijwilligers verzet, dag in, dag uit, jaar in jaar uit. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat zij er mede voor zorgen dat de trein blijft rijden. Dat hebben we het afgelopen jaar proberen te laten merken door elke maand een vrijwilliger in het zonnetje te zetten met de titel Vrijwilliger van de Maand en de Vrijwilliger in de Schijnwerper. Vandaag doen we dat weer door middel van de Middenstip.

Maar ik begin met de jubilarissen.

We hebben maar liefst 7 jubilarissen dit jaar. Drie van zijn helaas niet aanwezig, maar ik wil ze toch genoemd hebben:

Jan Beex is maar liefst 70 jaar van onze club. In die tijd was Jan ruim 13 jaar voorzitter. In zijn laatste jaar werd Dongen kampioen en promoveerde naar de eerste klasse, het begin van een succesvolle periode van de vereniging, die nog altijd voortduurt. Jan is nog altijd zeer betrokken bij het wel en wee van de club en meerdere keren per week hier aanwezig. Erg jammer dat hij er vandaag dus niet kan zijn.

Jos de Jong is 50 jaar lid. Jaren actief geweest in de selectie en leider/trainer van de jeugd. De laatste jaren draaide Jos mee met de zondagdiensten.

Janus de Labie 50 jaar en ook een oud-voorzitter. Janus woont inmiddels al geruime tijd in België en kan hier vandaag ook niet zijn.

Wel aanwezig vandaag zijn de volgende jubilarissen:

Ik begin met Jan Oerlemans: Jan is 60 jaar lid, leider van Dongen 2 geweest,  al lang actief bij de veteranen en elke maandag aanwezig om zijn taken bij de onderhoudsploeg te doen. Ondanks de langdurige verzorging van zijn zieke vrouw vond Jan altijd tijd om hier te zijn.

Jan Verharen 50 jaar lid: leider en grensrechter geweest, presentator van legendarisch bingo-avonden in een destijds bomvolle kantine en uiteraard Sinterklaas voor onze jongste leden.

Adri van Riel 50 jaar lid; vorig jaar hier tot lid van verdienste benoemd voor zijn enorme verdiensten voor de club. Jeugdleider, redactie Biezenmatje, ‘aanvoerder’ van de onderhoudsploeg, steward en Clubheld gemeente Dongen 2017.

Peter van Hoppe 50 jaar lid: en wat heeft hij veel gedaan en doet hij nog steeds in die 50 jaar. Peter is nog altijd enorm betrokken en inzetbaar als we hem nodig hebben. Hij was bestuurslid, leider Dongen 1, voorzitter, sponsorcommissie, adviseur, betrokken bij de organisatie van diverse jubilea, houdt de standenborden bij, is onze ere-voorzitter en niet voor niets Koninklijk onderscheiden. Peter maakt nu onderdeel uit van de werkgroep Dongen Vooruit om geschikte kandidaten voor de vrijgevallen bestuursfuncties te zoeken.

 

Dan de Middenstip: de felbegeerde trofee  voor een vrijwilliger die het verdient vandaag een extra schouderklopje te krijgen.

Ik begin met een altijd goedgemutste man. Mijn schatje, fruithapje, lieveke:  leider A1 en Dongen 2, altijd goeie zin, vrijwel elke training en op zaterdag en zondag aanwezig. Zorgt voor z’n spelers en ontlast de trainers, verwent hen met de befaamde hete kip van ‘ons mupke’ Ria en zorgt ervoor dat de bardames op doordeweekse avonden nooit alleen de kantine af hoeven te sluiten : Thijs Bouwens

De tweede middenstip is voor Adriaan, Janus Snoeren
Adriaan heeft in Dongen 4 gevoetbald maar na een knieblessure moeten stoppen met voetballen. Leider geworden van het zaterdag-elftal. Adriaan is degene die hoofdzakelijk wekelijks de lijnen zet, op maandag en vrijdag aanwezig voor onderhoudswerk en een ‘stand-in’ bij noodsituatie en/of een vraag naar extra handen.  En bovenal een trouwe en soms luidruchtige supporter bij Dongen 1.   

En dan wil ik nog iemand naar voren halen. Iemand die onlangs uitgeroepen is tot Clubheld van de gemeente Dongen: Hans Kuijsters. De Clubheld verkiezing is een initiatief van de regionale dagbladen. Iedereen kan iemand aandragen en dan kunnen mensen hun stem uitbrengen. Vlak voor de bekendmaking van de eindstand stond Hans nog op plaats 2, maar door een Facebook initiatief is er alsnog massaal op Hans gestemd. En kreeg Hans de terechte titel van Clubheld van de gemeente Dongen. Dat is Hans voor ons natuurlijk allang. Iemand die z’n hart zo bij Dongen heeft liggen en altijd en overal bereid is een steen(tje) bij te dragen verdient deze titel!

Ik begon mijn verhaal met wat ik de afgelopen zes jaar allemaal heb mogen meemaken. Ik kijk terug op een fantastische periode die we met z’n allen hebben beleefd en mogelijk gemaakt. Een voetbalvereniging is bijna een bedrijf waar je continu moet verbeteren om tot goede resultaten en prestaties te komen. Dat vergt veel en dat vraagt meer dan ooit dat we het samen doen. Dat betekent dat de bijdrage van iedereen, elke lid, elke ouder van een jeugdlid nodig is. En daar schort het helaas de afgelopen periode wel eens aan.

Gelukkig is er een mooie groep van mensen die iets voor de club wil doen maar er zijn al langere tijd een groot aantal vacatures. Daar wordt niet of nauwelijks op gereageerd en daardoor ontstaat een ongewenste werkdruk op de schouders van de mensen die er wel zijn. Het lijkt alsof we steeds meer met consumenten ipv leden te maken hebben. “Ik betaal toch contributie, dus de club moet alles maar regelen.” Maar we zijn niet alleen een voetbalclub, we zijn een vereniging. Een vereniging van mensen. Man, vrouw, jongen, meisje we zijn allemaal de vereniging! Dus moeten we het, meer dan ooit ook allemaal, samen doen. Want dat betekent het woord verenigen.

Het was mij een hele grote eer om voorzitter van de mooiste club van Dongen (en verre omstreken) te zijn. Samenwerken met jullie was een voorrecht. Ik dank alle leden, bestuur- en commissieleden, sponsoren en vooral alle vrijwilligers voor het vertrouwen, de fijne samenwerking en de prachtige momenten die we samen hebben beleefd. We mogen met z’n allen supertrots zijn op wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. Soms denk ik wel eens dat we er op de momenten zelf te weinig van hebben genoten. Zoals eerder gezegd, de trein denderde maar voort. We vinden het allemaal maar ‘gewoon’ geworden. Maar het is helemaal niet zo gewoon wat hier voor een vereniging staat. Dat moeten we ons met z’n allen realiseren en we moeten er ook met z’n allen keihard aan werken om dat te behouden. Ik blijf in de toekomst bereid om hieraan mee te werken. Maar anderen zullen nu op moeten staan om de trein te besturen.  

Daarbij wil ik nog een ding meegeven: Ben zuinig op onze mooi club!